Christian Moos: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

ΓΡΑΦΕΙ Ο CHRISTIAN MOOS  Οι ανησυχίες όσον αφορά την κακόβουλη επιρροή από εχθρικά κράτη όπως η Ρωσία είναι απολύτως δικαιολογημένες. Αυτό α...


ΓΡΑΦΕΙ Ο CHRISTIAN MOOS 

Οι ανησυχίες όσον αφορά την κακόβουλη επιρροή από εχθρικά κράτη όπως η Ρωσία είναι απολύτως δικαιολογημένες. Αυτό αποδεικνύεται από πολλά παραδείγματα ευνοϊκών δανείων σε ακροδεξιά κόμματα, ξοφλημένων πολιτικών σε θέσεις εποπτικών συμβουλίων, επικερδών συμβάσεων για αμφίβολης αξιοπιστίας επιχειρηματίες και χρηματοδότησης υποτιθέμενων ΜΚΟ. 

Ως εκ τούτου, πρέπει πράγματι να είμαστε πολύ προσεκτικοί ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών. Ωστόσο, παρά τη διατύπωση ορισμένων ορθών συστάσεων προς τα κράτη μέλη, η δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας έρχεται πολύ αργά. Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε τη δέσμη μέτρων καθυστερημένα. Στη συνέχεια, στις αρχές του καλοκαιριού του 2023, την ανέβαλε για περισσότερο από μισό χρόνο, διότι η κριτική της νομοθετικής πρότασης που υποτίθεται ότι περιλάμβανε η δέσμη μέτρων ήταν δριμύτατη και, κυρίως, ομόφωνη. 

Ωστόσο, η δέσμη μέτρων που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους. Η προτεινόμενη οδηγία θα στιγματίσει τις ΜΚΟ που λαμβάνουν κονδύλια από κυβερνήσεις τρίτων χωρών, όπως οι ΗΠΑ. Η πρόταση και μόνο χρησιμεύει ως δικαιολογία για τις αυταρχικές κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν νόμους ξένων πρακτόρων για να επιχειρούν τη φίμωση οποιασδήποτε δημοκρατικής αντιπολίτευσης. 

Πέραν αυτού, οι ορισμοί της οδηγίας είναι ασαφείς και παρουσιάζουν τεράστια κενά από τα οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι πραγματικοί πράκτορες της Μόσχας. Οι εκπρόσωποι της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών διερωτώνται γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δημιουργεί ένα γενικό μητρώο διαφάνειας που να καλύπτει όλους τους εκπροσώπους συμφερόντων, θα ήταν συμβατό με την ισχύουσα νομοθεσία σε εθνικό επίπεδο και θα δημιουργούσε σαφή και ασφαλή νομική βάση για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αποσύρει το παρόν σχέδιο οδηγίας και να υιοθετήσει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο κείμενο του 2025, μεριμνώντας ώστε να μην παίξει το παιχνίδι των εχθρών της δημοκρατίας.

* Ο Christian Moos είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Related

What's hot? 2846286433773866394

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item