Τα λάθη του Γιώργου Μπαρτζώκα

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  Άδοξο τέλος στη συνεργασία του Ολυμπιακού και του Γιώργου Μπαρτζώκα μπήκε την προ...

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 

Άδοξο τέλος στη συνεργασία του Ολυμπιακού και του Γιώργου Μπαρτζώκα μπήκε την προηγούμενη βδομάδα μετά και την ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ την περασμένη Πέμπτη (77-76). Αυτή η ήττα ήταν η πέμπτη κομβική που στοίχισε τίτλο στους Πειραιώτες κάτι που φαίνεται ότι ήταν η αφορμή για την απομάκρυνση του Μπαρτζώκα από τον "ερυθρόλευκο" πάγκο. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα θετικά και τα αρνητικά της πορείας του Έλληνα κόουτς στην μπασκετική ομάδα του Ολυμπιακού αλλά και τα λάθη που οδήγησαν στο διαζύγιο.

Ο πρώτος χρόνος ήταν φανταστικός για τον Μπαρτζώκα και τους παίκτες του. Μπορεί να μην κατέκτησαν τους εγχώριους τίτλους (Πρωτάθλημα και Κύπελλο) άλλα πραγματοποίησαν έναν άθλο γενόμενοι back to back πρωταθλητές Ευρώπης το 2013 στο Λονδίνο, νικώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης με 100-87 στον μεγάλο τελικό. Ο Μπαρτζώκας έτσι έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά το βαρύτιμο ευρωπαϊκό δισκοπότηρο. Η συνέχεια μετά από αυτόν τον θρίαμβο δεν ήταν ανάλογη αφού το πρωτάθλημα χάθηκε εύκολα από τον Παναθηναϊκό του Αργύρη Πεδουλάκη με συνολικό σκορ 3-0, παρόλο που οι "ερυθρόλευκοι" είχαν το πλεονέκτημα έδρας. Η κατάκτηση όμως της Ευρωλίγκας αποτέλεσε την πιο σημαντική διάκριση και έκρυψε τις αποτυχίες της ομάδας στο εσωτερικό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Μπαρτζώκα να συνεχίσει να βρίσκεται στον πάγκο για δεύτερη χρονιά.

Η δεύτερη χρονιά ξεκίνησε ιδανικά με νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στο Παναθηναϊκό 55-45 για το πρωτάθλημα και με το αήττητο σερί στους ομίλους της Ευρωλίγκας. Κάπου εκεί ήρθε ένα διπλό χαστούκι από τον Παναθηναϊκό με δύο ήττες στο ΟΑΚΑ, μία για τα ημιτελικά του Κυπέλλου και μία για το Πρωτάθλημα στις αρχές Γενάρη. Εκεί η πρώτη κρίση στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού ήταν γεγονός. Πολλοί υπερασπίστηκαν τον Μαρουσιώτη προπονητή λόγω του ευρωπαϊκού στο Λονδίνο αλλά αρκετοί άλλοι δεν ανέχθηκαν τις εύκολες-ανεξήγητες ήττες από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ας μην ξεχνάμε μάλιστα ότι οι εποχές που ο μπασκετικός Παναθηναϊκός πρωταγωνιστούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη είχαν περάσει κυρίως με τη μείωση του μπάτζετ και τη φυγή του Ομπράντοβιτς.

Η σεζόν στην Ευρωλίγκα δεν κύλησε όπως το 2013 αφού στα σχέδια για Final Four η Ρεάλ είχε την εκδίκηση της όταν και επικράτησε του Ολυμπιακού με 3-2 νίκες παίρνοντας το εισιτήριο για το Final Four του Μιλάνο. Αυτόματα, οι "ερυθρόλευκοι" στράφηκαν στο πρωτάθλημα ώστε να σώσουν μια χρονιά που φάνταζε αποτυχημένη. Παρόλο το break που έκανε η ομάδα του Μπαρτζώκα μετά από πολλά χρόνια στο ΟΑΚΑ, οδηγώντας τη σειρά στο ΣΕΦ και σε ματς-τίτλου, οι παίκτες και ο προπονητής του Ολυμπιακού αποδείχθηκαν ιδανικοί αυτόχειρες χάνοντας το έντος έδρας και έπειτα χάνοντας τον τίτλο στο ΟΑΚΑ από έναν κατώτερο ποιοτικά αλλά ψυχωμένο πνευματικά Παναθηναϊκό. Για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι εκείνοι τη στιγμή περίμεναν το διαζύγιο ανάμεσα στους Αγγελόπουλους και τον Μπαρτζώκα αλλά τελικά αυτό άργησε μέχρι την επόμενη ήττα στο ΟΑΚΑ που κόστισε και το φετινό Κύπελλο από τους Πειραιώτες. Η φράση "ο Μπαρτζώκας μπορεί να χάσει με οποιοδήποτε πιθανό τρόπο από τον Παναθηναϊκό»" φάνταζε ρεαλιστική και συνάμα κυνική.

Τα λάθη που καταλογίζονται στον πρώην πια κόουτς του Ολυμπιακού είναι η αδυναμία ψυχολογική, το κόμπλεξ που έβγαζε η ομάδα του κόντρα στον Παναθηναϊκό όταν έφτανε στη νίκη και στα τελευταία λεπτά πάθαινε μπλακ αουτ σε άμυνα και επίθεση φτάνοντας τελικά στην ήττα. Ακόμη ένα λάθος είναι οι λανθασμένες επιλογές στις μεταγραφές ξένων στο "ερυθρόλευκο" ρόστερ (Μπέγκιτς, Σίμονς, Κόλλινς, Πάουελ, Μούν), ενώ και η φύγη του Άντιτς δεν άρεσε σε πολλούς. Επιπλέον, ο εκνευρισμός που εμφάνιζε πολλές φορές στον πάγκο δεν βοηθούσε στην ηρεμία των παικτών, ενώ η αρνητική παρουσία του Σπανούλη στα ντέρμπυ με τον Παναθηναικό ήταν ακόμη ένας λόγος για γκρίνια αφού ο κόουτς δεν είχε βρει τα ανάλογα συστήματα για να ξεμπλοκάρει τον ηγέτη των "ερυθρολεύκων".

Εν κατακλείδι, αντίδοτο δεν υπήρξε ποτέ στις ήττες και στους χαμένους τίτλους με αποτέλεσμα την παραίτηση του Μπαρτζώκα. Ίσως αυτό που είναι άδοξο στη συγκεκριμένη σχέση είναι ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού ήταν συνδεδεμένος με την ομάδα, όχι μόνο επαγγελματικά αλλά και συναισθηματικά.

Πάνος Νικολακόπουλος

Related

main 6242644704762330536

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item