Σουρεάλ

GUEST EDITORS  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗΣ  Είμαι λάτρης του ρεαλισμού. Όσοι με ξέρουν ως άνθρωπο και ως καλλιτέχ...

GUEST EDITORS




 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗΣ 


Είμαι λάτρης του ρεαλισμού. Όσοι με ξέρουν ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη, θα σας το επιβεβαιώσουν. Για αυτό έχω αρχίσει και ξενερώνω πολύ με τον κόσμο μας, γιατί έχει γίνει πραγματικά σουρεαλιστικός!

Που είναι ο αγαπημένος μου ρεαλισμός; Τι έγινε ρε παιδιά; (που θα έλεγε και ο Σπύρος Παπαδόπουλος στους "Απαράδεκτους" - προδίδω λίγο και την ηλικία μου).

Τα πράγματα έχουν πάρει τον κατήφορο. Πολιτική; Ποια πολιτική; Κάποιοι απίθανοι τύποι, που αλλάζουν μυαλό και ιδεολογία μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων. Ο κόσμος; Χαμένος και εξαφανισμένος. Έχουν όλοι "παγώσει" και δεν τολμάνε ούτε στον δρόμο να βγουν, ούτε να διαμαρτυρηθούν και απλώς δέχονται όλα τα μέτρα, όλες τις περικοπές, σαν ζόμπι. Ο πλανήτης; Οδεύει σε νέους πολέμους, οι μεγάλες δυνάμεις κοντράρονται, ηθελημένα ή μη. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Το χειρότερο; Τα συνηθίσαμε! Δεν βρίσκω τίποτα, που να μην το συνηθίσατε (που λέει και ο Σεφέρης στο ποίημα "Αφήγηση").

Αλληλοσπαραγμός, βία, ρατσισμός, μίσος, ζήλεια. Όλα τα άσχημα συναισθήματα τα συνηθίσαμε, τα βάλαμε στην ζωή μας, τα βλέπουμε αποσβολωμένοι και τα δεχόμαστε.

Βία είναι και οι περικοπές, τα μνημόνια, όλα. Βία είναι και το αίμα που κύλησε άφθονο στο χώμα της Γαλλίας και της Συρίας. Βία είναι και η θάλασσα που καταπίνει τόσα παιδιά.

Τα βλέπουμε, τα βιώνουμε και δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να γράφουμε κανένα στάτους στο Facebook. Τελευταία μόδα ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, που με περίσσια ευκολία τον αναρτούν κάποιοι, ότι είμαστε στο χείλος. Φυσικά και είμαστε… είμαστε από την πρώτη μέρα της κρίσης. Όλοι οι μεγάλοι οικονομολόγοι γνωρίζουν ότι μία τέτοια παγκόσμια κρίση μόνο με έναν τέτοιο πόλεμο θα ξεπεραστεί.

Το σουρεάλ, έχει κατακλύσει την καθημερινότητά μας. Με ενοχλεί. Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με αυτό.

Όμως ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις τον σουρεαλισμό, είναι με κάτι σουρεαλιστικό. Θέλει να θέσεις τους στόχους, πολύ υψηλούς στόχους, τόσο υψηλούς που όλοι θα σε θεωρήσουν τρελό και εκτός πραγματικότητας.

Τι θα κάνουμε όμως; Θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια βλέποντας από οθόνες τον κόσμο μας να παρακμάζει; Πόσο πιο χαμηλά;

Το μεγαλύτερο ψέμα που μας είπαν είναι ότι ''τίποτα δεν αλλάζει''.

Σκέψου ότι όλη η Ευρώπη άλλαξε ήδη από 8 τύπους με όπλα μέσα σε ένα βράδυ.

Φαντάσου πόσο μπορεί να αλλάξει ο κόσμος μας, με χιλιάδες… εκατομμύρια ανθρώπους που θα έχουν στόχο την Ειρήνη, την αγάπη, την αλληλεγγύη… σουρεάλ; Και όμως, πραγματικό.

Δεν ξέρω αν αυτό το άρθρο είναι καν άρθρο ή σκόρπιες λέξεις, προβληματισμοί, μία μικρή κραυγή αγωνίας.

Όμως, βαρέθηκα τον σουρεαλισμό….

Εσείς;

Υ.Γ.: και ως γνωστόν, όλα ξεκινούν από το Άλφα.

* Ο Αντώνης Κωνσταντουδάκης είναι σκηνοθέτης-σεναριογράφος και οικονομολόγος

Related

What's hot? 6686428431929005595

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item