Η ποδοσφαιρική αλφάβητος του 2015

 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΡΑΒΙΑ  Με το τέλος του χρόνου να πλησιάζει, όλοι λίγο-πολύ κάνουμε τους απολογισμούς μας σχετικά με το 20...


 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΡΑΒΙΑ 

Με το τέλος του χρόνου να πλησιάζει, όλοι λίγο-πολύ κάνουμε τους απολογισμούς μας σχετικά με το 2015 και το τι αυτό έφερε. Έτσι λοιπόν και ως Columnist, θα επιχειρήσουμε να βρούμε τι μας εντυπωσίασε/απογοήτευσε/σημάδεψε ποδοσφαιρικά, από το Α ως το Ω...

Ατλέτικο. Το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα του Ντιέγκο Σιμεόνε δείχνει το πώς στήνονται πραγματικά οι ομάδες. Με λίγα χρήματα, πολύ πάθος και ακόμα μεγαλύτερο... τσαμπουκά, έχει ανέβει πλέον επίπεδο, ενώ βρίσκεται και σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή της Λα Λίγκα.

Βενγκέρ. Εκεί, τόσα χρόνια, κριτικές, σχόλια, αλλά αυτός δεν μασάει! Πόσω μάλλον τώρα, που η Άρσεναλ συνέχισε και στα νοκ-άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά βρίσκεται και σε τροχιά τίτλου στην Αγγλία. Και θα είναι κρίμα για την ποδοσφαιρική αξία του "Αλσατού", να μην φύγει σαν κύριος με μια κούπα στα χέρια.

Γιουβέντους. Σαν σωστή κυρία του ιταλικού ποδοσφαίρου, επέστρεψε στην ευρωπαϊκή ελίτ και επίσημα, με τον τελικό του Μαΐου μετά από 12 ολόκληρα χρόνια! Όπως αποδεικνύει άλλωστε και στη φετινή Σέριε Α, μετά το εκπληκτικό ντεμαράζ του τελευταίου διμήνου, χρειάζεται πολύς ιδρώτας για να την εκτοπίσεις από το θρόνο της.

Δράστες. Τα συνηθισμένα, όπως σχεδόν κάθε χρόνο άλλωστε, στα ελληνικά γήπεδα. Με αφορμή το ντέρμπι της 21ης Νοεμβρίου που δεν έγινε ποτέ. Με την ελπίδα ωστόσο να 'ναι η τελευταία φορά -ναι, παραείναι ουτοπικό- που βλέπουμε τέτοια έκτροπα.

Ελλαδάρα. Εκεί όπου το παρασκήνιο, οι συνωμότες και η γκρίνια θα 'χει πάντα χώρο, για να βγάζει στην.. απ' έξω αυτό που πραγματικά μας ευχαριστεί, το ό,τι συμβαίνει εντός των τεσσάρων γραμμών. Ελπίζουμε...

Ζωή, με τη δύναμη να προχωράς και να δείχνεις την εκτίμηση και την αγάπη. Όπως έγινε με το φιλικό της ΑΕΚ και της Εθνικής Αστέγων, κίνηση που αν μη τι άλλο αξίζει μεγάλο χειροκρότημα. Αυτά είναι τα σημαντικά της ζωής, από αυτά πρέπει να διδασκόμαστε και εμείς οι υπόλοιποι.

Ηττα, για το ποδόσφαιρό μας γενικά, η καθοδική πορεία της Εθνικής, σε συνέχεια των τελευταίων μηνών του 2014. Από το Μουντιάλ και παρολίγον τους "8", στην τελευταία θέση του πιο εύκολου προκριματικού ομίλου ever! Που είσαι ρε Όττο;!

Θαύμα. Γιατί, κακά τα ψέματα, αυτό που έχει κάνει η Λέστερ Σίτι είναι ένα μεγάλο θαύμα.Και πώς να μην είναι; Θα κάνει Πρωτοχρονιά στην κορυφή της Πρέμιερ, ενώ πέρυσι τέτοιες μέρες δύσκολα ξέφευγε απ' τον πάτο της βαθμολογίας. Με πρωτεργάτη τον Τζέιμι Βάρντι, συνοδοιπόρο του τον Ριγιάντ Μαρέζ, και κάπως δικαιωμένο τον Κλαούντιο Ρανιέρι. Η πορεία των "Αλεπούδων" είναι σίγουρα απ' αυτές που μας κάνουν να λατρεύουμε το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Ιπτάμενος Ολλανδός. Σαν παίκτης, οι επιδόσεις του ήταν όντως... ιπτάμενες. Ένας θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που φρόντιζε πάντα να διατυμπανίζει ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα απλό. Ο Γιόχαν Κρόιφ παλεύει πλέον με τον καρκίνο, δυστυχώς αυτά τα νέα ήρθαν μέσα στο 2015. Μακάρι να είναι περαστικά όλα και να καταφέρει να... ντριμπλάρει ακόμη έναν αντίπαλο.

Κώστας, ο Μανωλάς ντε. Ο οποίος, σταθερός πάντα στα μετόπισθεν της Ρόμα, ανακηρύχθηκε (μαζί με τους Πιάνιτς, Φλορέντσι και Ναϊνγκολάν) στους κορυφαίους της χρονιάς για τους "Τζιαλορόσι". Σαφώς και έχει μεγάλες προοπτικές για να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. 

Λάθος. Έτσι αποδεικνύεται η απόφαση του Φλορεντίνο Πέρεθ να αποπέμψει από την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης τον Κάρλο Αντσελότι και δη να τον αντικαταστήσει με τον Ράφα Μπενίτεθ. Ο Ισπανός τεχνικός δεν έχει καταφέρει να κερδίσει πρωτίστως τους ποδοσφαιριστές του και το κλίμα που αποπνέεται από το μαδριλένικο "στρατόπεδο" δεν είναι και το καλύτερο. Αυτό φαίνεται και στο γήπεδο.

ΜSN, η τριπλέτα Μέσι-Σουάρες-Νευμάρ που τα "έσπασε" όλα φέτος στο διάβα της! Τρεμπλ τον περσινό Μάη και απίστευτες αγωνιστικές παραστάσεις σαν αυτή του 0-4 μέσα στο "Μπερναμπέου", σε κάνουν απλά να θες να τους υποκλιθείς. Αν και ο Σουάρεζ ίσως να αδικείται -βάσει προσφοράς- που δεν είναι στην τριάδα για τη Χρυσή Μπάλα.

Νίκη Βόλου, η θεσσαλική ομάδα που δεν άντεξε στη Σούπερ Λιγκ και αποχαιρέτησε νωρίς, χωρίς καν να συμπληρώσει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις (διότι μηδενίστηκε απ' το χειμώνα). Η οικονομική ενημερότητα -με αληθινά στοιχεία πάντα- είναι, εκτός των άλλων, ένα κομμάτι που "καίει" τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματός μας.

Ξεπεσμός. Τα εμετικά πανό σε διάφορα γήπεδα ανά την Ευρώπη, όπως στα γήπεδα της Λυών ή της Λέγκια Βαρσοβίας, σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα που ταλανίζει την ήπειρο εδώ και μήνες. Το αυγό του φιδιού συνεχίζει να εκκολάπτεται ανάμεσα στις κάθε είδους κερκίδες.

Ουαλία. Η... τρελοπαρέα του Γκάρεθ Μπέιλ έκανε μεγάλη πορεία στα προκριματικά και πήρε δικαίως την πρόκριση στα τελικά του Euro της Γαλλίας. Μια πορεία που την έφερε για πρώτη φορά στα χρονικά στη 10η θέση της βαθμολογίας της FIFA. Τρομερό άλμα!

Πλατινί. Αχ ρε Μισέλ. Τι τα ήθελες τα προεδριλίκια; Μια χαρά ήσουν ως άλλοτε σταρ των "Τρικολόρ" και της Γιούβε. Η τρανή απόδειξη πώς μια λαμπρή καριέρα πολλών ετών "γκρεμίζεται" εντός ολίγων ωρών από ένα σκάνδαλο.

Ρελάνς. Το 2015 επισφράγισε τη νέα σελίδα, το καινούργιο ξεκίνημα της ΑΕΚ. Η επιστροφή της στα "σαλόνια" (ο Θεός να τα κάνει) της Σούπερ Λιγκ ήταν κάτι που... επιβαλλόταν για τον Έλληνα φίλαθλο και είναι πλέον γεγονός. Για να δούμε πού θα καταλήξει η ρελάνς της "Ένωσης".

Στίβεν. Ο δικός μας Στίβεν Τζέραρντ. Μετά από 17 γεμάτα χρόνια στο Λίβερπουλ, κούνησε μαντήλι για άλλες πολιτείες, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος μιας εποχής για τους "Reds". Παρότι το απωθημένο του ενός -έστω- πρωταθλήματος δεν σβήνει, θα κρατάμε για πάντα (άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί του) τη μαγική νύχτα της 25ης Μαΐου του 2005 στην Κωνσταντινούπολη.

Τσέλσι. Από το περσινό πρωτάθλημα, στην πλήρη αγωνιστική κατάπτωση φέτος, που επέφερε κιόλας την απομάκρυνση του Ζοζέ Μουρίνιο απ' τον πάγκο. Μια ιστορία μόνοι τους οι "Μπλε" του Λονδίνου. Υπάρχει όμως άραγε (καλύτερη) ζωή στη μετά-Μουρίνιο εποχή; Ο Χίντινγκ θα ξέρει.

Υποστολή σημαίας. Γιατί περί σημαίας πρόκειται, ανεξαρτήτως των όσων έχουν ειπωθεί (είτε ισχύουν είτε όχι) για τον Κώστα Κατσουράνη, ο οποίος έβαλε τέλος σε μία καριέρα κοντά 20 ετών. Αναμφισβήτητα μία θέση για τον Πατρινό άσο στο πάνθεον της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Φερόε. Τέτοιος ντόρος για το εν λόγω σύμπλεγμα νησιών που ανήκει διοικητικά στη Δανία, δύσκολα θα γίνει ξανά. Χαλάλι τους όμως για φέτος, αφού κέρδισανε κοτζάμ Ελλάδα, για δεύτερη φορά μάλιστα, στις 15 Ιουνίου στο Τόρσαβν. Η ψυχή και το πάθος άλλωστε δεν προσμετράται σε εκατομμύρια..

Χιλή. Στο Κόπα Αμέρικα που διοργάνωσε φέτος, η "Ρόχα" επικράτησε στον τελικό επί της Αργεντινής, στη διαδικασία των πέναλτι, και κατέκτησε -για πρώτη φορά- την κορυφή της Λατινικής Αμερικής. Ομάδα που εκτός από το λάτιν ταμπεραμέντο, διαθέτει και την ανάλογη ποιότητα στο γήπεδο. Τίμια.

Ψυχωμένες. Με όπλο τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα τους και την ψυχή των παικτών τους, ομάδες που μέχρι φέτος δεν μας έκαναν και ιδιαίτερη αίσθηση, όπως η Αστάνα και η Γκαμπάλα, θα έχουμε να τις θυμόμαστε για τις δυναμικές τους παρουσίες στα ευρωπαϊκά κύπελλα στο 2015.

Ω, έλατο! Όχι, πάει, πέρασε αυτό. Πάει ο παλιός ο χρόνος λοιπόν, όπως λέει και το τραγουδάκι. Υγεία, χαμόγελα, ευτυχία και πάνω απ' όλα αγάπη στον κόσμο, διότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς λίγες σταγόνες από αυτήν. Χρόνια πολλά και με το καλό το νέο έτος!

Χρήστος Γραβιάς

Related

What's hot? 8232571714425601546

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item