Euro 2016: Πλέον, κανένα ματς αδιάφορο

ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Η πρεμιέρα των προκριματικών για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016, ένα μήνα πριν, έκρυβε...

ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Η πρεμιέρα των προκριματικών για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016, ένα μήνα πριν, έκρυβε διάφορες εκπλήξεις: ξεχώρισαν κυρίως το 0-1 της Αλβανίας μέσα στην Πορτογαλία, αλλά και το 1-2 της Κύπρου σε μια δύσκολη έδρα, αυτή της Βοσνίας (εκεί όπου η δική μας εθνική είχε δεχτεί τρία τέρματα το Μάρτιο του '13). Με τη δεύτερη αγωνιστική να ξεκινά σήμερα, θα δούμε πόσες (μικρομεσαίες) μπορούν να συνεχίσουν να ονειρεύονται μια πρόκριση, η οποία μπορεί παλιότερα να αποτελούσε υπέρβαση, αλλά πλέον, με τη διεύρυνση των ομάδων στα τελικά της Γαλλίας (από 16 σε 24), γίνεται πιο προσιτή.

Από το κάθε γκρουπ προκριματικών, οι πρώτοι δύο θα περνάνε απευθείας, ενώ ο τρίτος θα δίνει μπαράζ. Έτσι, με δεδομένο ότι τα μεγάλα φαβορί δεν θα έχουν πρόβλημα να εξασφαλίσουν την πρόκριση, για αρκετές ομάδες, όπως η Λευκορωσία, η Σκωτία, η Ουγγαρία, η Ουαλία, θα είναι μεγάλες οι πιθανότητες να διεκδικήσουν, από τη 2η θέση ή έστω και απ' τα μπαράζ, τη συμμετοχή σε μια μεγάλη διοργάνωση όπως το Ευρωπαϊκό. Πολλοί το επικρίνουν βέβαια, έχοντας ως επιχείρημα ότι η περαιτέρω διεύρυνση θα "ρίξει" το επίπεδο της διοργάνωσης και των ομίλων, οι οποίοι είναι παραδοσιακά πιο ανταγωνιστικοί από τους αντίστοιχους των Μουντιάλ. Ωστόσο, με την ΟΥΕΦΑ πλέον να μετρά 54 ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες (μετά και από την έγκριση του αιτήματος του Γιβραλτάρ), ήταν αναμενόμενο ότι κάποτε θα γινόταν. Άλλωστε, μετά τη δεκαετία του '90 και τη διάλυση τόσο της Σοβιετικής Ένωσης όσο και της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, τα κράτη στην Γηραιά Ήπειρο πλήθυναν, αλλάζοντας έτσι τα δεδομένα (εκτός όλων των άλλων) και σε ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Το πώς θα επηρεαστεί το επίπεδο των τελικών στη Γαλλία θα φανεί στο μέλλον. Προς το παρόν, η τωρινή φόρμουλα στα προκριματικά δίνει ένα επιπλέον ενδιαφέρον σε ματς που κάποτε θα ήταν τελείως αδιάφορα, καθώς και σε ομάδες να το παλέψουν μέχρι τέλους με ρεαλιστικές ελπίδες, όπως π.χ. η Ισλανδία (που προσωπικά μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις μετά το 3-0 κόντρα στην Τουρκία στον πρώτο αγώνα).

 Αυτό φυσικά ισχύει και για τον όμιλο της εθνικής μας ομάδας. Η ήττα από τους Ρουμάνους πριν ένα μήνα, δίνει μια μεγαλύτερη πίεση στα επερχόμενα ματς με Φινλανδία (εκτός) και Β.Ιρλανδία (εντός). Οι δυο αυτές ομάδες μάλιστα έχουν ήδη από 3 βαθμούς, ενώ το ματς με τους Σκανδιναβούς, σε μια έδρα όπου η Ελλάδα δεν έχει νικήσει ποτέ, δεν σηκώνει περιθώρια για στραβοπάτημα. Δηλαδή να μη χάσει τουλάχιστον, διότι τότε θα αρχίσει να κυνηγάει τους υπόλοιπους του ομίλου και η "γκρίνια" (ιδίως προς το πρόσωπο του Ρανιέρι) θα είναι σίγουρη...

Χρήστος Γραβιάς

Related

main 8294799434352610052

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item