Η πιο συναρπαστική των τελευταίων ετών

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Από εκεί που έκανες... πλακίτσα στην Ιταλία τόσα χρόνια, να ξεκινάς τώρα με δύο σερί ήττες -για πρώτη φ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Από εκεί που έκανες... πλακίτσα στην Ιταλία τόσα χρόνια, να ξεκινάς τώρα με δύο σερί ήττες -για πρώτη φορά μάλιστα στην ιστορία σου- είναι κάτι που δεν μπορείς να το παραβλέψεις! Ο λόγος φυσικά για την πρωταθλήτρια Γιουβέντους, η οποία, μετά το 0-1 της πρεμιέρας από την Ουντινέζε, δέχτηκε δεύτερη συνεχόμενη "σφαλιάρα", αυτή τη φορά στο ντέρμπι με τη Ρόμα (2-1) και βρίσκεται εξ αρχής λοιπόν να κυνηγά τους υπόλοιπους, κάτι που σίγουρα είχαμε ξεχάσει πως... μπορεί να συμβεί τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί θα επιμείνουν στη γνωστή ρήση ότι "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός", κάτι που σαφώς δίνει ελπίδες στους υπόλοιπους "δελφίνους" για τίτλο στη Serie A, με βάση τις μέχρι στιγμής εμφανίσεις των Γιουβεντίνων. Άλλοι ωστόσο θα τονίσουν το βάρος της φανέλας της ομάδας του Τορίνο, η οποία "μονοπωλεί" τα τρόπαια στην Ιταλία απ' το 2011 και εξής, και έχει το ειδικό βάρος να χαμογελάσει αυτή στο finish της χρονιάς.

Το μόνο σίγουρο είναι πως, αναμφίβολα, η "Γιούβε" διανύει πλέον μια μεταβατική περίοδο, όπως έδειξε άλλωστε και το πάρε-δώσε το καλοκαίρι που μας πέρασε. Έχοντας κατακτήσει τέσσερις σερί κούπες, φτάνοντας κιόλας πέρυσι μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Βερολίνο, για τους Ανιέλι ο κύκλος αυτής της ομάδας έκλεισε και πρέπει να ανοίξει ένας νέος. Χωρίς μάλιστα χρονοτριβές, όπως την έπαθαν Ίντερ και Μίλαν την τελευταία τριετία, όταν και δεν έκαναν τις ανάλογες κινήσεις για άμεση ανανέωση.

Η αποδυνάμωση φέτος εξαρτάται ουσιαστικά απ' τις φυγές των Βιδάλ, Πίρλο και Τέβες για άλλες πολιτείες. Βασικά, όχι φυγές απλών παικτών (όπως του Μάτρι π.χ. στη Λάτσιο), αλλά των βασικών "πυλώνων" των Τορινέζων -μαζί προφανώς και του Μπουφόν- μέχρι την περσινή σεζόν. Αντί για αυτούς τους παικταράδες, να βρίσκονται στη θέση τους τώρα, για παράδειγμα, ο Παντοΐν ή ο Κομάν, έχει όσο να 'ναι μια στοιχειώδη διαφορά. Η διοίκηση της Γιουβέντους επιμένει πάντως στο να χτίσει τη νέα ομάδα πάνω στον Πολ Πογκμπά. Αυτό φάνηκε κιόλας από τα συνεχόμενα "no" στις προσφορές τόσων εκατομμυρίων που δέχτηκε φέτος. Ο 21χρονος Γάλλος μπορεί να έχει τα φόντα για να γίνει ο επόμενος ηγέτης των "μπιανκονέρι", χρειάζεται ωστόσο και την ανάλογη... συμπαράσταση άξιων στρατιωτών δίπλα του. Είναι μικρός και σίγουρα, πέραν της υπομονής και της δουλειάς που χρειάζεται ακόμα, τέτοιο βάρος με τέτοια φανέλα, όντας 21 χρονών, δεν είναι εύκολο να το επωμιστείς...

Με αυτά και με αυτά, δεν αποκλείεται φέτος να βρει την ευκαιρία που έψαχνε από πέρυσι η Ρόμα! Παρά το δυναμικό της ξεκίνημα, έμεινε γρήγορα από δυνάμεις, σε σημείο να φτάσει να κάνει έξι σερί ισοπαλίες μέσα στην άνοιξη, δείγμα χαρακτηριστικό της απειρίας της. Φέτος, ενισχύθηκε σε λίγες θέσεις, αλλά καίρια, εκεί που είχε ελλέιψεις. Ο Σέζνι στο τέρμα αποδεικνύεται καλή επιλογή, υπάρχει πλέον στο ρόστερ "καθαρό" φορ (Τζέκο) που μπορεί να σπάσει τις σκληρές άμυνες της Serie A, ενώ θα αναμένουμε και την επιστροφή του Κέβιν Στρότμαν. Οι τραυματισμοί δεν έχουν αφήσει τον Ολλανδό να εξελιχθεί όσο θα μπορούσε.

Στην εξίσωση του πρωταθλήματος, ειδικά φέτος, φαίνεται να έρχεται με φόρα η Ίντερ. Μέχρι και την τελευταία στιγμή "γέμισε" το παζλ του ρόστερ της με ποιοτικές λύσεις, όπως ο Μέλο, ο Πέρισιτς αι ο δανεικός Λιάιτς. Είχαν προηγηθεί οι μεταγραφές των Μοντόγια, Μιράντα (στην άμυνα), ο "νέος Μακελελέ" που ακούει στο όνομα Κοντογκμπιά (υπερβολές μεν, αλλά μπορεί να γίνει ο "εγκέφαλος" στο κέντρο των "νερατζούρι"), και μπροστά ο Στέφαν Γιόβετιτς, ο οποίος μετράει μέχρι στιγμής τρία γκολ στα δύο πρώτα ματς. Θα ζοριστεί λογικά στην αρχή -λόγω και των πολλών προσθηκών- μέχρι να αποκτήσει ομοιογένεια, δείχνει όμως, μετά από χρόνια, ότι μπορεί πραγματικά να στοχεύει ψηλά φέτος.

Έχοντας στο νου αυτή την εικόνα (και χωρίς να εξαιρούμε τους "καμικάζι" κυρίως και όχι διεκδικητές τίτλου Λάτσιο, Νάπολι, Φιορεντίνα και Μίλαν), το ιταλικό πρωτάθλημα φέτος αναμένεται το πιο συναρπαστικό των τελευταίων χρόνων. Και φυσικά ένα στοίχημα για τον καθένα, για το αν μπορεί να ξεπεράσει τη Γιουβέντους και η ίδια αν μπορεί να ξεπεράσει τον μέχρι τώρα κακό της εαυτό!

Χρήστος Γραβιάς

Related

What's hot? 2683670349759779108

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item