Ζόρια για ΠΑΟ και Αστέρα, με σοβαρότητα περνά ο ΠΑΟΚ

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Η πρόκριση τριών ελληνικών ομάδων στους ομίλους του Europa League, την ώρα που έχουμε και εκπρόσωπο στο ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Η πρόκριση τριών ελληνικών ομάδων στους ομίλους του Europa League, την ώρα που έχουμε και εκπρόσωπο στο Champions League, είναι ένα πραγματικά μεγάλο νέο για το ποδόσφαιρο της χώρας μας, που ακόμη και υπό αυτές τις άθλιες συνθήκες δείχνει κατά κάποιο τρόπο να επιβιώνει, τουλάχιστον για την ώρα.

Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Αστέρας Τρίπολης (με βαθμολογική σειρά από πέρυσι) ρίχνονται στο ευρωπαϊκό τερέν στις 18 Σεπτεμβρίου και ο καθένας θα παλέψει με τις δικές του πιθανότητες για την πρόκριση στη "φάση των 32".

Από το αποτέλεσμα της χθεσινής κλήρωσης προκύπτει ότι ο ΠΑΟΚ, αν έχει τη στοιχειώδη σοβαρότητα, θα προκριθεί, ο Παναθηναϊκός έχει δύσκολο έργο αλλά μπορεί να το πετύχει, ενώ ο Αστέρας Τρίπολης δυστυχώς θεωρείται το αουτσάιντερ σε έναν πολύ απαιτητικό όμιλο.


Θα έχει ζόρια ο ΠΑΟ, αλλά μπορεί

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει, λοιπόν, μετά από ένα χρόνο απουσίας σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη έστω και αν χρειάστηκε να παίξει και προκριματικά Europa η ομάδα. Από κει και πέρα, στο "τριφύλλι" θέλουν να περάσουν στην επόμενη φάση, αλλά θα πρέπει να ζοριστούν πολύ για να το καταφέρουν, αφού οι μέχρι τώρα εμφανίσεις τους δεν έχουν πείσει και σε συνδυασμό με την απουσία του Μπεργκ για κάποιο διάστημα, δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα απέναντι σε δυνατούς και σκληροτράχηλους αντιπάλους.

Η Αϊντχόφεν είναι το φαβορί του ομίλου και σίγουρα πιο ποιοτική, πιο γρήγορη και πιο επικίνδυνη από τον Παναθηναϊκό. Κύριο "όπλο" των "πρασίνων" στα μεταξύ τους παιχνίδια θα είναι ο προπονητής Γιάννης Αναστασίου, ο οποίος έχει υιοθετήσει την ολλανδική νοοτροπία ως παίκτης τόσα χρόνια εκεί αλλά και ως coach, προσπαθώντας από πέρυσι να την περάσει στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Γνωρίζει καλά λοιπόν την Αϊντχόφεν και ειδικά στη Λεωφόρο οι "πράσινοι" θα πάνε για τη νίκη.

Αναφορικά με την Ντιναμό Μόσχας, τόσο το γεγονός ότι πρόκειται για ρώσικο σύλλογο, όσο και η παρουσία και μόνο ονομάτων όπως οι Ντενίσοφ, Κουράνι, Ζιρκόφ και φυσικά ο top class Βαλμπουενά μαρτυρούν τη δυσκολία της αποστολής του Παναθηναϊκού. Αν θέλουμε να το πάμε και λίγο σε εξω-αγωνιστικό επίπεδο, το "τριφύλλι" κάτι της χρωστάει της Ντιναμό, επειδή εκείνη τον ταλαιπώρησε πάρα πολύ και κυρίως χρωρίς λόγο στο θέμα του εκ νέου δανεισμού του Γκόρντον Σίλντενφελντ. Θα είναι δύσκολα πάντως τα πράγματα.

Από την άλλη, το όνομα της Εστορίλ μπορεί να μην προκαλεί δέος ή προβληματισμό, αλλά ίσως οι Πορτογάλοι να είναι και η μεγαλύτερη παγίδα για τον Παναθηναϊκό. Μπορεί ο συγκεκριμένος σύλλογος να ήταν για πολλά χρόνια καταδικασμένος στη δεύτερη κατηγορία της χώρας του μέχρι το 2012, αλλά η παρουσία του πέρυσι, μόλις ένα χρόνο μετά τον προβιβασμό του, στους ομίλους του Europa League και η συνέχιση του ευρωπαϊκού ταξιδιού και φέτος μόνο ξεγραμμένη δεν καθιστούν την Εστορίλ. Το ρόστερ της είναι αρκετά διαφορετικό από πέρυσι, αλλά αν δεν την αντιμετωπίσεις σοβαρά, θα την πατήσεις.


Ο σοβαρός ΠΑΟΚ περνά

Αρκετά κοινότοπη (σε επίπεδο εκνευριστικό) αυτή η φράση, αλλά όντως ο ΠΑΟΚ, αν έχει σοβαρότητα, θα προκριθεί στην επόμενη φάση, αφού η κληρωτίδα τον έφερε αντιμέτωπο με δύο ομάδες που μπορεί να τις αφήσει εκτός κερδίζοντας τη δεύτερη θέση και από κει και πέρα να παλέψει όσο μπορεί μπας και κάτσει να βγει πρώτος.

Δύσκολα πάντως για το τελευταίο, διότι για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Φιορεντίνα, που έχει επιστρέψει για τα καλά στο προσκήνιο του ιταλικού ποδοσφαίρου. Βγήκε 4η στη Serie A και τσέκαρε απευθείας το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa. Η ποιότητά της είναι δεδομένη και δεν νομίζω πως χρειάζεται να πούμε πολλά για τις απαιτήσεις των δύο αναμετρήσεων μεταξύ του ΠΑΟΚ και των "βιόλα".

Πρώτος, οκ, μπορεί να μη βγει ο "Δικέφαλος του Βορρά", αλλά τη δεύτερη θέση μπορεί (και πρέπει) να την κατακτήσει. Τα ονόματα των Γκινγκάμπ και Ντιναμό Μινσκ έφεραν δικαίως χαμόγελα στην Τούμπα, αφού η πρόκριση στους "32" είναι κατά μεγάλο ποσοστό στα χέρια του ΠΑΟΚ. 

Η Γκινγκάμπ πέρασε στο Europa μετά από την τρελή της πορεία στο Κύπελλο Γαλλίας το οποίο και κατέκτησε, αλλά οι νοκ άουτ αγώνες αυτοί ήταν ουσιαστικά όαση, αφού στο πρωτάθλημα πάλεψε με νύχια και με δόντια για την παραμονή, ενώ φέτος το ξεκίνημά της είναι μετριότατο. Δεν διαθέτει τους top παίκτες αλλά δεν μπορείς φυσικά να την ξεγράψεις. Μπάλα είναι και γυρίζει.

Το ίδιο ισχύει και για την Ντιναμό Μινσκ, η οποία βέβαια θεωρείται πιο δυνατή από την Γκινγκαμπ. Οι Ρώσοι είναι σκληροτράχηλοι αλλά αποτελούν μία ομάδα που είναι στα μέτρα του ΠΑΟΚ και βάσει δυναμικής και ονόματος οι Θεσσαλονικείς θεωρούνται φαβορί.

Όλα αυτά βέβαια ανήκουν καθαρά στο φιλολογικό κομμάτι, αφού η απόλυτη αλήθεια θα φανεί στον αγωνιστικό χώρο.


Πάει για το θαύμα ο Αστέρας

Το να ξεγράφεις μία ομάδα είναι πραγματικά μία εγκληματική ενέργεια. Σε αυτήν ελπίζουμε να υποπέσουν οι αντίπαλοι του Αστέρα Τρίπολης στον γ' όμιλο του Europa League, τα ονόματα των οποίων καθιστούν τους Αρκάδες το αουτσάιντερ.

Για το όνομα της Τότεναμ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Καταλαβαίνετε όλοι ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τον Αστέρα, ιδιαιτέρως στο "White Hart Lane". Μπορεί τα λεφτά από την πώληση του Μπέιλ να μην έπιασαν εξ ολοκλήρου τόπο, ωστόσο οι "πετεινοί" διαθέτουν ένα ισχυρό σύνολο με παίκτες υψηλού επιπέδου, που λογικά θα φέρουν την ομάδα στην πρώτη θέση του γκρουπ.

Ο αποκλεισμός από την Άρσεναλ στα play-off του Champions League έφερε στους ομίλους του Europa  και εν τέλει στο δρόμο του Αστέρα την Μπεσίκτας, η οποία και όνομα έχει και δυνατό ρόστερ και μαχητικό χαρακτήρα. Οι Τούρκοι παλεύονται αν αναλογιστούμε και τους Τριπολιτσιώτες που είναι σκληρά καρύδια και δεν θα πάψουν να μάχονται μέχρι τελικής πτώσεως. Η αποστολή εξακολουθεί να είναι δύσκολη, αλλά ο χαρακτήρας του Αστέρα μπορεί να φέρει την επιτυχία.

Τα ίδια σχεδόν ισχύουν και για την Παρτιζάν Βελιγραδίου. Οι Σέρβοι φημίζονται για το δυνατό παιχνίδι και την μαχητικότητά τους και αναμένεται να γίνουν σκληρά ματς με τον Αστέρα. Η Παρτιζάν έχει αρκετούς διεθνείς με την Εθνική Σερβίας στο ρόστερ της και σίγουρα πρόκειται για έναν δύσκολο αντίπαλο. Αλλά, είπαμε, και ο Αστέρας είναι μία ομάδα που παίζει αντρίκια και μπορεί να κυνηγήσει το μεγάλο στόχο με αξιώσεις.

Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τον τίτλο του αουτσάιντερ. Αλλά και πάλι όλα αυτά θα φανούν στην πράξη.

Ευχόμαστε και στους τρεις εκπροσώπους μας στο Europa League (φυσικά και στον Ολυμπιακό), ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Μάριος Μάντζος

Related

main 5656375760136753344

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item