Τιμές και δάφνες Euroleague σε Σάρας

 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΟΥΤΣΗ  Σαρούνας Γιασικεβίτσιους: Τα λόγια είναι περιττά για το όνομά του. Η ιστορία του στα γήπεδα της Ευρώπης και το...


 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΟΥΤΣΗ 

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους: Τα λόγια είναι περιττά για το όνομά του. Η ιστορία του στα γήπεδα της Ευρώπης και του NBA είναι ζήτημα να υπάρχουν κάποιοι μπασκετμπολίστες που δεν την έχουν ζηλέψει. Ο Σαρούνας αποτελεί έναν εκ των μεγαλύτερων παικτών που πάτησαν παρκέ σ' ολόκληρη την ήπειρό μας απ' όλες τις απόψεις, τις αθλητικές και τις προσωπικές. Τεράστιος στο έργο που συνείσφερε στη ροή του ευρωπαϊκού μπάσκετ τόσο από άποψη του θεάματος που μας χάρισε το μερακλίδικο - ταπεραμεντόζικο ταλέντο του όσο κι από πλευράς ήθους, σκέρτσου, εμβληματικής αύρας και φυσιογνωμίας καθώς κι αθλητικού πολιτισμού. Το λιγότερο που θα μπορούσε λοιπόν να πράξει η διοργάνωση της Ευρωλίγκας προς τιμήν αυτού του μεγάλου της πρεσβευτή, ήταν να τον βραβεύσει στο περιθώριο του αγώνα της Ζαλγκίρις με τη Ρεάλ Μαδρίτης (όπως κι έγινε). Το παιχνίδι της 12ης Φεβρουαρίου δε θα γινόταν με τίποτα να μη χαρακτηριστεί ως "Game of the Week" για τον παραπάνω λόγο.

Το γνωρίζατε; Ο Λιθουανός είναι ο μοναδικός στα χρονικά που έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης με τη φανέλα τριών διαφορετικών μπασκετικών κλαμπ. Τρια "μεγαθήρια" της Ευρώπης, {Μπαρτσελόνα - Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός}, είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της καρδιάς του και το λαμπρότερο της μίας και μοναδικής του καριέρας. Μ' όλες τους έγραψε... ιστορία (απ' τις λίγες) στη Euroleague.


Να τι λένε πέντε μεγάλοι όταν ακούν Γιασικεβίτσιους

Στην εκπομπή της Euroleague έκαναν την εμφάνισή τους πέντε άτομα (αλλά τι άτομα;!). Δεν υπήρχαν πιο κατάλληλοι για να μιλήσουν! Όταν κάνεις κουβέντα για ένα "θηρίο" πρέπει να' χεις στο "παιχνίδι" κι άλλους του ίδιου μεγέθους. Και οι πέντε έχουν σπείρει, έχουν οργώσει κι έχουν αλώσει στη διοργάνωση έχοντας σε κοινό μέτωπο τον "θρύλο" απ' τη Λιθουανία. Οι Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Νίκολα Βούισιτς, Πίνι Γκέρσον, Δημήτρης Διαμαντίδης και Ζέλικο Ομπράντοβιτσ είχαν μόνο τα καλύτερα να πουν για τον Σάρας, λέγοντας και ξαναλέγοντας την ίδια λέξη. Ο "Θρύλος"!

Πίνι Γκέρσον: "Ο άνθρωπος είναι τρελάρας αλλά σπουδαίος παρ' όλα αυτά... τρελάρας! Ο ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Έχω δει κι έχω συνεργαστεί μ' έναν σωρό πλέι μέικερ σε διάφορους συλλόγους την κάθε εποχή. Πάντα στηρίζομαι πάνω τους στα δύσκολα. Πολλές φορές όμως χρειαζόταν να τους... ψάξω στην κρίσιμη ώρα και φάση. Ε, λοιπόν ο Σάρας πήγαινε και "κλείδωνε" από μοναχός του την μπάλα καρπώνοντας τη νίκη στο δικό του κεφάλι. Δεν το' χω ξαναδεί. Τέτοια υπευθυνότητα. Είχε εμπιστοσύνη στα χέρια του. Σωστός... "killer". Όλες αυτές οι κατοχές που η μπάλα κατέληγε στο χέρι του, ειλικρινά που να' ξερα τι θα έκανε;! Βάζω στοίχημα, ούτε κι ο ίδιος γνώριζε τι να την πρωτοκάνει. Μου απέπνεε μια τεράστια σιγουριά πως ό,τι κι αν γίνει θα συμβεί για καλό κι ας μην μάντευα τι μπορεί να' ταν αυτό. Τον ΑΓΑΠΩ. Χρειάζεται να πω κι άλλα παραπάνω;"

Νίκολα Βούισιτς: "Αν με ρωτούσες, νόμιζα ότι θα παίζει για πάντα. Μπορούσε και μας συνέδεε όλους μεταξύ μας, φανταστείτε τον σαν την ειδική "κόλλα". Ο κόουτς του παρκέ. ΠΟΤΕ ο χαμένος. Πάντοτε θα ήξερε τον τρόπο να βγει ο νικητής του παιχνιδιού. ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΣ σ' όλα. Προτού μπούμε μας μίλαγε για το πού κρύβονται οι λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά και πού να πηγαίνουμε όταν θα ήμασταν στο παρκέ. Μας φώναζε "πηγαίνετε εκεί που πρέπει να είστε και η μπάλα θα φύγει από μόνη της απο μένα για σάς". Ήταν ο συμπαίκτης μου, ο συγκάτοικος μου, ήταν ο αδερφός μου! Ένα μέρος απ' την καριέρα μου είναι απολύτως συνυφασμένο με αυτόν. Υπήρξε κομμάτι της ζωής μου κι αισθάνομαι αληθινή ευλογία που στάθηκα τυχερός κι έπαιξα στο πλευρό του".

Χουάν Κάρλος Ναβάρο: "Με εντυπωσίαζε με τις ενέργειές του, όπως όλους τους μπασκετικούς. Ο χαρακτήρας του ακόμη πιο σπουδαίος. Μου έμαθε πάρα πολλά. Περάσαμε παρέα τη χρονιά του 2003 όταν και σηκώσαμε μαζί ό,τι τρόπαιο βρήκαμε μπροστά μας φτιάχνοντας ένα ξεχωριστό κομμάτι ιστορίας για τη Μπάρτσα. Ήταν άλλωστε η παρθενική Euroleague του καταλανικού συλλόγου. Αυτό που τον έκανε μοναδικό, ήταν το στοιχείο της κατάλληλης διαχείρισης του οποιουδήποτε αγωνιστικού περιστατικού. ΝΙΚΗΤΗΣ. Όποτε ήθελε, σκόραρε. Για να μη μιλήσω για τ' άλλα που έκανε στο παρκέ. Όταν δεν είχαμε αγώνα, συναντιόμασταν και περνάγαμε πολλή ώρα μαζί. Είσαι σπουδαίος άνθρωπος. Να το ξέρεις...!"

Δημήτρης Διαμαντίδης: "Ήταν αναγκαίος τροχός της ομάδος. Το' χε στο αίμα του έτσι κι αλλιώς. Με το που έφθασε στο "Τριφύλλι" αφηνίασε, έκανε ένα σωρό καλά παιχνίδια κι έδωσε τη μεγαλύτερη βοήθεια ως προς την κατάκτηση του τροπαίου. Εδώ μιλάμε για έναν από τους πρώτους παικταράδες που γέννησε το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Με τιμά το κομμάτι της σταδιοδρομίας μου στο πλάι του".

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: "Σπίρτο είναι. Σημασία δεν έχει το αν θα ξεκινήσεις τον αγώνα ως βασικός στην 5άδα, αλλά το αν θα είσαι εντός του παρκέ την κρίσιμη ώρα. Ε, λοιπόν ο Σαρούνας βρισκόταν συνεχώς μέσα στο γήπεδο, σχεδόν σ' όλες τις τραγικές φάσεις, κρατώντας απ' το χέρι του την ομάδα. Ήταν αρκετό να του υποδείξεις κάτι για μία και μόνο φορά. Το' πιανε στη στιγμή. Ο προπονητής μου εντός του παρκέ, σαν κι εμένα αλλά δυσκολότερο πόστο καθώς κάνει δουλειά με το στόμα, το τρέξιμο και τις μπασκετικές του ενέργειες τις οποίες κι επιτάσσει η καίρια θέση του. Έχω ένα "πακέτο" πανέμορφων αναμνήσεων στο μυαλό μου να συνοδεύει πάντα την ανάμνησή του. Η σχέση μας είναι σχεδόν οικογενειακή και είναι χαρά μου τ' ότι αποτέλεσε κάποτε παιδί μιας εκ των ομάδων που κατασκεύασα"

* Το κρατάω αυτό, Πίνι Γκέρσον: "Τον αγαπώ". Χάδια στο κεφάλι του Ζέλικο μαζί με γέλια και χαρές απ' αυτόν τον σκληροτράχηλο άνθρωπο της προπονητικής. Και οι δυο προηγούμενοι δεν ήταν ούτε συμπαίκτες του, πόσο μάλλον τα φιλαράκια του! Ήταν οι κόουτς του, δυο προπονητές που ο τρόπος τους έγινε μάθημα για το μπάσκετ που παίζεται τώρα στην Ευρώπη και τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια! Άλλοι παίκτες δεν τολμούν να τους κοιτούν στα μάτια αυτούς τους δυο, κι όμως αυτός το έκανε από φυσικού του και το' χαν κι ανάγκη και οι ίδιοι να' χουν μία άλλου είδους επαφή με τον συγκεκριμένο, φύσει και θέσει αρχηγό των συνόλων τους.

Μάριος Μούτσης

Related

main 8372561996164436355

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item