Κορυφαία ενδεκάδα 2014: Τρία ονόματα που θα μπορούσαν να μη λείπουν

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Βλέποντας κανείς την κορυφαία ενδεκάδα του 2014, όπως εκείνη προέκυψε από τις ψήφους των ποδοσφαιριστών της...

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Βλέποντας κανείς την κορυφαία ενδεκάδα του 2014, όπως εκείνη προέκυψε από τις ψήφους των ποδοσφαιριστών της FIFPRO, βάζει ασυναίσθητα στο μυαλό του την ιδέα ότι "όλο και κάποιος λείπει". Είναι ο καθένας σίγουρος ότι κάποιος ο οποίος θα έπρεπε σίγουρα να βρίσκεται εκεί, δεν αναγράφεται.

Στο μεγαλύτερο μέρος της, η κορυφαία ενδεκάδα είναι αντικειμενικά σωστή. Σίγουρα υπάρχουν ενστάσεις και είναι λογικό. Όσες κι αν είναι αυτές, πάντως, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι ονόματα όπως του Ρόμπεν, του Λαμ και φυσικά των Νόιερ-Μέσι-Κριστιάνο Ρονάλντο δικαίως κέρδισαν μία θέση.

Για να δούμε όμως και τρία ονόματα που -με την προσωπική εκτίμηση του συντάκτη- θα μπορούσαν να είχαν αναγραφεί και αυτά στην κορυφαία ενδεκάδα του 2014.

ΝΤΙΕΓΟ ΓΟΔΙΝ

Ίσως ήταν μοναδική ευκαιρία για τον Ουρουγουανό κεντρικό αμυντικό της Ατλέτικο Μαδρίτης να βρεθεί στην κορυφαία ενδεκάδα μιας χρονιάς, αλλά οι παίκτες της FIFPRO με τις ψήφους τους τον άφησαν εκτός.

Είναι για μένα τουλάχιστον αστείο το να προτιμάται ο Νταβίντ Λουίζ, ο οποίος το μόνο καλό που ουσιαστικά κατέγραψε μέσα στο 2014 ήταν η μεταγραφή του από την Τσέλσι στην Παρί Σεν Ζερμέν έναντι 62 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτού όμως, τίποτα το σπουδαίο. Συν τοις άλλοις, η παρουσία του στην ντροπιαστική ήττα των Βραζιλιάνων από τους Γερμανούς με 1-7 (σίγουρα δεν ευθυνόταν μόνο αυτός αλλά όλη η ομάδα) θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί δικαιολογία για να μείνει εκτός κορυφαίας ενδεκάδας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ότι οι επιδόσεις του γενικά στο 2014 δεν τις λες και τρομερές.

Αντιθέτως, ο Ντιέγο Γοδίν συνετέλεσε με την παρουσία του στην τρομερή πορεία της Ατλέτικο Μαδρίτης μέσα στο 2014, τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Champions League. Πέραν από τις εξαιρετικές του επιδόσεις στα μετόπισθεν, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι ήταν ο άνθρωπος που με το γκολ του στο "Καμπ Νου" χάρισε το πρωτάθλημα στους "ροχιμπλάνκος". Ο ίδιος παίκτης σκόραρε και στον τελικό του Champions League, ενώ ήταν εκείνος που έστειλε την Ουρουγουάη στους "16" του Μουντιάλ, πετώντας εκτός τους Ιταλούς με εκείνη την κεφαλιά στο τελευταίο ματς του ομίλου.

ΜΑΡΣΕΛΟ

Χωρίς να υποστηρίζω και τόσο φανατικά αυτήν την άποψη θεωρώ ότι ο Μαρσέλο θα μπορούσε να βρίσκεται στην κορυφαία ενδεκάδα. Κυρίως υπό την έννοια ότι δεν υπήρχε κάποιο καθαρόαιμο αριστερό μπακ σε αυτή (τοποθετήθηκε ο Τιάγο Σίλβα στα αριστερά - για τ' όνομα του Θεού!).

Από τους καθαρούς αριστερούς οπισθοφύλακες, ναι, θεωρώ ότι ο Μαρσέλο ήταν ο top από τους διακριθέντες για το 2014. Παρά το γεγονός ότι στην αρχή του χρόνου ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό, επέστρεψε και βοήθησε ενεργά τη Ρεάλ Μαδρίτης να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ σκόραρε και στον τελικό απέναντι στην Ατλέτικο.

Αξιοποίησε στο έπακρο τα καλά του στοιχεία και είχε μία καλή χρονιά. Το κριτήριο του 1-7 που προανέφερα για τον Νταβίντ Λουίζ προφανώς ισχύει και για τον Μαρσέλο, αλλά ο δεύτερος έχει έναν λόγο παραπάνω να βρίσκεται στην ενδεκάδα: το τρόπαιο του Champions League. Επαναλαμβάνω πάντως ότι δεν είναι και τόσο απόλυτο αυτό, γιατί δεν μπορούμε να πούμε και ότι ο Βραζιλιάνος "έσκισε". Είχε μία αρκετά καλή χρονιά, με ευρωπαϊκή κούπα και θα μπορούσε να βρίσκεται στην ενδεκάδα, αν έπρεπε να τοποθετηθεί σίγουρα ένα καθαρόαιμο αριστερό μπακ.

ΚΟΚΕ

Εάν μία φορά η παρουσία του Νταβίντ Λουίζ στην κορυφαία ενδεκάδα χαρακτηρίζεται αστεία, τότε πραγματικά άντε να βρεις ισχυρότερο αρνητικό σχόλιο για την παρουσία του Αντρές Ινιέστα. Μία παρουσία που πραγματικά δεν δικαιολογείται με τίποτα. Δεν κατέκτησε ούτε έναν τίτλο με την Μπαρσελόνα, η οποία δεν έφτασε καν στα ημιτελικά του Champions League, ενώ με την Εθνική Ισπανίας είπε πανηγυρικά "αντίο" στο Μουντιάλ από τις δύο πρώτες αγωνιστικές.

Και ενώ θεωρώ αδιανόητο το να μην υπάρχει έστω ένας παίκτης της Ατλέτικο Μαδρίτης στην κορυφαία ενδεκάδα, το μυαλό μου πάει αμέσως στον Κόκε, ο οποίος σίγουρα άξιζε πολύ περισσότερο να βρίσκεται στη θέση που πήρε ο Ινιέστα. Έκανε φοβερή χρονιά πέρυσι, αποτέλεσε βασικό συντελεστή στην καταπληκτική πορεία της Ατλέτικο και δείχνει ότι δεν έχει μόνο μέλλον, αλλά και λαμπρό παρόν.

Το 2014 ήταν πραγματικά φανταστικό για τον Ισπανό κεντρικό μέσο, που είναι τόσο καλός στο να κόβει, όσο και στο να μοιράζει και να προωθεί την μπάλα, δημιουργώντας επιθέσεις. Κινητήριος μοχλός της Ατλέτικο, κρίμα να λείπει το όνομά του. Αν συνεχίσει έτσι πάντως, δεν θα αργήσει να το δει να αναγράφεται ανάμεσα στα έντεκα κορυφαία κάποιας από τις επόμενες χρονιές.


Αναζητώντας τη λίστα των world class παικτών του 2014 βρίσκεις πολλά ονόματα που λες ότι "α, κι αυτός θα μπορούσε". Ονόματα όπως του Χάμες Ροδρίγες ή του Ντιέγο Κόστα σίγουρα δεν μπορούν να διαφύγουν της προσοχής σου. Βλέποντας όμως και ονόματα όπως του Μέσι, του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Ρόμπεν στην κορυφαία ενδεκάδα, αναρωτιέσαι ποιον πραγματικά να βγάλεις. Και κυρίως αν μπορείς να βγάλεις κάποιον. Η απάντηση είναι "όχι, δεν μπορείς".

Στην περίπτωση πάντως του Νταβίντ Λουίζ και -κυρίως- του Αντρές Ινιέστα, ο συντάκτης του παρόντος άρθρου είναι κάθετος και υποστηρίζει ότι δεν άξιζαν να βρίσκονται στην κορυφαία ενδεκάδα. Τουναντίον, οι Ντιέγο Γοδίν και Κόκε θα πρέπει μάλλον να αισθάνονται αρκετά αδικημένοι.


Related

main 2460497051143677965

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item