Ατμοσφαιρική ρύπανση: το ΕΚ ενέκρινε τη νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε με 381 ψήφους υπέρ, 225 κατά και 17 αποχές την συμφωνία με τις χώρες της ΕΕ σχετικά με νέα μέτρα για τη βελτίωση της...


Το Κοινοβούλιο ενέκρινε με 381 ψήφους υπέρ, 225 κατά και 17 αποχές την συμφωνία με τις χώρες της ΕΕ σχετικά με νέα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ώστε να μην είναι πλέον επιβλαβής για την υγεία, τα φυσικά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα. 

Οι νέοι κανόνες καθορίζουν αυστηρότερα όρια και τιμές-στόχους για το 2030 για τους ρύπους που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5, PM10), του διοξειδίου του αζώτου (NO2) και του διοξειδίου του θείου (SO2). Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν την αναβολή της προθεσμίας για το 2030 κατά δέκα έτη κατ’ ανώτατο όριο, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εάν παραβιαστούν οι νέοι εθνικοί κανόνες, όσοι πλήττονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και οι πολίτες μπορούν να λάβουν αποζημίωση σε περίπτωση που υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία τους. Θα δημιουργηθούν επίσης περισσότερα σημεία δειγματοληψίας για την ποιότητα του αέρα στις πόλεις και οι επί του παρόντος κατακερματισμένοι δείκτες ποιότητας του αέρα σε ολόκληρη την ΕΕ θα καταστούν συγκρίσιμοι, σαφείς και διαθέσιμοι στο κοινό. 

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Javi López (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε: «Με την επικαιροποίηση των προτύπων ποιότητας του αέρα, ορισμένα από τα οποία θεσπίστηκαν πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, η ρύπανση θα μειωθεί κατά το ήμισυ σε ολόκληρη την ΕΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα υγιέστερο και πιο βιώσιμο μέλλον. Χάρη στο Κοινοβούλιο, οι επικαιροποιημένοι κανόνες βελτιώνουν την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και προστατεύουν αποτελεσματικότερα τις ευάλωτες ομάδες. Η σημερινή μέρα αποτελεί σημαντική νίκη στη συνεχή δέσμευσή μας να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλέστερο και καθαρότερο περιβάλλον για όλους τους Ευρωπαίους.» 

Η νομοθεσία πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο, προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Στη συνέχεια, οι χώρες της ΕΕ θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες. 

Σημειώνεται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να είναι η πρώτη περιβαλλοντική αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ, καθώς με αυτή συνδέονται περίπου 300.000 θάνατοι ετησίως (δείτε εδώ πόσο καθαρός είναι ο αέρας στις ευρωπαϊκές πόλεις). Τον Οκτώβριο του 2022, η Επιτροπή πρότεινε αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα με πιο φιλόδοξους στόχους για το 2030, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μηδενικής ρύπανσης έως το 2050, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση. 

Η εν λόγω νομοθεσία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών σχετικά με τη ρύπανση και τις «πράσινες» πόλεις με χαμηλότερες εκπομπές, καθώς και την ευαισθητοποίηση μέσω της παροχής τακτικά επικαιροποιημένων πληροφοριών σχετικά με τη ρύπανση, όπως εκφράζονται στις προτάσεις 2(2), 4(6) και 6.6 της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Related

What's hot? 6747606543786284694

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
"Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι υπαρξιακές προκλήσεις, η γεωπολιτική σκακιέρα και το κρίσιμο σταυροδρόμι"

FACEBOOK

TWITTER

item