Φιορεντίνα - Γιουβέντους: Μία κόντρα 32 ετών

Με την φάση των "16" του Γιουρόπα Λιγκ να συνεχίζεται απόψε, το ματς που κλέβει την περισσότερη λάμψη είναι αυτό του "ιταλι...

Με την φάση των "16" του Γιουρόπα Λιγκ να συνεχίζεται απόψε, το ματς που κλέβει την περισσότερη λάμψη είναι αυτό του "ιταλικού εμφυλίου" στο Τορίνο, όπου η Φιορεντίνα υποδέχεται τη Γιουβέντους, στη ρεβάνς του 1-1.


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Οι δύο ομάδες είχαν ξαναβρεθεί για το πρωτάθλημα μόλις πριν δυο Κυριακές, με τη Γιουβέντους να επικρατεί με 1-0, τέσσερις ημέρες πριν έρθουν ισόπαλες (1-1) στο γήπεδο της "Μεγάλης Κυρίας". 

Πρόκειται βέβαια για ένα μεγάλο ντέρμπι του ιταλικού ποδοσφαίρου, παρότι όχι τόσο γνωστό. Όχι τόσο αγωνιστικό, αφού η "Γιούβε" είναι πρωτοπόρος στους τίτλους της Σέριε Α με 29 κατακτήσεις, ενώ η "Φιόρε" έχει μόλις 2, ούτε λόγω γεωγραφικών αιτίων (Τορίνο και Φλωρεντία απέχουν γύρω στα 400 χλμ), αλλά εξαιτίας της μεγάλης κόντρας που υπάρχει εδώ και χρόνια μεταξύ των οπαδών τους. 

Το τεράστιο μίσος τους ξεκίνησε το 1982, εποχή που η Φιορεντίνα διεκδικούσε με αξιώσεις το Scudetto. Για τους οπαδούς των "Βιόλα", η συγκεκριμένη χρονιά είναι ορόσημο, καθώς θεωρούσαν πως οι "μπιανκονέρι" τους έκλεψαν μέσα απ’ τα χέρια το πρωτάθλημα που άξιζαν. Τελευταία αγωνιστική, με τη Φιορεντίνα να αντιμετωπίζει την Κάλιαρι στη Σαρδινία: η αναμέτρηση (που έληξε 0-0) σημαδεύτηκε από την ακύρωση καθαρού τέρματος της ομάδας της Τοσκάνης, ενώ την ίδια ώρα η Γιουβέντους θα κέρδιζε την Καταντσάρο στην Καλαβρία, (δεν είχε ήδη δοθεί καθαρό πέναλτι στους γηπεδούχους) και θα κατακτόυσε εκείνο το (μεγάλης συζήτησης για το αν το άξιζε) πρωτάθλημα. 

Από το ένα στρατόπεδο στο άλλο.
Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο από τη Φιορεντίνα στη Γιουβέντους
Τα ερεθίσματα για το μίσος που υπάρχει ανάμεσα στις δυο πλευρές συνεχίστηκαν με την πάροδο των χρόνων. Η υπόθεση του Ρομπέρτο Μπάτζιο το 1990 έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη των οπαδών καθώς μετά την εξαγορά του από την Γιουβέντους επικράτησε μία κατάσταση απόλυτης αναρχίας και χάους στους δρόμους της Φλωρεντίας με αρκετούς τραυματίες κατά τη διάρκεια της πορείας για την ανέντιμη πράξη των "μπιανκονέρι". Την επόμενη χρονιά, η Γιούβε κέρδισε πέναλτι στην αναμέτρηση των δυο στο "Αρτέμιο Φράνκι" και ο Ρομπέρτο Μπάτζιο αρνήθηκε να το εκτελέσει. Φήμες λένε πως μετά τον αγώνα οπαδοί των Βιόλα του φόρεσαν κασκόλ της ομάδας τους πικάροντας έτσι τους Γιουβεντίνους. 

Η πιο πρόσφατη διένεξη των δύο συλλόγων έλαβε χώρα το 2012. Η Φιορεντίνα κάνοντας πολύ σταθερά βήματα εξέλιξης προσπάθησε να φέρει ένα μεγάλο όνομα επιθετικού στο "Αρτέμιο Φράνκι". Όλα ήταν έτοιμα για να υπογράψει στον σύλλογο ο Βούλγαρος σέντερ φορ της Γιουνάιτεντ, Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, όταν η "Μεγάλη Κυρία" μπήκε στην μέση. Φήμες (και πάλι) λένε πως άνθρωπος της Γιουβέντους ταξίδεψε αστραπιαία στο αεροδρόμιο που περίμενε την πτήση του ο Βούλγαρος στράικερ και προσπάθησε να τον πείσει να υπογράψει στους "μπιανκονέρι". Η μεταγραφή χάλασε και για τους δυο συλλόγους, καθώς ο Μπερμπάτοφ αποφάσισε να μην μετακομίσει στην Ιταλία βλέποντας πως μία ενδεχόμενη μετακίνηση του εκεί θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις όπου και αν κατέληγε να υπογράψει. Θυμίζει σενάριο ταινίας αλλά αποτελεί μία πραγματικότητα του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Οι δύο ομάδες διασταυρώνουν ξανά τα ξίφη τους απόψε, με τις φιλοδοξίες και των δυο να είναι υψηλές για τη φετινή διοργάνωση. Η Φιορεντίνα από τη μία, έχει το εκτός έδρας γκολ και το 1-1 που θα επιχειρήσει να διαφυλάξει για να πάρει την πρόκριση, την ώρα που στο ιταλικό πρωτάθλημα κυνηγά τη Νάπολι, και η "Μεγάλη Κυρία" από την άλλη, που έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει το πρωτάθλημα, θέλοντας φτάσει έως τον τελικό που γίνεται στην έδρα της το Μάιο.

Χρήστος Γραβιάς

Related

Europa League 7158734566724305524

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item