ΕΟΚΕ: Στο στόχαστρο οι νέοι αποκλειστικά και μόνο λόγω ηλικίας

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να θέσουν τέλος στις πρακτικές που εισάγουν...


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να θέσουν τέλος στις πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των νέων, όπως οι χαμηλοί κατώτατοι μισθοί για τους νέους και η μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση. Οι νέοι πρέπει επίσης να συμμετέχουν πιο άμεσα στον σχεδιασμό των πολιτικών, ιδίως δε εκείνων που τους επηρεάζουν. 

Τα αιτήματα αυτά, τα οποία η ΕΟΚΕ διατύπωσε σε δύο γνωμοδοτήσεις που εγκρίθηκαν κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ιουνίου, συνέπεσαν με την έγκριση έκθεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με ποιοτικές θέσεις πρακτικής άσκησης, στην οποία η Επιτροπή καλείται να προτείνει οδηγία που θα καταστήσει παράνομη την μη αμειβόμενη απασχόληση των μαθητευόμενων και των ασκούμενων για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. 

«Πάρα πολλοί νέοι, οι οποίοι αμείβονται με χαμηλότερους κατώτατους μισθούς ή πραγματοποιούν μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση, αποκτούν αρνητική εμπειρία στην αγορά εργασίας. Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε γι’ αυτήν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα κράτη μέλη», δήλωσε ο Michael McLoughlin, εισηγητής της γνωμοδότησης με θέμα «Η ίση μεταχείριση των νέων στην αγορά εργασίας»

Οι νέοι έχουν το δικαίωμα να εισακούονται και να αναλαμβάνουν δράση», δήλωσε η Nicoletta Merlo, εισηγήτρια της γνωμοδότησης με θέμα «Συνεργασία σε θέματα νεολαίας», η οποία καταρτίστηκε κατόπιν αιτήματος της επερχόμενης ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στο θεματολόγιο της ΕΕ για τη νεολαία. 

«Η συμμετοχή τους πρέπει να ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού, εφαρμογής και παρακολούθησης των δημόσιων πολιτικών, οι οποίες πρέπει να προβάλλουν τη σημασία του ρόλου των οργανώσεων νέων και να λαμβάνουν υπόψη τους νέους ανεπίσημους τρόπους με τους οποίους οι νέοι συναντώνται, συνεργάζονται και συμμετέχουν σε διάλογο», δήλωσε η κ. Merlo.

Η ΕΟΚΕ ζήτησε να επωφελούνται οι νέοι από τις ίδιες συνθήκες εργασίας και από τις ίδιες παροχές όσον αφορά την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση και κοινωνική πρόνοια με τους λοιπούς εργαζομένους. Σύμφωνα με την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, οι νέοι θα πρέπει να δικαιούνται τον ίδιο κατώτατο μισθό με τους λοιπούς εργαζομένους, πράγμα που δεν ισχύει επί του παρόντος σε ορισμένες χώρες οι οποίες έχουν θεσμοθετήσει διαφορετικούς ―χαμηλότερους― κατώτατους μισθούς για τους νέους, παρότι 1 στους 4 νέους εργαζομένους αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, έναντι 1 στους 10 λοιπούς εργαζομένους.

Ο νέος Πρόεδρος της ΕΟΚΕ Oliver Röpke έδωσε μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση του διαλόγου με τους νέους και στη συμμετοχή τους στη διαδικασία χάραξης πολιτικής. 

Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με οργανώσεις νεολαίας κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας, ο κ. Röpke δήλωσε: «Είμαστε προσηλωμένοι σε ένα πιο συμπεριληπτικό μοντέλο που θέτει τους νέους στο επίκεντρο της διαδικασίας δραστηριοποίησης. Έχω θέσει ως πολιτική μου προτεραιότητα να ανοίξω τις πόρτες της ΕΟΚΕ στους νέους και δεν σκοπεύω να σταματήσω στα σύνορα της ΕΕ. Θέλω να προσεγγίσω επίσης οργανώσεις νέων από τις υποψήφιες χώρες»

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, της Generation Climate Europe και του Σχολείου Ψηφιακής Ολοκλήρωσης ReDI.

Related

What's hot? 2311184242156697964

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item