3 Απριλίου: Ο Βαζέχα, ο Μπασινάς και οι δύο μεγάλες νίκες (vid)

Η 3η Απριλίου αποτελεί μία ημερομηνία που οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού πολύ δύσκολα μπορούν να ξεχάσουν. Ή μάλλον, δεν την ξεχνούν π...


Η 3η Απριλίου αποτελεί μία ημερομηνία που οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού πολύ δύσκολα μπορούν να ξεχάσουν. Ή μάλλον, δεν την ξεχνούν ποτέ. Σαν σήμερα, το 1996 και το 2002, το ποδοσφαιρικό τμήμα του "τριφυλλιού" πετύχαινε δύο από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας του, που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό όλων των Ελλήνων φιλάθλων.

Η άλωση του Άμστερνταμ

Ο Άγιαξ ήταν το 1996 η κορυφαία ομάδα στον κόσμο. Παίκτες όπως οι Λίτμανεν, Κλάιφερτ, Ράιζινγκερ, Φαν ντε Σάαρ, οι αδελφοί ντε Μπουρ κ.α., συνέθεταν ένα ονειρεμένο σύνολο, που θα ζήλευε ο οποιοσδήποτε. Αήττητος επί δύο χρόνια, υποδέχθηκε σαν σήμερα τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ήταν το τελευταίο παιχνίδι στο ιστορικό "Ντε Μέερ", το οποίο ο Αίας ήθελε να αποχαιρετήσει με τον πιο όμορφο τρόπο. Στο 87' όμως εκείνου του ματς συνέβη το απίστευτο. Ο Γιώργος Δώνης διέσχισε σαν "τρένο" όλο το γήπεδο με την μπάλα στα πόδια, μάζεψε όλη την άμυνα του Άγιαξ πάνω του και πάσαρε την κατάλληλη στιγμή στον Κριστόφ Βαζέχα, που με ένα υποδειγματικό τελείωμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Φαν ντε Σάαρ, υπογράφοντας την πιο μεγάλη στιγμή του σύγχρονου ελληνικού ποδοσφαίρου σε διασυλλογικό επίπεδο.

Ο Παναθηναϊκός έχασε λίγες μέρες μετά την πρόκριση στον τελικό (0-3 στο ΟΑΚΑ), αλλά η τεράστια σημασία του επικού διπλού δεν διεγράφη.



Όταν η Μπάρτσα "γονάτισε" στη Λεωφόρο

Έξι χρόνια μετά το έπος του Άμστερνταμ, οι φίλοι του Παναθηναϊκού έμελλε να ζήσουν ακόμη μία μεγάλη ευρωπαϊκή στιγμή. Έχοντας περάσει ως δεύτεροι από τον όμιλό τους στη φάση των "16" του Τσάμπιονς Λιγκ, οι "πράσινοι" βρήκαν στο διάβα τους την Μπαρσελόνα των Ριβάλντο, Κλάιφερτ (και πάλι), Όφερμαρς, Τσάβι κ.α.

Στις 3 Απριλίου 2002, οι "μπλαουγράνα" πάτησαν το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ένα αληθινό κάστρο. Χαρακτηρισμός διόλου τυχαίος, που επιβεβαιώθηκε και εκείνη τη βραδιά. Ο Γιόνας Κόλκα κέρδισε πέναλτι στο 78' από ανατροπή από τον Αμπελάρδο και ένα λεπτό αργότερα, ο Άγγελος Μπασινάς με απόλυτη σιγή στο "Απόστολος Νικολαΐδης" εκτέλεσε τον Μπονάνο για το 1-0, το οποίο έβαλε φωτιά στις εξέδρες.

Η ρεβάνς στο "Καμπ Νου" κατέληξε σε έναν οδυνηρό και άδικο αποκλεισμό με 3-1, ωστόσο η δυναμική και το όνομα της Μπάρτσα έδωσαν ιστορική σημασία στη νίκη του Παναθηναϊκού στον πρώτο αγώνα.

Στο 1:18 το πέναλτι του Μπασινά


Related

main 5834481484608497120

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item