Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Αυτοί έχουν πάρει Κύπελλο Ελλάδος

Πάμπολλοι θα είναι οι ποδοσφαιριστές που θα πανηγυρίσουν το Σάββατο για πρώτη φορά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος, ανεξαρτήτως ποια ...

Πάμπολλοι θα είναι οι ποδοσφαιριστές που θα πανηγυρίσουν το Σάββατο για πρώτη φορά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος, ανεξαρτήτως ποια ομάδα θα κερδίσει. Πάμπολλοι επίσης θα είναι και εκείνοι που θα πικραθούν πολύ που έχασαν την ευκαιρία να πάρουν το πρώτο τους κύπελλο επί ελληνικού εδάφους.

Συνολικά, στα ρόστερ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, υπάρχουν έξι μόλις ποδοσφαιριστές που έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος. Πρόκειται για τους Στέφανο Κοτσόλη, Δημήτρη Σαλπιγγίδη, Κώστα Κατσουράνη, Σωτήρη Νίνη, Νίκο Σπυρόπουλο και Βίκτωρα Κλωναρίδη.

Στην κορυφή της λίστας, όμως, ο coach του "Δικεφάλου του Βορρά", Γιώργος Γεωργιάδης.

Στέφανος Κοτσόλης

Υπό τη σκιά του Αντώνη Νικοπολίδη στην αρχή της σεζόν και του Κώστα Χαλκιά στη συνέχειά της, ο Στέφανος Κοτσόλης κατακτά το 2004, σε ηλικία 25 ετών, το πρώτο Κύπελλο Ελλάδος στην καριέρα του, αφού ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε με 3-1 του Ολυμπιακού στη Νέα Σμύρνη.

Η μοίρα τον έφερε τρία χρόνια αργότερα και πάλι σε τελικό Κυπέλλου, στο Πανθεσσαλικό, κάτω από τα δοκάρια της Λάρισας και με αντίπαλο την ομάδα όπου ανδρώθηκε, τον Παναθηναϊκό. Η ΑΕΛ επικρατεί με 2-1, με τον Κοτσόλη βασικό και αναντικατάστατο σχεδόν σε όλα τα ματς, και ο Έλληνας πορτιέρο πανηγυρίζει για δεύτερη φορά την κατάκτηση του εν λόγω τροπαίου.

Ως επαγγελματίας παίκτης έχει χάσει έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδος. Εκείνον του ΟΑΚΑ, το 1999, όταν ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό με 2-0. 20 χρόνων ακόμη τότε. Προφανώς, δεν αγωνιζόταν.

Δημήτρης Σαλπιγγίδης

Ο έτερος ποδοσφαιριστής του φετινού τελικού με δύο Κύπελλα Ελλάδος στο παλμαρέ του. Σε ηλικία 22 ετών ήρθε το πρώτο για εκείνον. Συγκεκριμένα, το 2003, όντας συμπαίκτης του νυν προπονητή του και σκόρερ εκείνου του τελικού, Γιώργου Γεωργιάδη, ο "Σάλπι" παίρνει το Κύπελλο με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, μετά τη νίκη του "Δικεφάλου" με 1-0 επί του Άρη στην Τούμπα.

Χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια για να επαναλάβει αυτήν την επιτυχία ο Έλληνας επιθετικός, αυτή τη φορά όμως με διαφορετική φανέλα, εκείνη του Παναθηναϊκού. Και πάλι με τον ίδιο αντίπαλο και με το ίδιο σκορ. 1-0 ο Παναθηναϊκός τον Άρη, με γκολ του Λέτο, και Κυπελλούχος ο Σαλπιγγίδης για δεύτερη φορά στην καριέρα του.

Έχει χάσει έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, το 2007, στο Πανθεσσαλικό, όταν η τότε ομάδα του, ο Παναθηναϊκός, ηττήθηκε με 2-1 από τη Λάρισα.

Κώστας Κατσουράνης

Ο έμπειρος αμυντικός-μέσος θα είναι ένας από τους μεγάλους απόντες του τελικού. Επομένως, αφήνει τους συμπαίκτες του να κάνουν τη δουλειά για εκείνον και να του φέρουν το δεύτερο Κύπελλο Ελλάδος στην καριέρα του.

Ένα έχει πάρει όλο κι όλο και αυτό το 2010 με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, όταν το "τριφύλλι" νίκησε στο ΟΑΚΑ με 1-0 τον Άρη, όπως προαναφέρθηκε.

Έχει φτάσει μία φορά στην πηγή χωρίς να πιει νερό, στον τελικό του Παγκρητίου το 2006, όταν η τότε ομάδα του, η ΑΕΚ, έχασε με 3-0 από τον Ολυμπιακό.

Σωτήρης Νίνης

Άλλος ένας Κυπελλούχος του 2010 με τον Παναθηναϊκό (1-0 τον Άρη). Βασικός και αναντικατάστατος στο οικοδόμημα του Χενκ Τεν Κάτε, που καθοδήγησε στη συνέχεια ο Νίκος Νιόπλιας.

Η μοίρα τον φέρνει και αυτόν αντίπαλο με την πρώην ομάδα του σε τελικό. Και πάλι στο ΟΑΚΑ.

Μετρά κι αυτός έναν χαμένο τελικό, εκείνον του 2007 στο Πανθεσσαλικό, όταν ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 2-1 από τη Λάρισα.

Βίκτωρ Κλωναρίδης

Μπορεί να συμπεριλαμβανόταν στην αποστολή του Μανόλο Χιμένεθ πολύ σπάνια στην πρώτη του χρονιά ως επαγγελματίας, αλλά χρυσό μετάλλιο του απονεμήθηκε το 2011. Ο Βίκτωρ Κλωναρίδης έχει ήδη πανηγυρίσει, με αυτόν τον τρόπο, ένα Κύπελλο Ελλάδος. Εκείνο που κατέκτησε η ΑΕΚ με αντίπαλο τον Ατρόμητο (3-0) στον επεισοδιακό εκείνο τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου.

Στα 21 του χρόνια, ετοιμάζεται, αυτή τη φορά ως ενεργό μέλος ομάδας, να κυνηγήσει το δεύτερο Κύπελλο Ελλάδος στην καριέρα του. Όχι με τη φανέλα της ΑΕΚ, αυτή τη φορά.

Νίκος Σπυρόπουλος

Σε έναν τελικό Κυπέλλου έχει φτάσει όλον κι όλον και πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου. Άλλο ένα στέλεχος του νταμπλούχου Παναθηναϊκού του 2010 ήταν ο Νίκος Σπυρόπουλος, που πλέον φορά τη φανέλα του ΠΑΟΚ και θα βρει απέναντί του την πρώην του ομάδα.

1-0 τον Άρη, όπως είπαμε και πριν, και Κύπελλο για τον Σπυρόπουλο. Για να δούμε αν το Σάββατο θα τα διπλασιάσει.

Γιώργος Γεωργιάδης

Τα περισσότερα χρυσά μετάλλια από τελικό Κυπέλλου Ελλάδας πάντως τα έχει στο σπίτι του ο Γιώργος Γεωργιάδης. Συνολικά πέντε τέτοια τρόπαια σήκωσε στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής ο νυν τεχνικός του ΠΑΟΚ, που ήταν ο άνθρωπος που με το δικό του γκολ χάρισε τον "Δικέφαλο του Βορρά" το τελευταίο του τρόπαιο πριν από 11 χρόνια.

Το πρώτο του Κύπελλο το κατέκτησε το 1994 στο ΟΑΚΑ, ως παίκτης του Παναθηναϊκού, με αντίπαλο την ΑΕΚ. Το ματς έληξε 2-2, πήγε στην παράταση όπου έγινε 3-3, με το "τριφύλλι" να κατακτά το Κύπελλο στα πέναλτι (5-3) και τον Γεωργιάδη να ευστοχεί στο δεύτερο.

Την αμέσως επόμενη χρονιά, πάλι στο ίδιο γήπεδο, πάλι για χάρη του ίδιου συλλόγου και πάλι με αντίπαλο την ίδια ομάδα, ο Γεωργιάδης κατακτά σε έναν επεισοδιακό τελικό (1-0 με πέναλτι στο τέλος της παράτασης) το δεύτερο Κύπελλο Ελλάδος της καριέρας του.

Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για το επόμενο (2001) όταν στη Νέα Φιλαδέλφεια ο ΠΑΟΚ νίκησε με 4-2 τον Ολυμπιακό. Ακολούθησε το 2003 νέο Κύπελλο Ελλάδος με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, στην Τούμπα, με αντίπαλο τον Άρη (1-0). Ο Γιώργος Γεωργιάδης ήταν ο "χρυσός" σκόρερ.

Τελευταίο Κύπελλο Ελλάδος για τον νυν προπονητή του ΠΑΟΚ ήταν του 2005, όταν αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό, ο οποίος επιβλήθηκε 3-0 του Άρη στο Παμπελοποννησιακό.


Έχει βγει ηττημένος από δύο τελικούς Κυπέλλου. Το 1997 στο "Καραϊσκάκη", όταν ο Παναθηναϊκός έχασε στα πέναλτι από την ΑΕΚ και το 1998, στο ίδιο γήπεδο, όταν ο Πανιώνιος πήρε με το ιστορικό γκολ του Ναλιτζή το τρόπαιο σε βάρος του "τριφυλλιού".

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά τη λήξη του μεγάλου τελικού, κάποιοι από τους προαναφερθέντες θα προσθέσουν ακόμη ένα Κύπελλο στη συλλογή τους. Θα 'ναι οι Κοτσόλης και Κλωναρίδης ή οι Κατσουράνης, Νίνης και Σπυρόπουλος; Η απάντηση στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου.

Επιμέλεια: Μάριος Μάντζος

Related

main 6854124949118157576

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item