Σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα από τη νομοθεσία περί ασύλου και μετανάστευσης, "βλέπει" η Ε. Βόζεμπεργκ
Εγκρίθηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες το νομοθετικό πακέτο για τη μετανάστευση και το άσυλο που θέτει ενα...
http://www.thecolumnist.gr/2024/04/blog-post_11.html
Εγκρίθηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες το νομοθετικό πακέτο για τη μετανάστευση και το άσυλο που θέτει εναρμονισμένους κανόνες σε ολόκληρη την Ε.Ε. για την διαχείριση του μεταναστευτικού και προβλέπει ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα καθώς και έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης.
Με παρέμβαση στην Ολομέλεια η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στον Κανονισμό για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσεων και ανωτέρας βίας στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, υπογράμμισε τη σημασία της νέας νομοθεσίας για τα κράτη μέλη πρώτης υποδοχής που έχουν επωμιστεί επί σειρά ετών δυσανάλογο μεταναστευτικό βάρος.
Ειδικότερα, ο κανονισμός για καταστάσεις κρίσης και ανωτέρας βίας επιτρέπει στα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν ξαφνικές και μαζικές εισροές υπηκόων τρίτων χωρών, κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων, με σεβασμό πάντα στα θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. Η ένταξη μάλιστα της εργαλειοποίησης μεταναστών στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω Κανονισμού αποτελεί σημαντικό επίτευγμα, καθώς πρόκειται για πάγια πρακτική τρίτων χωρών - όπως η Τουρκία - με σκοπό την αποσταθεροποίηση της Ε.Ε.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η τελική νομοθεσία είναι αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν περισσότερο από 4 έτη και έρχεται να δώσει μια ηχηρή απάντηση σε όσους κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση για αδυναμία ανταπόκρισης στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα των πολιτών.
Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση της κ. Βόζεμπεργκ:
«Συνάδελφοι,
Η συμβιβαστική συμφωνία που ψηφίζουμε σήμερα για το άσυλο και τη μετανάστευση, μετά από εντατικές διαβουλεύσεις, αποτελεί ηχηρή απάντηση σε όσους κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση για αδυναμία ανταπόκρισης στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα των πολιτών.
Ο κανονισμός για καταστάσεις κρίσης και ανωτέρας βίας, που είχα την τιμή να είμαι εισηγήτρια για την πολιτική μου ομάδα, επιτρέπει στα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν ξαφνικές και μαζικές εισροές υπηκόων τρίτων χωρών, κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων, πάντα βεβαίως με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. Και Καταφέραμε να εντάξουμε επίσης και την εργαλειοποίηση μεταναστών - πάγια τακτική τρίτων χωρών όπως η Τουρκία.
Πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτικό επίτευγμα, ειδικά για τα κράτη μέλη πρώτης υποδοχής, όπως η χώρα μου η Ελλάδα. Η νέα νομοθεσία, εφαρμόσιμη σε όλη την Ε.Ε., προβλέπει υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και αναλογική κατανομή ευθυνών. Επιπρόσθετα, προβλέπει και υποχρεωτικό αντιστάθμισμα από τις χώρες που συνεισφέρουν, ώστε να καλυφθεί το 100% των αναγκών του κράτους μέλους σε κρίση.
Τέλος, θεωρώ αναγκαίο να επισημάνω ότι τα δίκαια αιτήματα των χωρών πρώτης υποδοχής επιτέλους ικανοποιούνται».