Champions League: Ήρθες πάλι...

... Πατρινό Καρναβάλι; Όχι ακόμη. Μέχρι το Σάββατο έχουμε κάτι άλλο, πιο σημαντικό... Is everybody in? The ceremony is about to begi...


... Πατρινό Καρναβάλι; Όχι ακόμη. Μέχρι το Σάββατο έχουμε κάτι άλλο, πιο σημαντικό...

Is everybody in? The ceremony is about to begin... 

Επιτέλους! Ο καιρός πέρασε. Σχεδόν δύο μήνες χωρίς αυτό, ήταν λογικό να μας λείψει. Το Champions League επιστρέφει απόψε δυναμικά με τα δύο πρώτα ζευγάρια της φάσης των "16" να ανοίγουν την αυλαία για μία σειρά αγώνων που αναμένεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού.

Στο Παρίσι και στο Λβιβ θα "χτυπάει" απόψε η καρδιά του ποδοσφαίρου με τις αναμετρήσεις Παρί Σεν Ζερμέν - Τσέλσι και Σαχτάρ Ντόνετσκ - Μπάγερν Μονάχου.

ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ - ΤΣΕΛΣΙ


Ένα από τα καλύτερα ορεκτικά. Το ζευγάρι των Παριζιάνων και των Λονδρέζων είναι από τα hot της φάσης των "16" και σίγουρα δεν προσφέρεται για προγνωστικά. Η κληρωτίδα τούς έφερε ξανά αντιμέτωπους, ένα χρόνο μετά, καθώς πέρυσι μονομάχησαν οι δυο τους για μία θέση στα ημιτελικά, με την Τσέλσι να παίρνει μια δραματική πρόκριση (ανέτρεψαν με 2-0 το 3-1 του πρώτου αγώνα).

Ούτε ο ΑΠΟΕΛ, ούτε ο Άγιαξ, ούτε καν η Μπαρσελόνα κατάφεραν να πάρουν έστω έναν βαθμό στο "Parc des Princes" στη φάση των ομίλων. Τερμάτισε δεύτερη με 13 βαθμούς, δύο λιγότερους από την πρώτη Μπάρτσα και οκτώ (!) περισσότερους από τον τρίτο Άγιαξ. Η Παρί δείχνει πολύ δυνατή στην έδρα της και θέλει σήμερα να πάρει τη νίκη, κατά προτίμηση χωρίς να δεχτεί γκολ (σε αντίθεση με πέρυσι), προκειμένου να πάει στο Λονδίνο με ευνοϊκές για εκείνη συνθήκες. Το αγωνιστικό timing πάντως για τους γηπεδούχους δεν είναι και το καλύτερο, καθώς ταλαιπωρούνται από αρκετούς τραυματισμούς, ενώ το 2-2 με την Καέν το Σάββατο τούς κράτησε στο -2 από την πρωτοπόρο Λυών.

Στον αντίποδα, η Τσέλσι είναι σε καλό momentum, αφού στην Αγγλία φαντάζει (και είναι) το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο. Βρίσκεται στο +7 από τη Μάντσεστερ Σίτι και είναι σε καλή φόρμα. Το ματς στην έδρα της Παρί δεν θα είναι εύκολο, αλλά οι Λονδρέζοι έχουν την ποιότητα να πάρουν αυτό που θέλουν, προκειμένου να μην τους... βγει η πίστη, όπως πέρυσι. Στον έβδομο όμιλο έκανε περίπατο, αφού τερμάτισε πρώτη και αήττητη με 14 βαθμούς, έξι περισσότερους από τη δεύτερη Σάλκε. Κατά πολλούς, η εικόνα της στα αγγλικά γήπεδα δείχνει ότι μπορεί να πάει μακριά και στο Champions League. Ίδωμεν.

Στα αξιοσημείωτα του ματς, θα είναι, προφανώς, και η πρώτη εμφάνιση του Νταβίντ Λουίζ ως αντίπαλος της Τσέλσι με τη φανέλα της Παρί.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Παρί και Τσέλσι έχουν τεθεί ξανά αντιμέτωπες στο παρελθόν τέσσερις φορές. 

Οι δύο πρώτες ήταν για τους ομίλους του Champions League τη σεζόν 2004-2005. Στο "Parc des Princes" στις 14/09/2004, η Τσέλσι επικράτησε με 0-3 χάρη στα δύο γκολ του Ντιντιέ Ντρογκμπά και στο πρώτο τέρμα του Τζον Τέρι στην πρώτη του συμμετοχή στην καριέρα του στο Champions League, ενώ στο "Stamford Bridge", στις 24/11/2004, δεν υπήρχε σκορ ανάμεσα στις δύο ομάδες (0-0).

Οι άλλες δύο φορές ήταν πέρυσι στην προημιτελική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Το ματς της 2ας Απριλίου 2014 στο Παρίσι βρήκε νικήτρια την Παρί με 3-1, χάρη σε γκολ του Λαβέτσι, αυτογκόλ του Νταβίντ Λουίζ (τι ειρωνεία!) και γκολ του Παστόρε. Για την Τσέλσι είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Αζάρ. Οι Παριζιάνοι είχαν το προβάδισμα, αλλά στο Λονδίνο, οι "μπλε" πήραν την πρόκριση χάρη στο "χρυσό" γκολ του Ντεμπά Μπα στο 87', το οποίο σημείωσε το 2-0, σκορ που είχε ανοίξει στο πρώτο ημίχρονο ο Σίρλε.

ΣΑΧΤΑΡ ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ


Πρόκειται για ένα από τα ζευγάρια όπου υπάρχει φαβορί. Το γεγονός όμως αυτό δεν αρκεί για να μειώσει το ενδιαφέρον μας. Εξάλλου ποιος εγγυάται ότι σήμερα η Μπάγερν θα τα καταφέρει και δη τόσο εύκολα; Διότι οι Βαυαροί, καλώς ή κακώς, είναι το φαβορί.

Η Σαχτάρ τίθεται αυτομάτως στη θέση του αουτσάιντερ όχι μόνο λόγω της δεδομένης διαφοράς ποιότητας με τη γερμανική ομάδα, αλλά και επειδή η έκρυθμη κατάσταση και οι συγκρούσεις στο Ντόνετσκ την έχουν εκτοπίσει ουσιαστικά από την έδρα της και αγωνίζεται σαν ξενιτεμένη περίπου 1.300 χιλιόμετρα μακριά, στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας. Συν τοις άλλοις, λόγω της διακοπής του ουκρανικού πρωταθλήματος, δεν έχει παίξει κανένα επίσημο παιχνίδι μέσα στο 2015. Από όλα αυτά συμπεραίνει κανείς ότι βρίσκεται σε μειονεκτική θέση η Σαχτάρ, που επιστρέφει σήμερα στη φάση των "16" μετά από το 2013, όταν την είχε αποκλείσει η μετέπειτα φιναλίστ Μπορούσια Ντόρτμουντ (πάλι γερμανική). Τερμάτισε δεύτερη με 9 βαθμούς, τέσσερις λιγότερους από την πρωτοπόρο Πόρτο και δύο περισσότερους από την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Η νίκη των Ουκρανών με 0-7 στην έδρα της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ ήταν σίγουρα ένα αποτέλεσμα που δεν θα ξεχαστεί εύκολα.

Στην αντίπερα όχθη, η Μπάγερν Μονάχου δεν είχε δα και εύκολο όμιλο. Η παρουσία της Ρόμα και της Μάντσεστερ Σίτι (συν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας) έβαζε δυνατά τεστ στους Βαυαρούς, οι οποίοι όμως μόνο μετεξεταστέοι δεν έμειναν. Με μοναδική ήττα το απίστευτο 3-2 στο "Etihad" με τα δύο γκολ του Αγουέρο στο 85' και το 90', η Μπάγερν πήρε όλα τα άλλα πέντε ματς, ενώ στην Ιστορία θα μείνει η ασύλληπτη νίκη με 1-7 στο "Olimpico" με αντίπαλο τη Ρόμα. Πρώτη με 15 βαθμούς, στο +7 από τη δεύτερη Σίτι. Το σαν σε προπόνηση νικηφόρο 8-0 επί του Αμβούργου το Σάββατο, σε συνδυασμό με το +8 από τη Βόλφσμπουργκ στην Μπουντεσλίγκα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Μπάγερν βρίσκεται σε καλό σημείο και δικαίως θεωρείται φαβορί.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Πολύ απλά, δεν υπάρχει. Οι δύο σύλλογοι θα τεθούν για παρθενική φορά στα χρονικά αντιμέτωποι σε επίσημο παιχνίδι. Η Σαχτάρ θα γίνει η δεύτερη ουκρανική ομάδα μετά την Δυναμό Μόσχας που θα βρεθεί στο διάβα της Μπάγερν, ενώ η τελευταία εντός έδρας νίκη της απέναντι σε γερμανικό club χρονολογείται το 1980 (1-0 κόντρα στην Άιντραχτ για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ).

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μάριος Μάντζος

Related

Nightly Notables 3481982802285165365

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item