Champions League: Το δεύτερο "πιάτο" της φάσης των "16"

Αυτή την εβδομάδα το Champions League έχει την τιμητική του, αφού το "σεντόνι" ξαναβγαίνει απ' την ντουλάπα μετά από δύο...


Αυτή την εβδομάδα το Champions League έχει την τιμητική του, αφού το "σεντόνι" ξαναβγαίνει απ' την ντουλάπα μετά από δύο -και κάτι- μήνες, με το κυρίως "πιάτο" των "16" και ωραία ματσάκια στην τηλεόραση. Τώρα αρχίζει, για τους περισσότερους, η "πραγματική" διοργάνωση, των νοκ-αουτ, με τη δράση να μεταφέρεται σήμερα σε Γκελζενκίρχεν και Βασιλεία...

ΣΑΛΚΕ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ


Deja vu για τους Γερμανούς, αφού φέτος, όπως και πέρυσι, έχοντας βγει 2οι σε όμιλο με την Τσέλσι θα (ξανα)τύχουν στους "16" τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το σύνολο του Ντι Ματέο έχει βελτιώσει αισθητά την αμυντική του λειτουργία, μετά την κακή εκκίνηση στην Bundesliga, έχει επανέλθει στην πρώτη τετράδα και θα περιμένει τη "Βασίλισσα" σήμερα πιο προσεκτική, μετά τις περσινές "σφαλιάρες" (1-6 και 3-1). Μετά την κλήρωση το Δεκέμβρη, θα λέγαμε πως η Ρεάλ, στα ντουζένια της τότε και με το σερί των 20+ νικών να τρέχει τότε, δεν θα είχε κάποιο πρόβλημα κόντρα στους "βασιλικούς μπλε".

Τώρα, τα ερωτηματικά αυξάνονται: και η απόδοση δεν είναι στην Ισπανία η αναμενόμενη, η Μπάρτσα τους πλησίασε αισθητά, αλλά το κύριο θέμα είναι το "ντεφορμάρισμα" του Ρονάλντο. Η υπεράσπιση του τίτλου του πρωταθλητή Ευρώπης σε καμία περίπτωση, ιδίως στα knock-out δεν είναι ποτέ εύκολη, γιατί κρύβει το βάρος της πίεσης. Η Σάλκε είναι υπολογίσιμη αντίπαλος, πολύ δύσκολα όμως μπορεί, στη φάση που είναι τώρα, να "χτυπήσει" πρόκριση με αξιώσεις. Το ότι εδώ και χρόνια πάντως σταθεροποιούνται -τουλάχιστον- ως τους "16" είναι ένα καλό βήμα. Και η Ρεάλ θέλει ένα "ηλεκτροσόκ" για να συνέλθει: δεν αποκλείεται να το βρει τώρα...

Οι Μαδριλένοι δεν δυσκολεύτηκαν να περάσουν με το απόλυτο των νικών από τον όμιλο τους (μαζί με Λίβερπουλ, Βασιλεία και Λουντογκόρετς), ενώ η ομάδα απ' την κοιλάδα του Ρουρ μόλις την τελευταία αγωνιστική "κλείδωσε" την πρόκριση (πίσω από Τσέλσι και πάνω από Σπόρτινγκ, Μάριμπορ). Με Ντι Ματέο στον πάγκο, είπαμε, άμυνα σκληρή και αλληλοκαλύψεις συνέχεια, κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς θα δούμε πιο "κλειστά" ματς σε σχέση με την περσινή σεζόν...

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Οι περσινοί αγώνες μεταξύ των δύο, πάλι για τη φάση των "16" έφερε Σάλκε και Ρεάλ αντιμέτωπες για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε επίσημο παιχνίδι. Στο "Veltins-Arena", στις 26 Φεβρουαρίου 2014, οι Μαδριλένοι "καθάρισαν" την υπόθεση πρόκριση επικρατώντας με 1-6, χάρη σε τέρματα των Μπενζεμά, Μπέιλ και Ρονάλντο (όλοι από δύο). Στον επαναληπτικό της 18ης Μαρτίου, τα δύο γκολ του Ρονάλντο και το ένα του Μοράτα έδωσε τη νίκη με 3-1 στη Ρεάλ κόντρα στη Σάλκε, που είχε ισοφαρίσει προσωρινά με τον Χούγκλαντ. Η πρόκριση της "βασίλισσας" ήταν μέρος μίας ξέφρενης πορείας που την οδήγησε τον Μάιο στην κουρφή της Ευρώπης.

ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΠΟΡΤΟ


Το πιο αντιεμπορικό αλλά και αμφίρροπο ζευγάρι των φετινών νοκ-άουτ. Δεν εντυπωσιάζουν από άποψη ονομάτων, και για τους δυο όμως είναι μια δικαίωση που βρίσκονται εδώ, σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Οι Ελβετοί, που είχαν ξαναβρεθεί στους "16" τη χρονιά 2011-12, κόντρα στην Μπάγερν (νίκη με 1-0 και ακολούθησε η συντριβή με 7-0 στο Μόναχο), άφησαν πίσω τη Λίβερπουλ και δείχνουν πως πλέον λογίζονται ως ένας αρκετά σοβαρός αντίπαλος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις - ιδίως στο Γιουρόπα, όπου πέρσι και πρόπερσι έφτασαν στους "8" και "4", αντίστοιχα. Το σύνολο του Πάολο Σόουζα είναι "σκληροτράχηλο", με παίκτες κυρίως από τις ακαδημίες της ελβετικής πόλης: Σακίρι, Ράκιτιτς, Τσάκα και τόσοι άλλοι έχουν βγει από 'κει. Πρότυπο προς εξέλιξη για όλες τις "μικρομεσαίες" ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού και η Βασιλεία ως τέτοια λογιζόταν μέχρι πριν μερικά χρόνια.

Η Πόρτο απ' τη μεριά της, μετά την έλευση του Λοπετέγκι στον πάγκο, έγινε πιο επιθετική, ομάδα που πραγματικά χαίρεσαι να τη βλέπεις. Τζάκσον Μαρτίνες, Ντανίλο, Μπραϊμί τα ονόματα που κρατάμε κυρίως για το μέλλον. Στον όμιλο οι "δράκοι" δεν δυσκολεύτηκαν να περάσουν ως πρώτοι (αήττητοι μάλιστα κόντρα σε Σαχτάρ, Μπιλμπάο και ΜΠΑΤΕ), τα νοκ-άουτ όμως είναι άλλο επίπεδο. Τελευταία φορά που βρέθηκαν στους "16" ήταν πριν δυο χρόνια, όπου η νίκη με 1-0 κόντρα στην Μάλαγα δεν ήταν αρκετή για να προκριθούν στα προημιτελικά (έχασαν στον επαναληπτικό 2-0). Ως φαβορί, το παιχνίδι στο "St. Jacob-Park", ένα γήπεδο στο οποίο πολλά μεγάλα ονόματα έχουν φύγει ηττημένοι, θέλει προσοχή. Θα έχουν πάντως λογικά την πρωτοβουλία των κινήσεων, διότι οι Ελβετοί πρωτίστως θα κοιτάξουν να κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Όσο κι αν ψάξει κανείς στο βάθος της Ιστορίας, επίσημο παιχνίδι ανάμεσα στη Βασιλεία και την Πόρτο δεν πρόκειται να βρει. Οι δύο αντίπαλοι θα τεθούν απόψε αντιμέτωποι για παρθενική φορά.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, θα τεθεί αντιμέτωπος της Πόρτο ως προπονητής ο Πορτογάλος Πάουλο Σόουζα. Ως παίκτης των Μπενφίκα (7), Σπόρτινγκ (4) και Παναθηναϊκου (1) έχει παίξει 12 φορές ενάντια στους "δράκους" και έχει 2 νίκες, 4 ισοπαλίες και 6 ήττες.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γραβιάς

Related

Nightly Notables 6795072856352260817

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item