Νέα μέτρα για την προστασία της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας από χειραγώγηση

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί ανεπίσημα μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, θεσπίζει νέα μέτρα για την καλύτερη προστασ...Η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί ανεπίσημα μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, θεσπίζει νέα μέτρα για την καλύτερη προστασία της ευρωπαϊκής χονδρικής αγοράς ενέργειας και των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από πιθανές βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των τιμών. 

Με βάση τον κανονισμό για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια της χονδρικής αγοράς ενέργειας (REMIT) θα υπάρξει στενότερη ευθυγράμμιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη διαφάνεια των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ο κανονισμός καλύπτει επίσης νέες εμπορικές πρακτικές, όπως οι αλγοριθμικές συναλλαγές, ενισχύοντας παράλληλα τις διατάξεις σχετικά με την υποβολή εκθέσεων και τον έλεγχο για την προστασία των καταναλωτών από καταχρήσεις της αγοράς. 

Έγκαιρη και διαφανής διάδοση πληροφοριών

Κατά τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές ενίσχυσαν τη διάσταση της ΕΕ και τον εποπτικό ρόλο του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER). Ο Οργανισμός θα είναι επιφορτισμένος με την έκδοση αποφάσεων σχετικά με τις επιθεωρήσεις, τα αιτήματα παροχής πληροφοριών και τις άδειες των πλατφορμών εσωτερικών πληροφοριών και των καταχωρισμένων μηχανισμών υποβολής εκθέσεων. 

Εάν ο ACER δεν λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες κατά τη διάρκεια ερευνών που αφορούν διασυνοριακές υποθέσεις, θα μπορεί να επιβάλει περιοδικές χρηματικές ποινές. 

«Το REMIT αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειές μας για την πρόληψη και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών στην αγορά ενέργειας», δήλωσε η εισηγήτρια Maria da Graça Carvalho (ΕΛΚ, Πορτογαλία). «Με αυτή τη νομοθεσία, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, καθώς και οι μικρές επιχειρήσεις, θα εξυπηρετηθούν καλύτερα. Θα έχουμε ισχυρότερες αγορές ενέργειας.» 

Ο κανονισμός εγκρίθηκε με 440 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 31 αποχές. Θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Related

What's hot? 8930939462562431929

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item