Στεγαστική κρίση: Η ΕΟΚΕ καλεί την ΕΕ να αναλάβει δράση

Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ανησυχούν για το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να βρουν αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή στέγαση. Οι κίνδυνοι...


Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ανησυχούν για το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να βρουν αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή στέγαση. Οι κίνδυνοι που απορρέουν από αυτήν την κατάσταση είναι: ανεπαρκής στέγαση, οικονομική πίεση, στεγαστική ανασφάλεια, ακόμη και έλλειψη στέγης. Η οικονομικά μη προσιτή στέγαση μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, να δημιουργήσει άνισες συνθήκες διαβίωσης και ευκαιρίες και να επιφέρει αύξηση των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, χαμηλότερη παραγωγικότητα και περιβαλλοντικές ζημίες. 

Μια πρόσφατη διάσκεψη που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) στις Βρυξέλλες έστειλε σαφή προειδοποίηση: η στεγαστική κρίση στην Ευρώπη επιδεινώνεται και αυτό προκαλεί μια σειρά παράπλευρων επιπτώσεων. 

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Eurofound, η στεγαστική κρίση πλήττει ιδίως τους νέους, εμποδίζοντάς τους έτσι να εγκαταλείψουν την οικογενειακή τους εστία. Η ηλικία κατά την οποία τουλάχιστον 50 % των ατόμων στην ΕΕ διέμεναν εκτός του πατρικού τους σπιτιού αυξήθηκε από τα 26 στα 28 έτη μεταξύ 2007 και 2019. Μεταξύ 2010 και 2019, η Ισπανία, η Κροατία, η Ιταλία, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Ελλάδα και η Ιρλανδία αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις των ατόμων ηλικίας 25-34 ετών που διέμεναν με τους γονείς τους. 

Με την πάροδο των ετών, η ΕΟΚΕ επιδίωξε να επισημάνει τα προβλήματα στέγασης σε ολόκληρη την ΕΕ. Το 2020, η ΕΟΚΕ ενέκρινε γνωμοδότηση με θέμα «Καθολική πρόσβαση σε στέγαση αξιοπρεπή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή σε μακροπρόθεσμη βάση», η οποία εκπονήθηκε από τα μέλη της Raymond Hencks και András Edelényi, και ζήτησε την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για τη στέγαση. 

Με τις συστάσεις της διάσκεψης αυτής, η ΕΟΚΕ προτίθεται να δώσει πολιτική ώθηση στη συζήτηση και να διασφαλίσει ότι η στεγαστική κρίση της ΕΕ θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2024-2029. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συγκεντρώσει τους αναγκαίους πόρους για την καταπολέμηση της έλλειψης αξιοπρεπούς και οικονομικά προσιτής στέγασης. 

Related

What's hot? 4125408734810269263

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item