"About Milgram"

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  Ιούλιος 1961: Ο επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ Stanley Milgra...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

Ιούλιος 1961: Ο επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ Stanley Milgram, επηρεασμένος από τις αποκαλύψεις ότι εκατομμύρια στρατιωτών και αξιωματικών του Ναζιστικού καθεστώτος είχαν εξοντώσει, επίσης, εκατομμύρια αμάχων κατά τη διάρκεια του ΒΠΠ, αποφάσισε να μελετήσει το λόγο για τον οποίον κάποιος άνθρωπος μπορεί να προβεί σε τέτοιες αποκρουστικές και ισοπεδωτικά καταστροφικές πράξεις εναντίον ενός συνανθρώπου του. 

Η, μέχρι τότε, ευρέως διαδομένη αιτιολόγηση ότι οι θύτες ήταν απλώς και μόνο διεστραμμένες προσωπικότητες με αυταρχική ανατροφή δεν τον έπειθε και γι’ αυτό αποφάσισε να κάνει ένα ιδιότυπο πείραμα. Σκοπός αυτού του πειράματος ήταν να μελετήσει την σχέση μεταξύ εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου και να αποδείξει ότι οποιοσδήποτε συνηθισμένος άνθρωπος που δεν είναι φύσει σαδιστής ή βίαιος δύναται να στραφεί εξαιρετικά βίαια εναντίον κάποιου, άγνωστου σε αυτόν, συνανθρώπου του αρκεί να θεωρεί ότι υπακούει σε διαταγές που προέρχονται από μια, οποιασδήποτε μορφής, νομιμοποιημένη εξουσία. Το αποτέλεσμα του πειράματος τον δικαίωσε.

Ιανουάριος 2016: Σήμερα, 55 χρόνια μετά, το λεγόμενο πείραμα Milgram παραμένει επίκαιρο. Αποκεφαλισμοί on camera από τους τζιχαντιστές, τους Ναζί του 21ου αιώνα, ανηλεείς θρησκευτικές συγκρούσεις μέχρις εσχάτων, επεκτατικοί πόλεμοι που βαφτίζονται απελευθερωτικοί, "πόλεμοι πάντα εμφύλιοι αλλά ποτέ δικαιωμένοι", τρομοκρατία, άνθρωπος εναντίον ανθρώπου και στον κοινό παρονομαστή ποταμοί αίματος που πνίγουν την πολιτισμένη, εντός κι εκτός εισαγωγικών, ανθρωπότητα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κάνει πρεμιέρα στις 11 Ιανουαρίου στον Τεχνοχώρο Cartel η παράσταση "About Milgram" (θεατρική διασκευή του κειμένου "Π(εί)ραμα" της Λουκίας Ανάγνου) η οποία  θέτει καίρια ερωτήματα που μας αφορούν όλους: "Πού ξεκινάει και πού σταματάει η προσωπική ευθύνη του καθένα από εμάς για τη ζωή του συνανθρώπου μας και το μέλλον της ανθρωπότητας;" "Αποτελεί η τυφλή υπακοή στην εξουσία, όποια μορφή κι αν αυτή έχει, συνενοχή στις αποφάσεις που εκείνη εφαρμόζει;" "Δικαιώνονται τα αποτελέσματα της έρευνας του Milgram για την αναπόδραστη τάση του ανθρώπου να υπακούει σε εντολές της εξουσίας, αφού έτσι είναι κοινωνικά εκπαιδευμένος;"

Σε αυτά αλλά και άλλα πολλά ερωτήματα φιλοδοξεί να απαντήσει ο σκηνοθέτης του έργου Αντώνης Κωνσταντουδάκης ο οποίος, καθοδηγώντας μια εξαιρετική ομάδα νέων και ταλαντούχων ηθοποιών αποτελούμενη από τους Ρεβέκκα Γιαννάκη, Πανάγο Ιωακείμ, Βάλη Μαυρίδη και Άννα Μιχαλοπούλου, προβληματίζεται και προβληματίζει για την ιδιότητα του θύτη και του θύματος, την εξουσία και την υπακοή σε αυτήν αλλά και την πορεία της ανθρωπότητας γενικότερα.  

Σκηνοθεσία: Αντώνης Κωνσταντουδάκης
Θεατρική Διασκευή: Γιάννης Σάββα
Bοηθός Σκηνοθέτη: Δέσποινα Γεωργοσοπούλου
Σκηνογραφία: Ζωή Αρβανίτη
Εικαστική Επιμέλεια: La Reina
Ρούχα: "Embrace.brand"
Make Up Artist: Έλλη Κριαρά
Κινησιολογία: Μπίλιω Καλιακάτσου
Υπό την Αιγίδα: Unesco Πειραιώς & Νήσων
Επιστημονικοί Συνεργάτες: Γραφείο Ψυχολογικής Υποστήριξης "Ψυχορροπία"

Eρμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Ρεβέκκα Γιαννάκη
Πανάγος Ιωακείμ
Βάλη Μαυρίδη
Άννα Μιχαλοπούλου

"About Milgram" από 11 Ιανουαρίου 2016 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9:00 μ.μ. στον Τεχνοχώρο Cartel. 
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ φοιτητικό και 5 ευρώ για ανέργους Προπώληση: Viva Θέατρο: Cartel Τεχνοχώρος Μικέλη 4 & Αγίας Άννης, Βοτανικός, 12241 (Στάση μετρό Ελαιώνας)
Για όλους τους θεατές, θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά από και προς το θέατρο, από την στάση Μετρό Ελαιώνα.

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 9023624448856718961

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item