Τα ζευγάρια των προημιτελικών της Euroleague

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  "Όταν η συνέχεια γίνεται ζόρικη, οι ζόρικοι συνεχίζουν", λέει ...


 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 

"Όταν η συνέχεια γίνεται ζόρικη, οι ζόρικοι συνεχίζουν", λέει το περίφημο ρητό. Έτσι λοιπόν και στην προημιτελική φάση της Euroleague εν προκειμένω, οι 8 εναπομείναντες "ζόρικοι" καλούνται να αποδείξουν τι είναι ικανοί να κάνουν και μέχρι που μπορούν να φτάσουν. Τα φώτα φυσικά στρέφονται στους δυο εκπροσώπους μας, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, οι οποίοι εκστρατεύονται για δύσκολες αποστολές σε Ισπανία και Ρωσία, αντίστοιχα.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 

Μεγάλες αναμετρήσεις αναμένονται από την επόμενη βδομάδα στο Palacio dos Deportes της Μαδρίτης ανάμεσα σε Ρεάλ και Ολυμπιακό, το πιο "δυναμικό" ζευγάρι των προημιτελικών. Τρέχοντας μέχρι στιγμής στη φετινή σαιζόν ένα απίστευτο 53-2 σε νίκες, έχοντας ήδη κατακτήσει το Copa del Rey και την πρώτη θέση στην ισπανική ACB, οι Μαδριλένοι θα επιχειρήσουν να πετύχουν, αυτή τη φορά σε σειρά 5 αγώνων, ό,τι δεν κατάφεραν πέρυσι: να ρίξουν στον καναβάτσο τον back-to-back πρωταθλητή Ολυμπιακό.

Δύσκολο σαφώς το έργο των "ερυθρόλευκων", κόντρα σε μια ταχύτατη στο ανοιχτό γήπεδο ομάδα (με παίκτες πρώτης γραμμής όπως οι Ροντρίγκεθ, Μίροτιτς, Ρέγες και του Γιάννη Μπουρούση που βρίσκει για πρώτη φορά αντιμέτωπη την παλιά του ομάδα), όμως και μόνο το γεγονός πως η "Βασίλισσα" επέλεξε τους Πειραιώτες (με την ήττα τους στο Κάουνας) μπορεί να τους βγάλει μεγάλο εγωισμό στο παρκέ.

Η μάχη των πάγκων θα παίξει και αυτή το ρόλο της, αφού ο Γιώργος Μπαρτζώκας μπορεί να ξανακάνει ρουά στον Πάμπλο Λάσο, όπως και στον περσινό τελικό, σχεδιάζοντας ένα παιχνίδι με άψογη λειτουργία ταχύτητας στο transition, ενώ μεγάλο "ατού" θα είναι η ψυχολογική διαχείριση του αντιπάλου: αν η Ρεάλ υποτιμήσει τους Πειραιώτες, θα τρέχει πάλι και δεν θα φτάνει.

EMPORIO ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ 

Ίσως το πιο αμφίρροπο δίδυμο των "8". Κάνοντας την έκπληξη στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης, η Αρμάνι, έχοντας το πλεονέκτημα της έδρας στα προημιτελικά, ονειρεύεται να είναι στο Final-4 που διεξάγεται στην έδρα της. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της δίνουν αυτό το δικαίωμα. Οι Ιταλοί ενισχύθηκαν ιδιαίτερα το περασμένο καλοκαίρι (κυρίως από την έτερη ιταλική Σιένα εκμεταλλευόμενοι τα οικονομικά της προβλήματα), αν και η σπουδαιότερη κίνηση έγινε το χειμώνα με την απόκτηση του ιταλοαμερικανού γκαρντ, Ντάνιελ Χάκετ. 

Απέναντί τους βέβαια θα έχουν έναν παραδοσιακά υπολογίσιμο αντίπαλο, τη Μακάμπι του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Η "ομάδα του λαού" όπως χαρακτηρίζεται στο Ισραήλ, παρότι έχει κατακτήσει 5 φορές το τρόπαιο της Euroleague, έχει χρόνια να πετύχει κάποια σπουδαία διάκριση και ελπίζει πως μπορεί τώρα να βρεθεί σε ένα Final-4. 

Δυνατές έδρες και το "Mediolanum Forum" και η "Nokia Arena", δεν αποκλείεται κιόλας η σειρά να τερματιστεί στο 5ο και τελευταίο παιχνίδι λόγω των μικρών διαφορών των δύο ομάδων.

Επιμέλεια των δύο πρώτων ζευγαριών: Χρήστος Γραβιάς

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μία κόντρα που κρατά από παλιά θα συναντήσουμε στα προημιτελικά της φετινής Ευρωλίγκας ανάμεσα στη "Σταχτοπούτα" και τον "Εξάστερο". ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Παναθηναϊκός θα δώσουν δυνατές αναμετρήσεις με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη μάχη της ρακέτας εκεί που και οι δύο ομάδες έχουν αρκετούς καλούς σέντερ (Γκίστ, Λάσμε - Κάουν, Κριστς, Χάινς). Στην περιφέρεια, οι "πράσινοι", με την απουσία του Τεόντοσιτς στα πρώτα δύο παιχνίδια, έχουν μια μεγαλύτερη ποικιλία ποιοτικών επιλογών στις θέσεις 1 και 2 (Διαμαντίδης, Ούκιτς, Κάρι, Ράιτ - Τζάκσον, Τζέρεμι Πάργκο, Βορόνοβ). Σημαντικός παράγοντας για την έκβαση των αγώνων θα είναι ο έλεγχος των επιθετικών ριμπάουντ, εκεί που η ελληνική ομάδα στην στατιστική υπηρεσία υπερτερεί της ΤΣΣΚΑ (9,6 έναντι 8,5). Το καλό για το Παναθηναϊκό είναι ότι η ομάδα του Μεσίνα δεν παίζει σε υψηλό ρυθμό, γεγονός που θα τον δυσκόλευε, αλλά στοχεύει στην εκμετάλλευση των vs-match και στην αξιοποίηση του Γουίμς που είναι ένας ποιοτικός αλλά και θεαματικός παίκτης. Για αυτό το λόγο, οι Μπράμος, Ματσιούλις πρέπει να περιορίσουν στο έπακρο τις επιθετικές προσπάθειές του.

Το σκορ αναμένεται να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα, κυρίως λόγω της πολύ καλής και σκληρής άμυνας που παίζει ο Παναθηναϊκός. Φαβορί για την πρόκριση στο Final Four του Μιλάνου είναι η ΤΣΣΚΑ και λόγω έδρας αλλά και λόγω απόδοσης στο Top 16 (1η θέση με απολογισμό 12-2, ενώ οι "πράσινοι" 4η θέση με απολογισμό 7-7) αν και στο μπάσκετ ποτέ μη λες ποτέ, ειδικά όταν πρόκειται για τον Παναθηναϊκό. Αξίζει να επισημάνουμε πάντως ότι ο Παναθηναϊκός κάτι χρωστά στη "Σταχτοπούτα", μετά τον αποκλεισμό στον ημιτελικό του 2012 στην Πόλη.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ 

Ένα προημιτελικός που δείχνει ξεκάθαρο φαβορί πριν καν ξεκινήσουν οι προημιτελικοί αποδεικνύεται στις αναλύσεις των "μπασκετόφιλων", ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Γαλατασαράι.

Οι "μπλαουγράνα" είναι σε δαιμονιώδη φόρμα κάτι που απέδειξαν και στο Top 16, τερματίζοντας πρώτοι στον όμιλο των ελληνικών ομάδων μας, με συνολικό απολογισμό 12-2, χάνοντας του τελευταίους δύο αγώνες, χωρίς όμως αγωνιστικό κίνητρο. Οι προσθήκες των Παπανικολάου, Ντόρσεϊ, Όλεσον και Πούλεν έχουν δώσει νέα δυναμική στην ομάδα, η οποία έχει ως στόχο το Final Four του Μιλάνου και την κατάκτηση ενός ακόμα τροπαίου, ύστερα από το εκείνο του 2010 κόντρα στον Ολυμπιακό.

Αντίθετα, η Γαλατά ψάχνει το θαύμα κόντρα στη Μπάρτσα και έχει το στόχο του μπρέικ στα πρώτα δύο παιχνίδια στο "Παλαού Μπλαουγράνα". Οι Τούρκοι τερμάτισαν 4οι στον όμιλο πίσω από ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Μακάμπι με απολογισμό 7-7.

Η πρόκριση αναμένεται να κριθεί στην περιφέρεια εκεί όπου η Μπαρτσελόνα υπερτερεί (Χούερτας, Όλεσον, Ναβάρο), αλλά η Γαλατά μπορεί να πουλήσει ακριβά το τομάρι της, χάρις τον χαρισματικό playmaker, Τζαμόν Γκόρντον, και τον άξιο συμπαραστάτη, Κάρλος Αρόγιο. Στη ρακέτα αναμένεται μια μάχη με εύκολο νικητή την ομάδα του Πασκουάλ, εκεί που οι Τόμιτς, Ντόρσεϊ και Λόρμπερκ δύσκολα θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα ενάντια στους Έρτσεγκ, Ντάντλει και Φουρκάν.

Επιμέλεια των δύο τελευταίων ζευγαριών: Πάνος Νικολακόπουλος

Περιμένουμε λοιπόν, μέσα στη Μεγάλη Εβδομαδα, μεγάλους προημιτελικούς με το επίπεδο της φετινής Euroleague να έχει ανέβει πάνω από το περσινό. Ας ελπίσουμε ότι και οι δύο εκπρόσωποί μας (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός) θα είναι σε ένα ακόμα Final Four και αυτή τη φορά στο Μιλάνο και ευχόμαστε, γιατί όχι, να σηκώσουν ελληνικά χέρια το "άγιο δισκοπότηρο" της Euroleague για τέταρτη συνεχόμενη φορά.

Related

main 5744293779565197858

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item