Υγιής Παναθηναϊκός, αποπροσανατολισμένος ΠΑΟΚ

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος, έτσι όπως εξελίχθηκε στα 90 λεπτά της διάρκειάς του, αποτέλεσε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα υπεράνω κριτικής...


Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος, έτσι όπως εξελίχθηκε στα 90 λεπτά της διάρκειάς του, αποτέλεσε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα υπεράνω κριτικής. Το δείχνει και το τελικό σκορ, εξάλλου. Ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, επιβλήθηκε με 4-1 και δικαίως κατέκτησε το πολυπόθητο τρόπαιο. Να αρχίσουμε τα ίδια του στυλ "στήθηκε καλά η ομάδα" ή "τι παιχτάρα είναι ο Μπεργκ", θα ήταν τετριμμένο, επομένως μάλλον κουραστικό.

Δύο μόνο συμπεράσματα από τον τελικό, που έχουν γίνει ξεκάθαρα εδώ και καιρό, απλά επιβεβαιώθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο το Σάββατο το βράδυ:

α) Ο φετινός Παναθηναϊκός είναι ο πιο υγιής Παναθηναϊκός των τελευταίων 17 ετών

Δεν νομίζω ότι είναι υπερβολή να το επισημάνουμε αυτό. Και έχει να κάνει και με το αγωνιστικό κομμάτι, και τον τομέα των αποδυτηρίων, αλλά και τον κόσμο, που μετά από πολλά χρόνια νιώθει πραγματικά καλά με την ομάδα του (ούτε το 2010 ήταν όλα μέλι-γάλα).

Κακά τα ψέματα, από το 1997, όταν και άρχισε η κυριαρχία του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός υιοθέτησε μία νοοτροπία που τον άφηνε πολλά βήματα πίσω επί σειρά ετών. Ηττοπάθεια, μουρμούρα, δυσπιστία, γκρίνια, διαμάχες και πολλά άλλα... ωραία χαρακτήριζαν το "τριφύλλι" μέχρι και πέρυσι.

Φέτος, όμως, ο Παναθηναϊκός, τουλάχιστον για τη δική μας τη γενιά, είναι αγνώριστος. Μπορεί οι στόχοι του να ήταν για πρώτη φορά στην ιστορία του χαμηλοί. Παρά ταύτα, αυτός είναι ο Παναθηναϊκός που θέλουν οι οπαδοί του. Και αυτό διότι πολύ απλά η ομάδα εκπέμπει και έχει ΥΓΕΙΑ. Απέβαλε πολλά κόμπλεξ από πάνω της (όχι όλα, βέβαια, κ. Αλαφούζο) και απελευθερώθηκε. Ανανεώθηκε σε πρόσωπα και σε ουσία. Είναι απίστευτο το πόσο δεμένοι είναι οι παίκτες μεταξύ τους, πράγμα το οποίο έλειπε εδώ και πολλά χρόνια από το "τριφύλλι". Ακόμη και τις σεζόν των δύο τελευταίων πρωταθλημάτων, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ παικτών της ομάδας (βλ. Γκονζάλες-Παπαδόπουλος το 2004 και Λέτο-Καραγκούνης το 2010). Φέτος, το κλίμα ήταν ΦΟΒΕΡΟ! Σε αυτό έχουν συντελέσει πολλοί. Ο Γιάννης Αναστασίου, πρώτος και καλύτερος, ο Νίκος Νταμπίζας, οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, ο Γιάννης Αλαφούζος και πολλοί άλλοι αφανείς ήρωες.

Και το πιο ικανοποιητικό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι το ποδοσφαιρικό τμήμα ξανακέρδισε τους φίλους του. Ο κόσμος νιώθει το όμορφο κλίμα και αντιλαμβάνεται ότι στο Απήλιον γίνεται εξαιρετική δουλειά και πως η ομάδα χρήζει στήριξης. Υπήρχαν σεζόν του ΠΑΟ με φοβερά καλύτερο ρόστερ (βλ. 2011), που έχασαν όμως τη στήριξη των "πράσινων" οπαδών γιατί πολύ απλά δεν είχαν στοιχειώδη πράγματα που έχει η φετινή ΟΜΑΔΑ.

Πάνω σε αυτά πρέπει να πατήσει ο Παναθηναϊκός, ώστε να επιστρέψει για τα καλά στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το Κύπελλο Ελλάδος είναι μόνο η αρχή, διατυμπανίζουν οι "πράσινοι". Αν συνεχίσουν έτσι, θα δικαιωθούν.

β) Ο ΠΑΟΚ ξέχασε ποιος ήταν ο αληθινός του στόχος και διατήρησε το μέγα κόμπλεξ του

Ή μήπως δεν τον έβαλε ουσιαστικά ποτέ; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο "Δικέφαλος του Βορρά" έδωσε βάση σε λάθος πράγματα και έχασε μόνος του την μπάλα. Και φυσικά, μεγάλη ευθύνη σε αυτό έχει ο πρόεδρος Ιβάν Σαββίδης, που μεταλαμπάδευσε στους ποδοσφαιριστές ένα οπαδικό πνεύμα με την αρνητική του όμως έννοια και όχι με την έννοια του "τα δίνουμε όλα για τον σύλλογο".

Ο ΠΑΟΚ έδειξε μέσα στη χρονιά να νοιάζεται περισσότερο για το πώς θα κερδίσει τον Ολυμπιακό τόσο το ματς πρωταθλήματος, αλλά κυρίως στον επαναληπτικό του Κυπέλλου, παρά να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Χρησιμοποίησε θεμιτά και αθέμιτα μέσα απλά και μόνο για να βγάλει από το θεσμό τους "ερυθρόλευκους" με το έτσι θέλω και εξάντλησε όλη του την ενέργεια πάνω σε αυτό το ματς, ξεχνώντας ουσιαστικά τον τελικό (βλ. κόκκινη Κατσουράνη). Πολύ περισσότερο δηλαδή ασχολήθηκε ο πρόεδρος, οι παίκτες και ο κόσμος με τον ημιτελικό κόντρα στον Ολυμπιακό παρά με τον τελικό.

Κάπως έτσι αποπροσανατολίστηκαν και οι παίκτες, ορισμένοι εκ των οποίων (όπως ο διεθνής Τζαβέλλας) έχουν μία αρρωστημένη, κάφρικη συμπεριφορά, γνήσια χαρακτηριστικά, κακά τα ψέματα, μεγάλης μερίδας φίλων της ομάδας επί σειρά ετών, την οποία ακολουθεί πιστά, όπως όλα δείχουν, ο Ιβάν Σαββίδης.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του συμπεράσματος, ο ΠΑΟΚ, ναι, παραμένει ακόμη η ομάδα που μόλις πατάει Αθήνα χάνει τα αυγά και τα πασχάλια. Για άλλη μία χρονιά, κόντρα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό δεν μπόρεσε να κάνει κάτι (μόνο το 2-1 στο Φάληρο αλλά και πάλι ήττα είναι). Ένα κόμπλεξ που είναι βασικό να ξεπεράσει, αν θέλει να διεκδικήσει τίτλους στο άμεσο μέλλον.

Ο ΠΑΟΚ είναι ένας σύλλογος με αρκετά ισχυρό για τα ελληνικά δεδομένα μπάτζετ. Έχει κλείσει πολλές οικονομικές τρύπες του παρελθόντος και έχει τις προδιαγραφές να φτιάξει ομάδα. Χρειάζεται όμως πάνω από όλα η σωστή νοοτροπία, η οποία για άλλη μία χρονιά κατασπάραξε τον "Δικέφαλο" και δεν αποκλείεται να του στερήσει και την έξοδο στο Champions League στα play-offs.

Μάριος Μάντζος

Related

main 8145414771586541671

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item