Νέος αέρας στο Κυπριακό με την εκλογή Ακιντζί

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ  Η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων έφερε έναν αέρα αισιοδοξίας στην Κύπρο...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ 

Η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων έφερε έναν αέρα αισιοδοξίας στην Κύπρο, ειδικά σε αυτούς που επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού και την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε ένα κοινό ομοσπονδιακό κράτος.

Η πολιτική διαδρομή του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ακιντζί έχει αποδείξει ότι είναι ένας άνθρωπος που επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και ήταν και υπέρ του σχεδίου Ανάν το 2004. Επίσης, είναι ένας πολιτικός ο οποίος πιστεύει ειλικρινά στη συνεργασία των 2 κοινοτήτων και αυτό φάνηκε όταν από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 που ήταν Δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το Κυπριακό, λίγα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, συνεργάστηκε άριστα με τον τότε Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Λέλλο Δημητριάδη, για τη λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος της πόλης της Λευκωσίας. Όλα αυτά είναι γεγονότα και αποτελούν πραγματικότητα.

Σε λίγες μέρες ή βδομάδες αναμένεται να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις Ε/Κ και Τ/Κ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι Τουρκοκύπριοι έστειλαν με την εκλογή Ακιντζί ένα μήνυμα προς τους Ελληνοκύπριους συμπατριώτες τους και προς τη διεθνή κοινότητα, ότι επέλεξαν για ηγέτη τους έναν άνθρωπο που επιθυμεί τη λύση και είναι ενάντια στον εθνικισμό.


Φαίνεται λοιπόν πως φυσάει ένας άλλος αέρας πλέον στο Κυπριακό και υπάρχει μια ελπίδα πως οι διαπραγματεύσεις θα μπουν σε μια νέα δυναμική. Αρχίζουν να ξαναδημιουργούνται κάποιες ελπίδες επανένωσης της Κύπρου. Εδώ είμαστε για να τα δούμε όλα στην πράξη. Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, χρειάζεται όμως να είμαστε αισιόδοξοι.

Η κυπριακή κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία της Κύπρου και τα ελληνοκυπριακά κόμματα δεν πρέπει να χάσουν και αυτήν την ευκαιρία. Πρέπει να μπουν σε έναν ειλικρινή διάλογο, να δηλώσουν καθαρά τις θέσεις τους, να κατανοήσουν τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων (όπως και οι Τουρκοκύπριοι των Ελληνοκυπρίων), ώστε να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις που θα ικανοποιεί και τις 2 κοινότητες.

Όταν υπάρχει ισχυρή βούληση για λύση και για συνεργασία, κάθε εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί. Ας μην είμαστε καχύποπτοι, να μην έχουμε προκαταλήψεις πριν ακόμη αρχίσουν οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις και ας αρχίσει ένας ειλικρινής διάλογος, χωρίς τα τεχνάσματα, τις μπλόφες, τις ασάφειες και τα παιχνίδια ευθυνών του παρελθόντος. Αυτά σε πρώτη φάση.

* Ο κ. Γιάννης Παγανόπουλος είναι πολιτικός επιστήμονας.

Related

What's hot? 2417330112455203957

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item