Παρέμβαση Κυμπουρόπουλου για τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής των αναπήρων πολιτών στα κοινά
Η ανάγκη διασφάλισης της ισότιμης πολιτικής συμμετοχής των αναπήρων πολιτών κα η αντιμετώπιση των δυσκολιών στην άσκηση των δικαιωμάτων τους...
http://www.thecolumnist.gr/2023/12/blog-post_63.html
Η ανάγκη διασφάλισης της ισότιμης πολιτικής συμμετοχής των αναπήρων πολιτών κα η αντιμετώπιση των δυσκολιών στην άσκηση των δικαιωμάτων τους, αποτέλεσε την αιχμή της παρέμβασης του Στέλιου Κυμπουρόπουλου στη σχετική συζήτηση της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία ευρωβουλευτών και βουλευτών Εθνικών Κοινοβουλίων.
Αναφερόμενος στον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών στην Ελλάδα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Επιτέλους και στην Ελλάδα με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έχουμε τη επιστολική ψήφο. Και καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση συμμετοχής των αναπήρων πολιτών.»
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι οι ανάπηροι πολίτες μας υποεκπροσωπούνται στα κοινά κι ότι η φωνή τους θα πρέπει ν’ ακούγεται περισσότερο.
Αναφέρθηκε δε στα εμπόδια, τα οποία αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι ώστε ν’ ασκήσουν το δικαίωμά τους στο εκλέγειν κι εκλέγεσθαι, όπως η προσβασιμότητα των εκλογικών κέντρων.
Ολοκλήρωσε την παρέμβασή του τονίζοντας ότι πανευρωπαϊκά, οι λίστες κι οι συνδυασμοί των υποψηφίων θα πρέπει ν’ αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία των κοινωνιών μας αλλά και τη σημασία τα Κράτη-Μέλη να διευκολύνουν την πρόσβαση των αναπήρων σε πληροφορίες και στα εκλογικά κέντρα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:
"Πραγματικά αν μπορούσαμε να κάνουμε το εν τέταρτο από αυτά που έχουν ακουστεί σήμερα, οι κοινωνίες μας, οι θα είχαν αλλάξει.
Κι έχουμε ένα περιθώριο, σ’ αυτούς τους έξι μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές.
Πρέπει να είμαστε εδώ και να διατηρήσουμε τη συζήτηση ανοικτή, γιατί το διακύβευμα είναι μεγάλο
Και το διακύβευμα αφορά το πώς όλοι οι πολίτες των Ευρωπαϊκών χωρών μπορούν να συμμετέχουν.
Δεν είναι θέμα εκλογής, είναι κοινωνικό ζήτημα.
Γιατί προτού φτάσουμε στην κάλπη, πρέπει να δούμε πώς θα θέσουμε τον εαυτό μας υποψήφιο, με τους αποκλεισμούς, τους κοινωνικούς και τους δομικούς.
Και πρέπει να διασφαλίσουμε την ισότιμη πολιτική συμμετοχή των αναπήρων πολιτών.
Επιτέλους και στην Ελλάδα με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έχουμε τη επιστολική ψήφο.
Καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση συμμετοχής των αναπήρων.
Αλλά φανταστείτε αν κάποιος ανάπηρος θέλει να συμμετέχει και να είναι υποψήφιος.
Σκεφτείτε τα κτίρια που δεν είναι προσβάσιμα, σκεφτείτε τον αποκλεισμό που δέχονται γιατί δε μπορούν να μιλήσουν γρήγορα, όπως ζητάνε τα τηλεοπτικά μέσα ν’ απευθύνουν το λόγο.
Ας δούμε τις κοινωνικές καταστάσεις και να καταλάβουμε ότι αυτή η ομάδα, εμείς οι ανάπηροι υποεκπροσωπούμαστε.
Κι η φωνή μας δεν ακούγεται!
Κι είναι η ευκαιρία, και τα κόμματα, πανευρωπαϊκά, έχουν καθήκον οι λίστες των υποψηφίων ν’ αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία που υπάρχει στην κοινωνία, αλλά δυστυχώς δε φαίνεται.
Σας ευχαριστώ."