Facebook: Η δεύτερη ζωή μας;

  ΓΡΑΦΕΙ Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ  Περίμενε, θέλω να κάνω like στη φώτο της Μαίρης. Λες να την σχολιάσω κιόλας; Ας γράψω κάτι και ας β...


 ΓΡΑΦΕΙ Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ 

Περίμενε, θέλω να κάνω like στη φώτο της Μαίρης. Λες να την σχολιάσω κιόλας; Ας γράψω κάτι και ας βάλω και μια όμορφη φατσούλα δίπλα. Ααα και σε λίγο θύμισέ μου να κάνω check-in ότι είμαστε μαζί και  να σε κάνω tag. Στην ομαδική συνομιλία έστειλα μήνυμα να βγούμε αύριο. Τώρα ο Βασίλης είναι μέσα, διάβασε το μήνυμα και πληκτρολογεί. Μα τι σβήνει και ξαναγράφει; Και τώρα που το θυμήθηκα, έλα να βγάλουμε μία φώτο, να τη βάλω εξώφυλλο και μετά να με βγάλεις μία εμένα να τη βάλω φώτο προφίλ. Κάτσε όμως ήρθε αίτημα φιλίας. Ρε το πιστεύεις; Έχω 972 φίλους. Άντε να φτάσω τους 1000!

Όταν ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ το Φεβρουάριο του 2004 δημιουργούσε αυτό το μέσο επικοινωνίας, για να συνομιλεί με τους συμφοιτητές του στο Χάρβαρντ, γνώριζε άραγε ότι 10 χρόνια μετά οι νέοι θα έχουν τις παραπάνω συζητήσεις και ότι ο ίδιος θα γινόταν παγκοσμίως γνωστός και δισεκατομμυριούχος;  Σύμφωνα με έρευνες, το facebook αποτελεί το μέσο κοινωνικής δικτύωσης με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο, ενώ τα περισσότερα άτομα έχουν τα δικά τους προφίλ, τα οποία φιλοξενούν αμέτρητες φωτογραφίες των χρηστών τους. Γιατί άραγε αυτή η ιστοσελίδα είναι τόσο δημοφιλής και γοητεύει μικρούς και μεγάλους;

Είναι γνωστό ότι το facebook δημιουργεί έναν εικονικό κόσμο.  Επομένως οι περισσότεροι όταν δημιουργούμε  ένα προφίλ, προβάλλουμε το μέρος του εαυτού μας που εμείς θέλουμε ανεξαρτήτως αν ανταποκρίνεται σε ρεαλιστικά στοιχεία. Για παράδειγμα αν κάποιο άτομο θέλει να παρουσιάσει την κοινωνικότητά του ως στοιχείο της προσωπικότητας του, θα δημοσιεύει πολλές φωτογραφίες του με φίλους και με παρέες. Αν πάλι θέλει να δείξει το ενδιαφέρον του για κοινωνικό-πολιτικά θέματα θα γράφει συχνά τις απόψεις του για τις διάφορες εξελίξεις και παράλληλα θα ανεβάζει άρθρα με συναφές περιεχόμενο. Είναι χαρακτηριστικό βέβαια το γεγονός ότι πολλά τέτοια προφίλ φανερώνουν άτομα, τα οποία έχουν χαμηλή εκτίμηση για τον εαυτό τους και διακατέχονται από την ανάγκη αυτοπροβολής και επιβεβαίωσης.

Γενικά αυτό που θέλω να εξηγήσω είναι ακριβώς ότι ο άνθρωπος σήμερα έχει αποκτήσει μία δεύτερη ζωή. Στη ζωή αυτή έχει πάλι "οικογένεια",  "φίλους",  ομαδικές συζητήσεις (μέσα από τις οποίες δημιουργείται  λόγος-αντίλογος),  τη δυνατότητα ενημέρωσης και ελεύθερης έκφρασης απόψεων, τη δυνατότητα να παίζει παιχνίδια με άλλους χρήστες (πολλές φορές αγνώστους). Παράλληλα δημιουργεί το δικό του άλμπουμ φωτογραφιών, μπορεί να ενημερώνει τον καθένα για το πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή και βέβαια οι φίλοι του μπορούν να γνωρίζουν μέσα από το προφίλ του τα ενδιαφέροντά του στη μουσική, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και πολλά ακόμη.

Είναι φανερό νομίζω από τα παραπάνω ότι  σήμερα πολλοί από εμάς βιώνουμε έντονα τη μοναξιά, την αποσάθρωση των κοινωνικών σχέσεων λόγω της υποκρισίας και της χυδαιότητας. Το facebook μας βοηθά να ξεχάσουμε αυτό το αίσθημα του ανικανοποίητου και μας ταξιδεύει σε έναν ‘ιδεατό’ κόσμο. Για να καταπολεμήσουμε εν τέλει την απαίσια αίσθηση της μονοτονίας και της πλήξης, οι οποίες απορρέουν από την τυποποίηση και την αυτοματοποίηση του σύγχρονου τρόπου ζωής, καταφεύγουμε στα προφίλ των φίλων μας και αποτελεί για όλους μας μια ανεξήγητη λύτρωση να ξετυλίγεται η ζωή τους μπροστά στα μάτια μας μόνο με ένα κλικ.

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να κινδυνολογώ ούτε να παρουσιάσω το facebook ως το τέρας της εποχής μας, το οποίο μας αποξενώνει και διαλύει την κοινωνία μας. Είναι αναμφισβήτητο ότι αυτή η κοινωνική ιστοσελίδα έχει μπει στη ζωή μας και αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο, το οποίο αν χρησιμοποιηθεί με νηφαλιότητα και σύνεση προσφέρει απίστευτες δυνατότητες. Το μόνο πράγμα  για το οποίο θα ήθελα να προβληματιστούμε είναι κατά πόσο προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα. Αναλογιστείτε και τις πρόσφατες εξελίξεις με τις αποκαλύψεις του Edward Snowden, Αμερικανού τεχνικού της NSA, που έφερε στο φως το πρόγραμμα PRISM, βάσει του οποίου η NSAπαρακολουθούσε τις επικοινωνίες χρηστών διαφόρων ιστοτόπων, όπως και του facebook.  Δεν εννοώ ότι όλοι μας αυτή τη στιγμή παρακολουθούμαστε στενά, αλλά σίγουρα συγκεντρώνονται στοιχεία της προσωπικής μας ζωής εν αγνοία μας, τα οποία δεν  ξέρουμε πως θα χρησιμοποιηθούν. Δεν σας προτρέπω να κλείσουμε τα προφίλ μας, αλλά να τα χρησιμοποιούμε όλοι μας με μεγαλύτερη προσοχή.

Μην δέχεστε ο καθένας να μπορεί να σας ανακαλύψει μέσα από μία οθόνη. Προκαλέστε τον να σας γνωρίσει από κοντά. Τότε θα καταλάβει τι είστε, ανεξάρτητα από το τι δείχνετε στο προφίλ σας. Και μία απλή συμβουλή για να είστε λιγότερες ώρες μπροστά από το facebook. Ζήστε! Πιστεύω ότι αν ο καθένας μας αναζητήσει τα άτομα που πραγματικά τον νοιάζονται και τον βοηθούν να βελτιωθεί, τότε σίγουρα η ζωή μας θα είναι αληθινή και ουσιώδης και δεν θα χρειαζόμαστε κάτι ψεύτικο να μας παρηγορεί ή να μας ευχαριστεί κάποιες δύσκολες μοναχικές ώρες, γιατί θα χαιρόμαστε με την νοσταλγική ανάμνηση των δικών μας ξεχωριστών και όμορφων στιγμών.

Ξέρω ότι αυτά μπορεί να σας ακούγονται ως μια ουτοπία, δεδομένων των συγκυριών και των προβλημάτων της σημερινής κοινωνίας. Σε καμία περίπτωση όμως μη θεωρείστε τους αμέτρητους ψηφιακούς σας φίλους πιστούς. Και μην χαίρεστε αν οτιδήποτε ανεβάζετε παίρνει πολλά like! Οι αληθινοί και πραγματικοί φίλοι πατάνε και dislike! Έτσι θα τους ξεχωρίσετε. Για να τους ξεχωρίσετε όμως; Ζήστε, τίποτε άλλο…

* Η Φωτεινή Μαρκοπούλου είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Related

What's hot? 427030066329999137

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item