Πρόγραμμα "Ψηφιακή Ευρώπη": Προσκλήσεις για την ενίσχυση των ψηφιακών ικανοτήτων στην ΕΕ

Σήμερα, η Επιτροπή προκήρυξε νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» για την περίοδο 2023-2024, μ...


Σήμερα, η Επιτροπή προκήρυξε νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» για την περίοδο 2023-2024, με σκοπό την ενίσχυση των ψηφιακών ικανοτήτων στην ΕΕ. Οι προσκλήσεις απευθύνονται σε επιχειρήσεις, δημόσιες αρχές και άλλες οντότητες από τα κράτη μέλη της ΕΕ, τις χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ και τις συνδεδεμένες χώρες. Κονδύλια ύψους άνω των 12 εκατ. ευρώ για έργα στο πλαίσιο αυτών των προσκλήσεων εστιάζουν στη συνέχιση της στήριξης για τη δημιουργία χώρων δεδομένων, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της ΕΕ για τα δεδομένα. 

Αυτές οι προκηρύξεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» θα λάβουν επιχορηγήσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ για έργα και έρχονται σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με τα δομικά στοιχεία ενός κοινού ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για τον τουρισμό. Ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για τον τουρισμό αποτελεί βασικό παραδοτέο της πορείας μετάβασης του τουρισμού, καθώς θα καταστήσει το τουριστικό οικοσύστημα πιο ανθεκτικό, ψηφιακό και βιώσιμο. Ο χώρος δεδομένων θα ενισχύσει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ τουριστικών επιχειρήσεων, προορισμών και δημόσιων αρχών, δίνοντας ώθηση στην παραγωγικότητα, τον οικολογικό προσανατολισμό, τη βιωσιμότητα, τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και την αναβάθμιση δεξιοτήτων. Θα βοηθήσει τους τουριστικούς προορισμούς να κατανοήσουν καλύτερα τι αναζητούν οι τουρίστες για να προσαρμόσουν ανάλογα τα προϊόντα τους ή να προβλέψουν πότε είναι πιθανό να έρθουν οι τουρίστες ώστε να κάνουν σωστό προγραμματισμό. 

Προγραμματίζεται επίσης περαιτέρω επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός χώρου δεδομένων πολιτιστικής κληρονομιάς. Χάρη στην εν λόγω επένδυση θα δημιουργηθεί ευρωπαϊκό πολιτιστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας, ιδίως τρισδιάστατο, θα προωθηθεί η επανάχρηση ψηφιοποιημένων πολιτιστικών πόρων και ο κλάδος θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να προσφέρει εμπλουτισμένες υπηρεσίες μέσω της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών. 

Οι επενδύσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της εφαρμογής της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη μιας ακμάζουσας ευρωπαϊκής οικονομίας δεδομένων. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» για την περίοδο 2021-2022, τέθηκαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη 12 χώρων δεδομένων σε σημαντικούς τομείς δημόσιου συμφέροντος. Παράλληλα με τις εργασίες δημιουργίας δεδομένων, επανεξετάζονται η πολιτική και το νομοθετικό πλαίσιο της πρόσβασης σε δεδομένα και της χρήσης τους, με την πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων, την πράξη για τα δεδομένα, και την εκτελεστική πράξη για τα σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας βάσει της οδηγίας για τα ανοικτά δεδομένα που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2022. Με τις σημερινές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» 2023-2024 συνεχίζονται οι σχετικές εργασίες, ιδίως για την περαιτέρω ανάπτυξη τομεακών χώρων δεδομένων.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εν λόγω προσκλήσεις υποβολής προτάσεων είναι διαθέσιμες εδώ.

Νέες προσκλήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας για την περίοδο 2023-2024 θα δημοσιευτούν εντός του έτους.

Related

What's hot? 8338439509530465598

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item