SOS: Η ελληνική δημοσιογραφία πάσχει!

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Το πόσο και ποιους προσέβαλε το χθεσινό πρωτοσέλιδο αθλητικής εφημερίδας πανελλαδικής κυκλοφορίας νομίζω...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Το πόσο και ποιους προσέβαλε το χθεσινό πρωτοσέλιδο αθλητικής εφημερίδας πανελλαδικής κυκλοφορίας νομίζω ότι δεν χρειάζεται να το πούμε και να το αναλύσουμε ιδιαίτερα. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να το αντιληφθεί και να το (κατα)κρίνει από τη στιγμή που η ασθένεια από την οποία... φέρεται να πάσχει ο Παναθηναϊκός έχει σπείρει τη θλίψη ουκ ολίγες φορές στον κόσμο και εξακολουθεί να το κάνει, δυστυχώς με μεγάλη επιτυχία.

Δεν θα μείνω στο περιεχόμενο. Εξάλλου, όπως προανέφερα, είναι εύκολο να το επεξεργαστεί κανείς. Και δεν έχω καν το κουράγιο να μπω στη διαδικασία να το σχολιάσω. Θα μείνω στην ουσία.

Ξέρετε, είναι πολύ περίεργο όταν καλείσαι να ασκήσεις κριτική ουσιαστικά σε συναδέλφους σου. Στη δική μας τη δουλειά ειδικά, δεν είναι κάτι που συνηθίζεται και όσο να 'ναι, όταν αναγκάζεσαι πια από τις συγκυρίες και τα γεγονότα να το κάνεις, δεν νιώθεις και πάρα πολύ άνετα. Αλλά πλέον έχουν έρθει έτσι τα πράγματα, που με μερικούς ανθρώπους δεν μπορείς να θεωρείσαι συνάδελφος, ακριβώς διότι δεν κάνετε τελικά την ίδια δουλειά και ο χαρακτηρισμός μάλλον σε προσβάλλει.

Είναι ωραίο και έξυπνο να βρίσκεις ιδιαίτερα tricks, ειδικά όταν υπάρχει η αφορμή που σου δίνει την κατάλληλη ασίστ, για να κεντρίσεις το ενδιαφέρον. Είναι κλασσικό φαινόμενο σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Μία λέξη-κλειδί, μία μεταφορά, μία παρομοίωση, ένα quote και οτιδήποτε άλλο μπορούν να κερδίσουν τον αναγνώστη. Εξάλλου, το να πουλάς το προϊόν σου είναι και λίγο παιχνίδι ψυχολογίας.

Στην Ελλάδα όμως μάλλον έχουμε χάσει (όχι ότι την είχαμε ποτέ) την αίσθηση του μέτρου και κυρίως του πού αυτό πρέπει να μπαίνει. Το ζήτημα πλέον ανάγεται σε επίπεδο αξιών, καθώς στο βωμό της πώλησης και της κερδοσκοπίας θυσιάζονται τα πάντα, ακόμη και οι ύψιστες αξίες, όπως η υγεία. Το "AIDS" στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας δεν αποτελεί ένα απλό, μεμονωμένο γεγονός. Αποτελεί την περίτρανη απόδειξη ότι η ελληνική δημοσιογραφία πάσχει κι αυτό διότι εκείνοι που -θεωρητικά- την υπηρετούν δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Και, κυρίως, δεν έχουν μέτρο.

Είναι σωστό να κριτικάρουμε τη συγκεκριμένη εφημερίδα για χθες. Δεν θεωρώ σωστό όμως να τη στοχοποιούμε, διότι έτσι χάνουμε την ουσία. Και η ουσία είναι η προβληματική εικόνα της ελληνικής δημοσιογραφίας σε ολόκληρο το φάσμα της. Ευελπιστώ τουλάχιστον μερικοί να πήραν ένα μάθημα και να μην επαναληφθεί ατόπημα ανάλογου επιπέδου χυδαιότητας στο μέλλον, αν και δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά.

Είναι ωραίο να θέλουμε να δείχνουμε διαφορετικοί, ακόμη κι αν δεν είμαστε. Το θέμα είναι να προσέχουμε τον τρόπο με τον οποίο το επιδιώκουμε.

Μάριος Μάντζος

Related

What's hot? 2518932184877506240

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item