Όταν η υγεία είναι πάνω από όλα...
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ Στο βωμό του χρήματος και δη του "μαύρου", τα πάντα για τους έχοντες ανά χείρας τα χρυσά κουτάλ...
http://www.thecolumnist.gr/2014/11/blog-post_26.html
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ
Στο βωμό του χρήματος και δη του "μαύρου", τα πάντα για τους έχοντες ανά χείρας τα χρυσά κουτάλια μοιάζουν τόσο ασήμαντα και άξια θυσίας. Ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες το έχουμε δει τόσες και τόσες φορές αυτό το εργάκι. Μέχρι και η υγεία βρίσκεται πίσω από τα μεγάλα συμφέροντα στην πυραμίδα των προτεραιοτήτων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το σκάνδαλο με τις κάρτες υγείας ποδοσφαιριστών που έχει στείλει στον άλλο κόσμο πολλά νεαρά παιδιά το τελευταίο διάστημα.
Ειλικρινά, δεν ξέρω τι θα γινόταν σε περίπτωση που η δική μας χώρα ήταν στη θέση του Μαρόκο γιατί δεν γνωρίζω το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η αναισθησία των βολεμένων Ελλήνων. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη ότι έχει όρια.
Το Μαρόκο, όμως, είναι μία χώρα της αφρικάνικης ηπείρου. Μία χώρα που γνωρίζει πολύ καλά από φτώχεια και δυστυχία και ζει από πρώτο χέρι το τι θα πει ασθένεια και δη θανατηφόρος. Οι Μαροκινοί επομένως, ως γνήσιοι Αφρικανοί, είναι σε θέση να εκτιμήσουν τη σημασία της υγείας και να μην παίζουν με αυτή.
Η χώρα ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2011 τη διοργάνωση του Κόπα Άφρικα 2015, που θα διεξαχθεί από τις 7 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου. Το κορυφαίο αφρικανικό τουρνουά θα επέστρεφε στο Μαρόκο 27 χρόνια μετά, καθώς τα "λιοντάρια του Άτλαντα" (Άτλας, το υψηλότερο βουνό της χώρας) το είχαν φιλοξενήσει για πρώτη και μοναδική φορά το 1988.
Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό ήταν αυτό για το ποδόσφαιρο της χώρας. Δόθηκαν αρκετά χρήματα για να μπορέσει το Μαρόκο να είναι αντάξιο των προσδοκιών και να πληροί όλες τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές ώστε να διοργανώσει με απόλυτη επιτυχία το Κόπα Άφρικα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα ήταν κρίμα να πάνε στράφι όλες αυτές οι δαπάνες και σίγουρα οποιαδήποτε χώρα στη θέση του θα έκανε τα πάντα για να μη συμβεί αυτό.
Και οι Μαροκινοί το ίδιο έκαναν. Ποιος από εκείνους δεν το ήθελε; Όταν όμως ανέκυψαν ζητήματα υγείας στη μέση, στο διάβολο να πάει η μπάλα και τα γήπεδα.
Με ειλικρίνεια και τόλμη, αδιαφορώντας για τον αγώνα που έγινε και τα χρήματα που έδωσε, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Μαρόκο, φιλτράροντας την επιθυμία της κυβέρνησης, αποφάσισε να αποσυρθεί από τη φιλοξενία του Κόπα Άφρικα, θέτοντας έτσι στον... αέρα την εν λόγω διοργάνωση, λίγες εβδομάδες πριν το ματς της πρεμιέρας!
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι τραγικό εκ μέρους των Μαροκινών το να "κρεμάσουν" ουσιαστικά την Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αφρικής (CAF), ωστόσο ο λόγος για τον οποίο το έκαναν δεν κάνει τίποτε άλλο από το να τους τιμά. Οι άρχοντες της χώρας και του ποδοσφαίρου αυτής αποφάσισαν να μην διοργανώσουν το Κόπα Άφρικα εξ αιτίας της επιδημίας του θανατηφόρου ιού Έμπολα στην αφρικανική ήπειρο.
Οι Μαροκινοί έβαλαν τα συμφέροντα, τις δαπάνες και το ποδόσφαιρο σε δεύτερη μοίρα, δείχνοντας αληθινό ενδιαφέρον για την υγεία των 33 εκατομμυρίων πολιτών της χώρας. Απόφαση για την οποία μόνο μπράβο αξίζουν, εν αντιθέσει με την CAF η οποία αντί να αναβάλει το τουρνουά, αναζητά μανιωδώς τη χώρα που θα το διοργανώσει, αδιαφορώντας πλήρως για την υγεία των ποδοσφαιριστών, των μελών των αποστολών αλλά και των φιλάθλων και των απλών πολιτών.
Το αίτημα εξάλλου του Μαρόκο περιλάμβανε τρεις πιθανές λύσεις: α) αναβολή του Κόπα Άφρικα για λίγους μήνες, β) ανάληψη της διοργάνωσης του Κόπα Άφρικα 2017 αντί για το 2015 από το Μαρόκο ή γ) αποκλεισμός του Μαρόκο από τη διοργάνωση με τις όποιες συνέπειες.
Μα τι άλλο θα επέλεγε η CAF, τη στιγμή που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το συμφέρον της και τα φράγκα που θα βάλουν οι άνθρωποί της στην τσέπη τους; Ποιος νοιάστηκε μωρέ για την υγεία των ανθρώπων; "Κόκκινη κάρτα" λοιπόν με συνοπτικές διαδικασίες στο Μαρόκο και η αναζήτηση για τον διοργανωτή συνεχίζεται. Την ίδια στιγμή που τα κρούσματα από τον Έμπολα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.
Η CAF ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της ότι εξετάζει τις περιπτώσεις χωρών που έχουν καταθέσει πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά. Απορώ πώς έχει το χρόνο να εξετάσει όλες αυτές τις προτάσεις, με τα περιθώρια να στενεύουν (ούτε δύο μήνες δεν έμειναν!). Δεν μας λέει όμως ποιες είναι αυτές οι προτάσεις. Ή μήπως δεν υπάρχουν; Γιατί κανείς από την CAF δεν μας έχει αναφέρει έστω ένα όνομα υποψήφιας χώρας. Μα προφανώς, ποια να πάρει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο;
Οι πληροφορίες πάντως λένε, και δεν είναι καθόλου αβάσιμες, ότι η Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αφρικής έχει πέσει στα γόνατα και παρακαλάει τους Νοτιοαφρικανούς να αναλάβουν το Κόπα Άφρικα, μιας και έχουν έτοιμες τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ήδη από το Μουντιάλ που διοργάνωσαν το 2010.
Ένα από τα πιο τραγικά της υπόθεσης πάντως είναι ότι νιώθουμε την ανάγκη να πούμε μπράβο στους Μαροκινούς για κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο. Έτσι όπως έχει εξελιχθεί όμως ο κόσμος, το να βάζει κανείς αληθινές αξίες πάνω από το χρήμα και τη δόξα μόνο δεδομένο δεν είναι.
Όπως και να 'χει πάντως, είναι μαγκιά τους και δίνουν το παράδειγμα σε όλους τους ηγέτες χωρών ανά τον κόσμο να ενδιαφερθούν επιτέλους για το καλό του λαού τους (όσο γέλιο κι αν προκαλεί αυτό σε έναν Έλληνα πολίτη).
Μάριος Μάντζος