Η ΕΟΚΕ προτάσσει τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα έναντι των οικονομικών ελευθεριών

Η ΕΟΚΕ ζήτησε από την ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να προωθήσει την πρόταση να καταστεί το Πρωτόκολλο κοινωνικής προόδου δεσμευτι...


Η ΕΟΚΕ ζήτησε από την ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να προωθήσει την πρόταση να καταστεί το Πρωτόκολλο κοινωνικής προόδου δεσμευτικό νομικό μέσο για την ενίσχυση και την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή συμφώνησε με τις πρόσφατες προτάσεις για την τροποποίηση των Συνθηκών της ΕΕ, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτές το Πρωτόκολλο κοινωνικής προόδου (SPP), ένα μέσο που θα δίνει προτεραιότητα στα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα έναντι των οικονομικών ελευθεριών και άλλων πολιτικών της ΕΕ σε περίπτωση που αυτά είναι αντικρουόμενα. Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνεται ασφάλεια δικαίου και ίση μεταχείριση των εργαζομένων σε όλα τα κράτη μέλη. 

Σε διερευνητική γνωμοδότησή της κατόπιν αιτήματος της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η ΕΟΚΕ δήλωσε ότι το Πρωτόκολλο κοινωνικής προόδου θα εξασφαλίζει την κοινωνική πρόοδο με την προαγωγή και την τήρηση των ύψιστων προτύπων όσον αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ και την πρόληψη της οπισθοδρόμησής τους.

Η γνωμοδότηση εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο ολομέλειας της ΕΟΚΕ στις 15 Ιουνίου με 132 ψήφους υπέρ, 102 κατά και 7 αποχές. Ωστόσο, δεν έλαβε την υποστήριξη της Ομάδας Εργοδοτών της ΕΟΚΕ, η οποία κατέθεσε αντιγνωμοδότηση για να εκφράσει την αντίθεσή της στην προσθήκη του πρωτοκόλλου στο πρωτογενές ενωσιακό δίκαιο. Η αντιγνωμοδότηση απορρίφθηκε μεν, αλλά συγκέντρωσε πάνω από το ένα τέταρτο των έγκυρων ψήφων και, ως εκ τούτου, επισυνάπτεται στην κύρια γνωμοδότηση. 

«Με το Πρωτόκολλο κοινωνικής προόδου προασπίζουμε την αρχή της μη οπισθοδρόμησης όσον αφορά τα κοινωνικά πρότυπα», παρατήρησε η εισηγήτρια της γνωμοδότησης Maria del Carmen Barrera Chamorro και συμπλήρωσε ότι «θα αποτρέπει τη θέσπιση πολιτικών που θα αντιβαίνουν στα συμφέροντα των πολιτών, όπως συνέβη με τις πολιτικές λιτότητας». 

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του πολίτη, καθώς και για την ομοιόμορφη εφαρμογή τους σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα δικαιώματα αυτά πρέπει να θεωρούνται σημαντικότερα από την ελεύθερη αγορά, ιδίως σε περιπτώσεις επίλυσης διαφορών», δήλωσε από την πλευρά του ο συνεισηγητής Diego Dutto.

Η ΕΟΚΕ σημείωσε ότι το εξάμηνο της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την προώθηση αυτής της πρότασης. Προέτρεψε δε την ισπανική Προεδρία να συγκαλέσει Συμβούλιο Υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας επί κοινής πρότασης και τον προγραμματισμό ειδικής ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για την ενδεχόμενη έγκρισή του. 

Το Πρωτόκολλο κοινωνικής προόδου προτάθηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΕΣΣΟ) το 2008 ως απάντηση στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ των οικονομικών ελευθεριών. Το αίτημα επαναλήφθηκε πέρυσι στα συμπεράσματα της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο ζητούσε την ενσωμάτωση του πρωτοκόλλου στις Συνθήκες της ΕΕ. 

Από την πλευρά της, η Ομάδα Εργοδοτών της ΕΟΚΕ δήλωσε ότι πιστεύει ότι τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα θα πρέπει να προστατεύονται στο ίδιο επίπεδο και ότι το πρωτόκολλο ενέχει τον σοβαρό κίνδυνο να υπονομευτεί η ίδια η βάση της κοινωνικής προόδου.

Related

What's hot? 1747020421465760372

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item