Χρυσή Μπάλα, όπως λέμε... Όσκαρ!

  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Ήταν από τις ελάχιστες φορές που δεν περιμέναμε κάποια έκπληξη. Η FIFA άλλωστε, ηθελημένα ή μη, είχε φ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Ήταν από τις ελάχιστες φορές που δεν περιμέναμε κάποια έκπληξη. Η FIFA άλλωστε, ηθελημένα ή μη, είχε φροντίσει να μας προετοιμάσει μέσω της... γκάφας της και της φωτογραφίας που είχε διαρρεύεσει στο διαδίκτυο μέρες πριν. Επίσης, ήταν από τις φορές που δεν σήκωνε κουβέντα αμφισβίτησης. Μέσα στο 2015, όπου τα σάρωσε όλα με την Μπάρτσα, δεν θα μπορούσε να επικρατήσει κάποιος άλλος πλην του Λίονελ Μέσσι.

Βέβαια, στην τελική τριάδα, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο -αδικημένος κατ' εμέ αλλά και πολλών- Λουίζ Σουάρες. Η μεταγραφή του στους "μπλαουγκράνα" πέρυσι ήταν καταλυτική, ώστε να έρθει το τρεμπλ στο τέλος της σεζόν. Έστω και αν στην αρχή δεν πάταγε καλά. Δεν πειράζει Λουίζ, μπορεί του χρόνου, που ξέρεις;!

Αίσθηση προκάλεσε επίσης -σε αρκετούς- η δήλωση του "Λιο", σχετικά με το ότι θα αντάλλαζε τις πέντε Χρυσές Μπάλες για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με τη φανέλα της Αργεντινής. Σε μια απίστευτη καριέρα με τίτλους, διακρίσεις και πολλά γκολ, το Μουντιάλ είναι ίσως το μοναδικό του απωθημένο (έχει μια καλή ευκαιρία ακόμα το '18 στη Ρωσία). Το θέμα είναι γιατί να προκαλέσει. Λες και δεν ξέρουμε ποιος είναι ο Μέσσι ή αν είναι -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον σίγουρα- ο καλύτερος. Ή ότι θέλει και το Παγκόσμιο, για να έχει και την ανάλογη αίγλη. Ή μήπως περιμέναμε τη Χρυσή Μπάλα για να μάθουμε την αξία του;

Κάποτε, όταν ο διαγωνισμός του France Football (που ξεκίνησε το 1956) έδινε πραγματική αξία στο ποιος παίκτης ήταν αποδοτικότερος/καθοριστικότερος μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος, και όχι κατ' ανάγκην ο καλύτερος, όπως πολλοί ακόμα (και λανθασμένα) πιστεύουν. Ο πρώτος νικητής για παράδειγμα, ο Στάνλει Μάθιους, που σε ηλικία 42 (!) ετών συνέβαλε στο να βγει δεύτερη στην Αγγλία η Μπλάκπουλ και γι'αυτό, ναι, ήταν καθοριστικότατος. Ο Ντι Στέφανο, στη δεκαετία του '60 με τη Ρεάλ που σάρωσε τα Κύπελλα Πρωταθλητριών, επίσης. Ο Κρόιφ, ο Μπεκενμπάουερ, ο Ζιντάν κλπ κατά περιόδους συνέβαλαν κυρίως στους συλλόγους τους να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης ή το έκαναν με τις εθνικές τους σε ευρωπαϊκά/παγκόσμια κύπελλα. 

Πλέον, και μετά την συγχώνευση με το βραβείο της ΦΙΦΑ το 2010 -όταν και ονομάστηκε FIFA Ballon D'or- η γκλαμουριά και το σταριλίκι πήραν ξεκάθαρα θέση στο τερέν, από τη στιγμή που τα οικονομικά νούμερα στο ποδόσφαιρο έχουν ξεφύγει και αντιμετωπίζεται καθαρά σαν μια 'σκληρή' βιομηχανία του θεάματος. Στη Ζυρίχη κάθε χρόνο τέτοια εποχή παίζεται κάτι σαν τα βραβεία Όσκαρ του ποδοσφαίρου. Και όλα αυτά, εν μέσω των σκανδάλων και των πληγμάτων που δέχεται η ΦΙΦΑ τον τελευταίο καιρό. Χρυσόσκονη αντί για στάχτη στα μάτια.

Δεν αμφισβητεί φυσικά κανείς πως το δίπολο Μέσσι - Ρονάλντο δεν είναι οι τοπ παίκτες της εποχής, οπότε και λογικώς τραβάνε τα φώτα της ποδοσφαιρικής δημοσιότητας. Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε και ειλικρινείς, σε άλλες εποχές, ένα τέτοιο βραβείο δεν θα εναλλασσόταν μεταξύ τους σε διάστημα τόσων χρόνων (όπως για παράδειγμα από το 2008 μέχρι σήμερα). Ιδίως όταν οι ίδιοι (βρισκόμενοι σε ομάδες που αποτελούν μεγάλα brandnames) προβάλλονται πολύ μέσω μιας 'κόντρας' που γιγαντώνουν τα μέσα ώστε να πουλάνε. Κάνεις δεν περιμένει τις Χρυσές Μπάλες για να αναδείξει τον καλύτερο, από τη στιγμή άλλωστε που και ο ίδιος ο Μέσσι δεν άξιζε - ξεκάθαρα - αυτή του 2010, όταν θα έπρεπε να 'ναι στη θέση του ο Ινιέστα ή ο Σνάιντερ, αλλά και του 2012, που πολλοί πρόκριναν τότε τον Ντιντιέ Ντρογκμπά..

Να θυμίσουμε επίσης πως Χρυσή Μπάλα δεν κέρδισαν ποτέ ένα μάτσο παικταράδες όπως οι Μαλντίνι, Μπουφόν, Μπέκαμ, Πίρλο, Τσάβι, Ραούλ, Ανρί, Πουγιόλ, Σκόουλς, ενώ μέχρι το 1995 βραβεύονταν μόνο οι Ευρωπαίοι παίκτες, που σημαίνει και πόσοι άλλοι Λατίνοι (Πελέ, Μαραντόνα και λοιποί από Αργεντινή-Βραζιλία) επίσης εκτός. Δείγμα του πόσο υπ' όψιν πρέπει να λαμβάνουμε κάποια πράγματα και τι αξία τους προσδίδουμε εμείς, ως φίλαθλοι. Αν περιμέναμε απ' τους χαρτογιακάδες της Ζυρίχης, καήκαμε...

Χρήστος Γραβιάς

Related

What's hot? 8216866629530116850

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item