Η μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Η μετανάστευση πληθυσμών υπήρξε ένα συχνό φαινόμενο στην ιστορία και προκλήθηκε από διάφορους λόγο...
http://www.thecolumnist.gr/2016/01/blog-post_6.html
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Η μετανάστευση πληθυσμών υπήρξε ένα συχνό φαινόμενο στην ιστορία και προκλήθηκε από διάφορους λόγους. Οι μετανάστες άλλοτε ενσωματώθηκαν στον καινούργιο τόπο και αναδείχθηκαν σε ηγετική ομάδα στις τοπικές κοινωνίες, και άλλοτε, πέφτοντας θύματα εκμετάλλευσης αλλά και επηρεασμένοι από τα κοινωνικά προβλήματα στον τόπο εγκατάστασής τους, κατέληξαν μία εξαθλιωμένη κοινωνική ομάδα. Τα τελευταία χρόνια και έπειτα από μια περίοδο ύφεσης, η μετακίνηση πληθυσμών μας απασχολεί ξανά συνδεόμενη με μια σειρά από προβλήματα.
Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα είναι το μεγάλο τεστ για την Ευρώπη το 2016. Τα προβλήματα πολλά και η εξεύρεση λύσεων αποτελεί πραγματική πρόκληση, όμως αξίζει να θυμηθούμε πως έχουμε βρεθεί και στο παρελθόν σε παρόμοια κατάσταση με τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους αλλά και με τους οικονομικούς μετανάστες την περίοδο 1950-60 στην Αγγλία και τη Γαλλία, προερχόμενοι από πρώην αποικίες, αλλά και στην Γερμανία από την Τουρκία.
Όμως αυτή τη φορά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό γεγονός για την Ευρώπη καθώς η πολιτιστική, εθνική και θρησκευτική ποικιλομορφία της θα ενταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι πως θα γίνει η ενσωμάτωση όλων αυτών των ανθρώπων χωρίς να διαταραχθεί η εθνική και κοινωνική ταυτότητα των χωρών που θα τους υποδεχθούν μέσα σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης και δημοκρατίας που υποτίθεται αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οράματος.
Προς το παρόν έχουμε δύο απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Η πρώτη προέρχεται από χώρες οι οποίες προσπαθούν να σώσουν ανθρώπους από πνιγμό, προσφέροντάς τους ένα πρώτο καταφύγιο και η δεύτερη από χώρες που υψώνουν ηλεκτροφόρους φράχτες, κατεβάζουν τον στρατό στα σύνορα και χτυπάνε οικογένειες με γκλομπ. Από τη μία έχουμε απλούς ανθρώπους, εθελοντές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να προσφέρουν ρούχα, τρόφιμα και στέγη στους μετανάστες και από την άλλη ανθρώπους σαν τον Νικολά Σαρκοζί που η χριστουγεννιάτικη ευχή του στους Γάλλους ήταν να παραμείνουν Γάλλοι μιας και απειλείται η ταυτότητά τους ως έθνος.
Το ενδιαφέρον είναι πως οι χώρες που προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες κατηγορούνται από τις υπόλοιπες για την αδυναμία τους να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές στα εδάφη τους ενώ, την ίδια στιγμή η Τουρκία, στην οποία οι δουλέμποροι κάνουν χρυσές δουλειές αυτή τη περίοδο, όχι μόνο δεν αγγίζεται αλλά δίνονται χρήματα και υποσχέσεις για μελλοντική ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να σταματήσει τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται και προωθούν πρόσφυγες στην Ευρώπη.
Είναι προφανές πως οι πολιτικοί δεν μπορούν να δώσουν λύση σε αυτό το μεγάλο θέμα. Αν μπορεί να δημιουργηθεί μια πολλά υποσχόμενη δυναμική θα πρέπει να προέρχεται από την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες της. Φυσικά σε αυτήν την προσπάθεια οφείλουν να συμματάσχουν και τα σοβαρά μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία μέσα από τη δημόσια προβολή να θέσουν το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση και να ευαισθητοποιήσουν, ακόμα και να πιέσουν για μία βιώσιμη λύση σε αυτό το μείζον ζήτημα. Αυτό θα βοηθούσε ώστε η δημοκρατία στην Ευρώπη να αντισταθεί σε λαϊκίστικες λογικές και πιέσεις και στην κοινωνική αποσύνθεση της.
Η άποψη πως οι μετανάστες, ανεξάρτητα από το πολιτιστικό τους υπόβαθρο, θα πρέπει όχι μόνο να συμμορφώνονται με τους νόμους των κρατών που τους υποδέχονται αλλά και να προστατεύονται από τους ίδιους νόμους είναι αυτονόητη και πρέπει να αποτελεί τη βάση των συζητήσεων που γίνονται για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και αξιοπρεπούς λύσης.