Η HERA εγκρίνει το πρόγραμμα εργασιών της για το 2024

Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Επιτροπής ενέκρινε το πρόγραμμα εργασίας της για τ...


Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Επιτροπής ενέκρινε το πρόγραμμα εργασίας της για το 2024, προϋπολογισμού άνω των 730 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 470 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα EU4Health και περίπου 260 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη». Η HERA, βασιζόμενη σε προηγούμενα επιτεύγματά της, όπως η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια και η HERAInvest, ένας χρηματοδοτικός μηχανισμός σχεδιασμένος για την προσέλκυση και τη μόχλευση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων σε καινοτόμες τεχνολογίες που σχετίζονται με ιατρικά αντίμετρα, θα συνεχίσει να ενισχύει τη συνολική ετοιμότητα της ΕΕ έναντι μελλοντικών απειλών κατά της υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην ΕΕ, η HERA θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη και τους βιομηχανικούς εταίρους για την ανθεκτικότητα της προμήθειας κρίσιμων φαρμάκων. Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει την παρακολούθηση της προσφοράς και της ζήτησης, τη δημιουργία μιας πλατφόρμας αντιστοίχισης, κοινές προμήθειες και συμβάσεις δέσμευσης δυναμικότητας. Η HERA θα προωθήσει επίσης μια προσέγγιση της ασφάλειας του εφοδιασμού της ΕΕ συντονισμένη με εταίρους και ενδιαφερόμενα μέρη σε ενωσιακό και παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως μέσω μιας συμμαχίας για τα κρίσιμα φάρμακα, η οποία θα δρομολογηθεί στις αρχές του 2024. 

Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της HERA για το επόμενο έτος είναι η συνεχής ανάπτυξη και υλοποίηση της στρατηγικής για τα εμβόλια επόμενης γενιάς. Επιπλέον, η HERA επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατηγική της προσέγγιση για τη δημιουργία αποθεμάτων μέσω κοινής δράσης και μελέτης για τη διαμόρφωση καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων.

Τέλος, όσον αφορά την αξιολόγηση απειλών και τη συλλογής πληροφοριών, η HERA θα επεκτείνει το παγκόσμιο σύστημα επιτήρησης λυμάτων και θα συστήσει διεθνή κοινοπραξία για την επιτήρηση του κορωνοϊού και άλλων ιών στα λύματα. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προσέλκυση χρηματοδότησης από διάφορες πηγές και, σε πρώτη φάση, θα καλύψει πάνω από 20 αερολιμένες σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates. 

Η Επίτροπος κ. Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: "Από τον Σεπτέμβριο του 2021 που συστάθηκε, η HERA αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΕ κατά των αναδυόμενων απειλών κατά της υγείας, συμβάλλοντας στην παρακολούθησή τους και θέτοντας σε εφαρμογή μέσα αποτελεσματικής αντίδρασης. Βασισμένη στο σημαντικό αυτό έργο, η HERA θα συνεχίσει το 2024 την αποστολή της για την περαιτέρω ενίσχυση της ετοιμότητας και της ικανότητας αντίδρασης της ΕΕ σε υγειονομικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και της προστασίας των πολιτών μας, ως αναπόσπαστο μέρος του πυλώνα υγειονομικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας."

Related

What's hot? 3810598901378087437

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item