Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την επίθεση της Χαμάς και ζητά "ανθρωπιστική παύση"

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, εκφράζοντας παράλληλα σοβαρή ανησυχία για...


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, εκφράζοντας παράλληλα σοβαρή ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Πιο συγκεκριμένα, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με 500 ψήφους υπέρ, 21 κατά και 24 αποχές, το Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα τις βάναυσες επιθέσεις, εκφράζει την υποστήριξή τους στο Ισραήλ και τον λαό του και υπογραμμίζει «ότι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί». 

Ζητεί επίσης την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «όπως κατοχυρώνεται και περιορίζεται από το διεθνές δίκαιο». Όλες οι ενέργειες του Ισραήλ πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αναφέρει το κείμενο. Το Κοινοβούλιο τονίζει επίσης ότι τόσο οι επιθέσεις της Χαμάς όσο και η ισραηλινή αντίδραση κινδυνεύουν να ενισχύσουν έναν κύκλο βίας στην περιοχή. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές ζητούν μια «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών και τονίζουν ότι η επίθεση σε αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων του ΟΗΕ, του ιατρικού προσωπικού και των δημοσιογράφων, συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Εκφράζουν τον βαθύ πένθος τους για την απώλεια εκατοντάδων αθώων ζωών και για όσους τραυματίστηκαν στην πρόσφατη έκρηξη στο επισκοπικό νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα. Το ψήφισμα ζητά την διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για εσκεμμένη επίθεση και έγκλημα πολέμου, καθώς και αν αυτό αποδειχθεί, οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν. 

Βαθιά ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας 

Εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για την ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, το Κοινοβούλιο τονίζει τη σημασία της διαφοροποίησης μεταξύ του παλαιστινιακού λαού και των θεμιτών προσδοκιών του αφενός και της τρομοκρατικής ομάδας της Χαμάς αφετέρου. Οι ευρωβουλευτές καλούν τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει και να αυξήσει την ανθρωπιστική της βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό της περιοχής. Καλούν την Αίγυπτο και το Ισραήλ να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προς τη Λωρίδα της Γάζας. 

Διερεύνηση του ρόλου χωρών όπως το Ιράν, το Κατάρ και η Ρωσία

Το ψήφισμα καταδικάζει απερίφραστα τη στήριξη του Ιράν στη Χαμάς και σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους να συμπεριληφθεί ολόκληρος ο Στρατός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και η Λιβανέζικη Χεζμπολάχ στον κατάλογο τρομοκρατικών ομάδων της ΕΕ και ζητούν έρευνες για το ρόλο του Ιράν και χωρών όπως το Κατάρ και η Ρωσία στη χρηματοδότηση και τη στήριξη της τρομοκρατίας στην περιοχή. Καταγγέλλουν επίσης τις επιθέσεις με ρουκέτες από τον Λίβανο και τη Συρία στο Ισραήλ και ζητούν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ προς την Παλαιστίνη

Εκφράζοντας ισχυρή υποστήριξη για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει διεξοδικά όλη τη χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ προς την Παλαιστίνη και την ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί άμεσα ή έμμεσα την τρομοκρατία. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να παρέχει στήριξη για την οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. 

Λύση δύο κρατών κατόπιν διαπραγματεύσεων

Τονίζοντας την ανάγκη άμεσης επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας, το ψήφισμα επαναλαμβάνει την αταλάντευτη στήριξή του σε μια λύση δύο κρατών κατόπιν διαπραγματεύσεων, με βάση τα σύνορα του 1967, κατά την οποία δύο κυρίαρχα, δημοκρατικά κράτη συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο υπό συνθήκες ειρήνης και εγγυημένης ασφάλειας, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα αμφοτέρων των κρατών και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου. 

Ανησυχίες για την αύξηση του αντισημιτισμού

Τέλος, το Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των αντισημιτικών ομιλιών, συλλαλητηρίων και επιθέσεων κατά των Εβραίων από την αρχή των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς. Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλες τις χώρες της ΕΕ να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των Εβραίων πολιτών.

Related

What's hot? 7305531812766640328

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item