Όχι ό,τι πιο δύσκολο, αλλά δύσκολο

  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Η τύχη χαμογέλασε στον Παναθηναϊκό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη β' προκριματική φάση του Champ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Η τύχη χαμογέλασε στον Παναθηναϊκό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη β' προκριματική φάση του Champions League. Οι "πράσινοι" απέφυγαν ομάδες υψηλότερου αγωνιστικού βεληνεκούς, όπως η Μονακό και ο Άγιαξ, και θα τεθούν αντιμέτωποι σε διπλές αναμετρήσεις με τη δευτεραθλήτρια Βελγίου, Κλαμπ Μπριζ, που αδύναμη φυσικά δεν είναι σε καμία περίπτωση, αλλά σίγουρα χαρακτηρίζεται ομάδα στα μέτρα του "τριφυλλιού". Στην παρούσα φάση πάντως, ρίχνοντας μια ματιά στη λίστα των υποψήφιων αντιπάλων, η Μπριζ ήταν μία από τις λιγότερο κακές περιπτώσεις.

Τέτοια περίπτωση ήταν σαφώς και η Σταντάρ Λιέγης, από την οποία ο Παναθηναϊκός τέτοια εποχή πέρυσι απέσπασε ισοπαλία εκτός, αλλά έχασε οδυνηρά την πρόκριση στη Λεωφόρο (1-2). Το πάθημα λοιπόν του περασμένου καλοκαιριού οφείλει να έχει γίνει μάθημα στην ελληνική ομάδα, που καλείται να διεκδικήσει το ίδιο εισιτήριο με ανάλογης δυναμικής ομάδα και μάλιστα από την ίδια χώρα.

Τα δεδομένα βέβαια είναι διαφορετικά κυρίως για τον Παναθηναϊκό συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2014. Το "τριφύλλι" πλήρωσε πέρυσι τα λάθη και την ολιγωρία των πρώτων ημερών στη μεταγραφική περίοδο και αντιμετώπισε τη Σταντάρ χωρίς να είναι ουσιαστικά έτοιμος. Λάθη τα οποία πλήρωσε και στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, αλλά και στους ομίλους του Europa League, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. Φέτος, το πράγμα είναι τελείως διαφορετικό. Ο Γιάννης Αναστασίου κινήθηκε άμεσα και στις αρχές Ιουλίου είχε ήδη κλείσει το ρόστερ, το οποίο μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί πλήρες, καθώς ο Έλληνας coach έχει πληθώρα καλών λύσεων σε όλες τις γραμμές του γηπέδου. Οι "τρύπες" έκλεισαν και ο Παναθηναϊκός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Το ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί βέβαια είναι μία λογική που εύκολα παρεξηγείται. Το άκουσμα του ονόματος της Μπριζ σαφώς και δεν προκαλεί τρόμο. Ενδεχόμενη υποτίμηση όμως της αξίας της θα είναι καταστροφική και θα στείλει τον Παναθηναϊκό ξανά στο καναβάτσο. Πώς μπορείς εξάλλου να τολμήσεις να υποτιμήσεις μία ομάδα που πριν λίγο καιρό ήταν στα προημιτελικά του Europa League χωρίς να υποστεί καμία ήττα (έχασε μόνο από Ντνίπρο στους "8"); Πρόκειται για μία ομάδα που βασίζει πολλά στην ομαδικότητά της, χωρίς να διαθέτει τον μεγάλο σταρ. Το μεγαλύτερο "όπλο" της είναι η φυσική κατάσταση πάνω στην οποία δουλεύει εδώ και δύο χρόνια ο coach Μισέλ Πρεντόμ (όπως βέβαια και ο Αναστασίου). Βάσει εικόνας, άξιζε πέρυσι την κατάκτηση του πρωταθλήματος (βγήκε πρώτη στην κανονική διάρκεια), αλλά στα play-offs εμφανίστηκε νωθρή και κουρασμένη.

Ο Παναθηναϊκός τις δυνατότητες τις έχει. Και καλή ποιοτικά ομάδα είναι και καλογυμνασμένη. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στην Μπριζ έχουν έναν παραπάνω λόγο να είναι 100% έτοιμοι, καθώς σε περίπου μία εβδομάδα ανοίγει η αυλαία του βέλγικου πρωταθλήματος. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι ρυθμοί στους οποίους προετοιμάζεται η αντίπαλος του Παναθηναϊκού διαφέρουν αρκετά (φάνηκε εξάλλου και στο μεταξύ τους φιλικό προ ημερών, όπου η Μπριζ νίκησε 2-1). Οι "πράσινοι" θα πρέπει λοιπόν να είναι καθ' όλα προσηλωμένοι για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των δύο αναμετρήσεων, που είναι πραγματικά πολύ υψηλές, πολύ υψηλότερες από όσο νομίζουν μερικοί.

Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στη Λεωφόρο στις 28 ή 29 Ιουλίου, γεγονός όχι και τόσο θετικό, καθώς αν το "τριφύλλι" δεχθεί γκολ στην έδρα του, πολύ πιθανό να έχει σημαντικό πρόβλημα στη ρεβάνς της 4ης ή 5ης Αυγούστου. Με πρόκριση, ο Παναθηναϊκός εξασφαλίζει σαφώς τη συμμετοχή του στους ομίλους του Europa League, άρα κλείνει ευρωπαϊκή θέση για το φθινόπωρο, βάζοντας παράλληλα και ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία του. Εάν αποκλειστεί, όπως και πέρυσι, θα εισπράξει μεν ένα ποσό της τάξεως των 400.000 ευρώ, αλλά θα χρειαστεί να ξεπεράσει ακόμη ένα εμπόδιο ούτως ώστε να μπορέσει να παίξει στους ομίλους του Europa League. Πάντως άλλη μία τραγική ευρωπαϊκή χρονιά στον Παναθηναϊκό, δεν θα... χωνευτεί εύκολα. Ήδη το πρεστίζ του συλλόγου έχει υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα.

Της... χρωστάει

Για τους πιο... συναισθηματικούς, να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι η τέταρτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, που Παναθηναϊκός και Μπριζ θα "διασταυρώσουν τα ξίφη τους", με τους Βέλγους να αποδεικνύονται κακός δαίμονας για την ελληνική ομάδα. Η πρώτη φορά ήταν το 1977 για τους "16" του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τον Παναθηναϊκό να αποκλείεται χάνοντας 2-0 στο Βέλγιο και κερδίζοντας 1-0 στη Λεωφόρο. Το 1988, η Μπριζ σταμάτησε το "τρένο" του Παναθηναϊκού που ερχόταν με κεκτημένη ταχύτητα έπειτα από επικές προκρίσεις κόντρα σε Γιουβέντους και Χόνβεντ. Στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 2-2, για να έρθει η ήττα με 1-0 στο Βέλγιο για τον Παναθηναϊκό. Οι δύο σύλλογοι βρέθηκαν για τρίτη και τελευταία έως σήμερα φορά το 1994, στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, με την Μπριζ να αποκλείει ξανά τον Παναθηναϊκό, κερδίζοντάς τον 1-0 εντός και αποσπώντας "λευκή" ισοπαλία στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η Μπριζ ξαναβρήκε στο διάβα της ελληνική ομάδα μόλις μία ακόμη φορά. Τη σεζόν 2010-11, κληρώθηκε με τον ΠΑΟΚ σε όμιλο του Europa League. Και οι δύο αγώνες μεταξύ τους έληξαν ισόπαλοι 1-1.

Μάριος Μάντζος

Related

What's hot? 6451900168809227845

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item