Οι στόχοι των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ  Φέτος συμπληρώθηκαν 41 χρόνια από το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας εναντίον του Προέδρου της Κ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ 

Φέτος συμπληρώθηκαν 41 χρόνια από το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπισκόπου Μακαρίου και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Σήμερα, 41 χρόνια μετά από αυτά τα τραγικά γεγονότα, οι ηγέτες των 2 κοινοτήτων της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί, συζητούν εντατικά τη λύση του Κυπριακού. Το καλό κλίμα που υπάρχει στις συνομιλίες μεταξύ των 2 ηγετών και των διαπραγματευτών (Α. Μαυρογιάννης από την Ε/Κ πλευρά – Ο. Ναμί από την Τ/Κ πλευρά) δείχνει προς το παρόν ότι βαδίζουμε σε πολύ καλό δρόμο.

Πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, αποδεικνύουν ότι σιγά – σιγά αρχίζουν να λέγονται μεγάλες και σκληρές αλήθειες για το Κυπριακό πρόβλημα, κάτι που θα βοηθήσει να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η αυτοκριτική σε τέτοια μεγάλα πολιτικά και ιστορικά θέματα είναι χρήσιμη, ώστε να χτιστεί μια ειρηνική Κύπρος. 

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να παρουσιάσουμε τις βασικές επιδιώξεις  που έχουν οι Τουρκοκύπριοι στις διαπραγματεύσεις. Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε και στις βασικές απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων. Ας δούμε λοιπόν σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ποιες είναι οι βασικές θέσεις των Τουρκοκυπρίων και τι επιθυμούν, ώστε να πουν «ναι» σε μια μελλοντική λύση του Κυπριακού.

1) Οι Τουρκοκύπριοι όπως και η Τουρκία, επιθυμούν η λύση να είναι Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. 

2) Οι Τ/Κ επιθυμούν να υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία του ομοσπονδιακού κυπριακού κράτους που θα προκύψει μετά τη λύση. Δηλαδή, να μην είναι πάντα ο Πρόεδρος Ελληνοκύπριος και πάντα ο Αντιπρόεδρος Τουρκοκύπριος. Να υπάρχει δηλαδή εναλλαγή στην εξουσία κατά τη διάρκεια μιας προεδρικής θητείας, ώστε να έχει το κράτος και Τουρκοκύπριο  Πρόεδρο και Ελληνοκύπριο Αντιπρόεδρο. Αυτή είναι η θέση των Τουρκοκυπρίων και εδώ υπάρχει αντίδραση από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία δείχνει να διαφωνεί με την εκ περιτροπής προεδρία. 

3)Τουρκικές εγγυήσεις και διατήρηση του δικαιώματος επέμβασης από τις εγγυήτριες δυνάμεις. Η Τ/Κ πλευρά φαίνεται να επιθυμεί για λόγους ασφαλείας, να διατηρηθεί το κεφάλαιο των εγγυήσεων και να συνεχίσει να είναι η Τουρκία εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, όπως είναι από το 1960 και η Ελλάδα με τη Μεγάλη Βρετανία. Αυτό όμως είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα που θα συζητηθεί αναλυτικά προς το τέλος των διαπραγματεύσεων όταν θα έχουν συμφωνηθεί πολλά άλλα κεφάλαια και θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, π.χ. αν συμφωνούν και οι υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις να αποχωρήσουν και φυσικά θα εξαρτηθεί από την Τουρκία κατα πόσο συμφωνεί. Προς το παρόν η Τουρκία δεν θα ανοίξει τα χαρτιά της για το αν θα αποχωρήσει από εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, ούτε έχει δείξει προς το παρόν ότι επιθυμεί να μην είναι εγγυήτρια δύναμη. 

4) Η παραμονή κάποιων τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση. Οι Τ/Κ όπως δημοσιεύτηκε και σε μια δημοσκόπηση τον περασμένο Φεβρουάριο στον Κυπριακό Τύπο, φαίνεται ότι επιθυμούν να παραμείνει  μετά τη λύση κάποιο μέρος των τουρκικών στρατευμάτων. Αυτό φυσικά θα το δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα στις συνομιλίες, όταν η Τ/Κ πλευρά θα εκφράσει επίσημα τη θέση της. Να σημειωθεί ότι σήμερα η Τουρκία διαθέτει στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο περίπου 35.000 – 40.000 στρατιώτες. 

5) Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να έχουν πολιτική ισότητα με τους Ελληνοκύπριους συμπατριώτες τους. Άλλωστε το ομοσπονδιακό σύστημα βασίζεται στη συναίνεση, στη συνεργασία, στην πολιτική ισότητα και στον αμοιβαίο συμβιβασμό. 

Όλα αυτά θα συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις των 2 πλευρών και θα δούμε τα αποτελέσματα σε λίγο καιρό. Όπως είναι λογικό σε μια διαπραγμάτευση η κάθε πλευρά θα επιδιώξει να πάρει ότι καλύτερο μπορεί. Το βασικότερο είναι να υπάρχει η διάθεση από όλους να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο. Μετά τη διαπραγμάτευση δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες και Αρμένιοι της Κύπρου είναι όλοι Κύπριοι και πάνω από όλα θα πρέπει να έχουν στόχο να προστατέψουν τα συμφέροντα της Κύπρου.

Αυτό που θέλουν περισσότερο οι Τουρκοκύπριοι για να συμφωνήσουν σε μια λύση του Κυπριακού, είναι η πολιτική ισότητα με τους Ελληνοκύπριους και η ασφάλεια. Η πολιτική ισότητα των Τ/Κ με τους Ε/Κ εξασφαλίζεται και μέσα από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Επίσης, η πολιτική ισότητα των Ε/Κ και των Τ/Κ υπήρχε και στις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου και είναι δεδομένη. Η ασφάλεια για τους Τ/Κ είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, όπως είναι φυσικά και για τους Ε/Κ. Οι Τ/Κ στο θέμα της ασφαλείας ζητούν εγγυήσεις, ότι η νέα συμφωνία θα υλοποιηθεί από τους Ε/Κ και ότι αυτά που θα υπογράψουν θα γίνουν πράξη. Το ίδιο φυσικά ζητούν και οι Ε/Κ από τους Τ/Κ και από την Τουρκία.

Τέλος, οι Τουρκοκύπριοι θέλουν με την πολιτική ισοτιμία τους με τους Ελληνοκύπριους, να έχουν ενεργό πολιτικό και διοικητικό ρόλο μετά τη λύση. Θέλουν να αντιμετωπίζονται ισότιμα και να μην είναι οι φτωχοί συγγενείς του νέου κράτους. Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δεχτούν να είναι σε ένα καθεστώς μειονότητας ή να βρίσκονται στο περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Κύπρου και αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το δεχτεί και να το επιτρέψει η Τουρκία. 

Στην πολιτική τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τα πράγματα από τη μια στιγμή στην άλλη αλλάζουν. Ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί δείχνουν ότι μπορούν να συνεννοηθούν και επιθυμούν να λύσουν το Κυπριακό με έναν αμοιβαίο συμβιβασμό. Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν στις συνομιλίες, φαίνεται ξεκάθαρα  ότι η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή και μέσα από τη λύση θα έχουν κέρδος όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στο Κυπριακό και πάνω από όλα οι Ελληνοκύπριοι με τους Τουρκοκύπριους.

* Ο κ. Γιάννης Παγανόπουλος είναι πολιτικός επιστήμονας.

Related

What's hot? 7911588597366161354

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item