Ένας θρίαμβος που δεν πρέπει ούτε να υποτιμηθεί, αλλά ούτε και να υπερεκτιμηθεί

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Ο Παναθηναϊκός πέρασε το πιο εύκολο απόγευμά του τη φετινή σεζόν, ίσως και γενικότερα τα τελευταία χρόνι...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Ο Παναθηναϊκός πέρασε το πιο εύκολο απόγευμά του τη φετινή σεζόν, ίσως και γενικότερα τα τελευταία χρόνια. "Καθάρισε" το ματς με τον Εργοτέλη από το 15ο μόλις λεπτό και είχαν επιτέλους οι παίκτες του την ευκαιρία να παίξουν αρκετά απελευθερωμένοι από το άγχος και την πίεση του ρευστού σκορ που συνήθως υπάρχει στα ματς των "πρασίνων", να διευρύνουν το προβάδισμά τους προσφέροντας γκολ και θέαμα στους υποστηρικτές τους, αλλά και να κάνουν -σωστά- συντήρηση δυνάμεων ενόψει της συνέχειας.

Η απόδοση των παικτών "τριφυλλιού" στο πρώτο ημίχρονο έπιασε υψηλότατα επίπεδα και αυτό φυσικά δεν πρέπει ούτε να το παραγνωρίσουμε, ούτε να το υποβαθμίσουμε. Οι "πράσινοι" ήταν αρκετά ορεξάτοι, σκόραραν γρήγορα, έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο και κατέστησαν σαφές ότι αυτή η ομάδα, αν παίξει στο 100%, μπορεί να πετύχει πολλά.

Δεν πρέπει ωστόσο και να την υπερεκτιμήσουμε. Δεν παύει να είναι ένα ματς και δη με την πιο αδύναμη, όπως εξελίσσεται το πράγμα, ομάδα του πρωταθλήματος. Και σε ένα μεμονωμένο παιχνίδι δεν παίζει ρόλο μόνο η αγωνιστική αξία των παικτών, αλλά και η μέρα στην οποία θα βρεθείς εσύ και ο αντίπαλος, η τύχη... οι συγκυρίες γενικά. Επομένως ένα 5-0 με τον Εργοτέλη δεν μπορεί να αποτελέσει top διαπιστευτήριο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η εμφατική νίκη του "τριφυλλιού" αποτελεί όαση. Απλώς καλό θα ήταν να μην υπάρξει υπερβολικός ενθουσιασμός.

Αυτό που θα πρέπει να ελέγξει ο Γιάννης Αναστασίου είναι να μπορέσει να κρατήσει τους παίκτες του στο έδαφος γιατί τέτοιες νίκες, με πολλά γκολ και αρκετά καλή απόδοση, εύκολα μπορεί να δώσει... αέρα στα μυαλά ποδοσφαιριστών που στερούνται εμπειρίας. Είδαμε μάλιστα φέτος ότι ο Παναθηναϊκός μόλις άρχισε κουτσά-στραβά να μιλάει ξεκάθαρα για πρωτάθλημα, δέχθηκε "σφαλιάρα" στην Ξάνθη, δεν κατάφερε να πάρει διπλό στα Γιάννενα και ξαναγύρισε στο καβούκι του. Αυτά κάνει ο υπερβολικός ενθουσιασμός, που προανέφερα.

Ήδη από απόψε, το μυαλό όλων θα πρέπει να είναι στο επόμενο παιχνίδι με το Λεβαδειακό (ξανά στη Λεωφόρο), το οποίο έρχεται μόλις σε τρεις μέρες. Το ματς αυτό θα είναι εντελώς διαφορετικό από το σημερινό, απέναντι σε μία ομάδα που είναι πιο ισχυρή από τον Εργοτέλη, προέρχεται ουσιαστικά από ρεπό (0-3 α.α. με Νίκη Βόλου) άρα θα είναι ξεκούραστη, και ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να την κερδίσει στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Τελειώνοντας με τα... αυστηρά, πάμε και σε δυο-τρία πραγματάκια σχετικά με το σημερινό θρίαμβο του ΠΑΟ:

α) Η ευθαρσής επιθετική τριπλέτα Κλωναρίδης-Μπεργκ-Πέτριτς πετούσε "φωτιές" και ο Γιάννης Αναστασίου αξίζει να την ξαναχρησιμοποιήσει. Ιδιαίτερα σε παιχνίδια που ο Παναθηναϊκός επιβάλλεται να πάρει από την αρχή τα ηνία και να βάλει τους τρεις βαθμούς στο σακούλι του (όπως το σημερινό) πρέπει να τη χρησιμοποιεί, γιατί και οι τρεις μαζί απέδειξαν ότι μπορούν να διαλύσουν μια άμυνα (πόσω μάλλον μία αδύναμη άμυνα). Ο Πέτριτς είναι σαφές από την πρώτη στιγμή που ήρθε ότι στο γκολ δεν είναι και ο πρώτος με την πράσινη φανέλα, ωστόσο ειδικά σήμερα έδειξε ότι στον δημιουργικό τομέα μπορεί να αποτελέσει μεγάλο "όπλο" του Παναθηναϊκού (τρεις ασίστ σήμερα). Και σκεφτείτε την τριπλέτα αυτή με τον Νίνη από πίσω τους να περνάει ωραίες κάθετες...

β) Ο Μάρκους Μπεργκ φαίνεται πως αρχίζει σιγά-σιγά και επιστρέφει στα προ τραυματισμού επίπεδα απόδοσης. Υπήρξαν πολλές αμφιβολίες το τελευταίο διάστημα σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να επανέλθει άμεσα, πολλά τα ερωτήματα και για το ποιος ο αληθινός λόγος που έμεινε στον πάγκο σε ματς όπως αυτό στα Γιάννενα. Ο σημερινός Μπεργκ πάντως ήταν ο παλιός καλός Μπεργκ. Άνετος, ορεξάτος, killer. Λογικά επέστρεψε...

γ) Ο Παναθηναϊκός για άλλη μία φορά έδειξε σοβαρότητα στην έδρα του κόντρα σε ομάδα από τις λεγόμενες μικρομεσαίες του πρωταθλήματος. Από την ήττα από τον ΟΦΗ και μετά, οι "πράσινοι" μετρούν πέντε συνεχόμενες εντός έδρας νίκες και δη με σχετική άνεση, κάτι που φανερώνει σταθερότητα και αποτελεί σίγουρα ένα σημάδι βελτίωσης από την περσινή σεζόν, στη διάρκεια της οποίας οι "πράσινοι" έχασαν αρκετούς πόντους στη Λεωφόρο.

δ) Τελευταίο, επειδή αρκετοί παραπονέθηκαν για τη μη επίτευξη τέρματος στο δεύτερο ημίχρονο (στο πλαίσιο της... λογικής απληστίας του φιλοθεάμονος κοινού), η επιλογή να αγωνιστούν οι ποδοσφαιριστές σε επίπεδα υπό του 60% ήταν πολύ σωστή. Δεν υπήρχε λόγος να... σκιστούν οι παίκτες απλά και μόνο για να διευρύνουν το προβάδισμα. Τι 5, τι 6, τι 7-0; Τρεις πόντοι θα είναι το κέρδος. Ορθώς λοιπόν οι παίκτες έκαναν συντήρηση δυνάμεων, καθώς έρχεται και ματς την Τετάρτη, αλλά γενικά ακολουθεί συνέχεια που προφανώς είναι απαιτητική για τον Παναθηναϊκό.

Με επιδόσεις πάντως σαν του σημερινού πρώτου ημιχρόνου, οι "πράσινοι" μπορούν να κατατροπώσουν κάθε αντίπαλο μέσα στα ελληνικά σύνορα.

Μάριος Μάντζος

Related

main 8483099088181867010

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item