Πρωτάθλημα για... γερά νεύρα

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Το 2016 ξεκίνησε -αγωνιστικά- με Πρέμιερ Λιγκ, αφού οι Άγγλοι δεν χαλάνε τις συνήθειές τους (εν προκε...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Το 2016 ξεκίνησε -αγωνιστικά- με Πρέμιερ Λιγκ, αφού οι Άγγλοι δεν χαλάνε τις συνήθειές τους (εν προκειμένω, να παίζουν ακόμα και τη δεύτερη μέρα του χρόνου), και αν μη τι άλλο, τα μέχρι στιγμής δείγματα μας προϊδεάζουν για ένα ακόμα συναρπαστικό πρωτάθλημα στη νέα χρονιά! 

Στην κορυφή, η Άρσεναλ έμεινε μόνη πρώτη, αλλά το θέμα είναι αν -και πόσο- θα αντέξει. Με συγκεκριμένο ρόστερ, που εξαντλείται σε 13-14 το πολύ παίκτες, λαμβάνοντας κιόλας υπ' οψιν τους τόσους τραυματισμούς φέτος, το μεταγραφικό παζάρι του Γενάρη δίνει την ευκαιρία για μια-δυο καλές κινήσεις. Κινήσεις που θα γεμίσουν τον πάγκο των "Κανονιέρηδων" και θα δώσουν περαιτέρω λύσεις στα χέρια του Βενγκέρ. Οι Λονδρέζοι άλλωστε έχουν περάσει και άλλες φορές τις γιορτές στην κορυφή, αλλά το κρίσιμο τους σημείο είναι ο Φλεβάρης, όταν υπάρχουν και ματς κυπέλλου και Τσάμπιονς Λιγκ. Αν περάσουν αυτό το δύσκολο σκόπελο, σίγουρα θα έχουν αρκετές ελπίδες.

Εκτός της Άρσεναλ, η Μάντσεστερ Σίτι συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες -από όλους τους υπόλοιπους διεκδικητές- για να πάει μέχρι τέλους στο κυνήγι του τίτλου. Όταν λείπουν τα "βαριά" χαρτιά των Αγκουέρο, Σίλβα, Τουρέ και Κομπανί, η Σίτι είναι κυριολεκτικά άλλη ομάδα, δείγμα του πόσο εξαρτάται από τους μεγάλους σε χαρακτήρα παίκτες! Με αυτούς όμως υγιείς και να παίζουν, θα μπορεί να παίρνει παιχνίδια στο νήμα (όπως το σαββατιάτικο με την ανατροπή στη Γουότφορντ) που στην Αγγλία τουλάχιστον δίνουν πρωτάθλημα. Και ιδίως εκτός έδρας, αφού μακριά από το "Έτιχαντ" είχε να κερδίσει από εκείνο το 0-1 επί της Κρίσταλ Πάλας στις 12 Σεπτεμβρίου.

Από εκεί και πέρα, χωρίς να προδικάζεται ότι κάποιος δελφίνος δεν μπορεί να μπει "σφήνα" στους δύο προαναφερθέντες σε διάστημα μερικών εβδομάδων (στην Πρέμιερ φυσικά συμβαίνουν αυτά), μεγάλη μάχη θα γίνει για μια θέση στην τετράδα. Η Λέστερ ξεκίνησε νωθρά τη χρονιά, μένοντας για τρίτο σερί ματς -μετά τη λευκή ισοπαλία με την Μπόρνμουθ- στο μηδέν! Πλέον, μετράει και το βάρος της πίεσης που φέρνει η υψηλή βαθμολογία, ωστόσο για τις "Αλεπούδες", αφού ο πρώτος στόχος των 40 βαθμών (που είναι συνήθως εχέγγυο παραμονής) επετεύχθη, θα παλέψουν σίγουρα για ό,τι καλύτερο. Όπως και η Τόττεναμ, η οποία μετά από αρκετά χρόνια βρίσκεται σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που είχε καταφέρει επί Μπέιλ ακόμα, το 2011. Το σύνολο του Μάουρο Ποκετίνο έχει ποιότητα, βρίσκει λύσεις συνήθως απ' τον πάγκο, αλλά υστερεί σε εμπειρία, γεγονός που πολλές φορές την... προδίδει σε δύσκολες καταστάσεις. Είναι πάντως ομάδα που χτίζεται σε στέρεες βάσεις (μαζί με τις πολύ καλές ακαδημίες της πλέον) για το μέλλον. 

Εντύπωση προκαλεί φέτος το ότι τόσο η Λίβερπουλ όσο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκονται εκτός τελικής τετράδας, στοιχείο που για να το δούμε πρέπει να γυρίσουμε στο μακρινό 1980-81! Για να συμβαίνει όμως, πάει να πει ότι αμφότεροι έχουν αρκετά θέματα, αγωνιστικά και μη. Η Γιουνάιτεντ άφησε στην άκρη -προς το παρόν- το θέμα της απομάκρυνσης του Φαν Χάαλ, καθώς βρήκε νίκη (με τη Σουόνσι) μετά από έξι παιχνίδια. To θέμα των Κόκκινων Διαβόλων είναι ότι, παρά τα εκατομμύρια που έχουν ξοδευτεί, δεν υπάρχουν παίκτες στο χορτάρι με την ευχέρεια του εύκολου γκολ, αλλά και προσωπικότητες ανάλογες του ονόματος του συλλόγου. Με εξαίρεση τον Ρούνεϊ (που και αυτός όμως έχει μεγαλώσει), ίσως και τους Μάτα-Σβαϊνστάιγκερ, οι υπόλοιποι σε εποχές του Φέργκιουσον θα ήταν απλά ρολίστες. Μετά τη φυγή του Τζέραρντ, παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και στη Λίβερπουλ. Κόντρα στη Γουέστ Χαμ μάλιστα, φανερώθηκαν οι πολλές αμυντικές αδυναμίες που έχει η ομάδα του Κλοπ. Δεν μπορεί φυσικά να τα αλλάξει όλα μεσούσης της χρονιάς, έχοντας ωστόσο όλα τα ντέρμπι στο "Άνφιλντ" στο δεύτερο γύρο, έχει βάσιμες ελπίδες για να διεκδικήσει εισιτήριο για το Champions League. Αν γυρίσει ο Στάριτζ, στην επίθεση τουλάχιστον τα πράγματα θα είναι πιο άνετα.

Τέλος, δεν γίνεται να ξεγράφουμε την Τσέλσι, όσο κάτω και αν βρίσκεται στο βαθμολογικό πίνακα. Το εμφατικό 0-3 επί της Κρίσταλ Πάλας στο "Σέλχαστ Παρκ" προχθές θύμισε την περσινή πρωταθλήτρια, η οποία μετά από καιρό έδειξε τις πραγματικές της δυνατότητες. Θα ήταν αδύνατο για τους "Μπλε", τελείως φυσιολογικά αν το δούμε, να παίζουν συνέχεια άσχημα και να μην τους βγαίνει τίποτα. Η έξοδος στην Ευρώπη είναι το αποκούμπι για να σωθεί η φετινή χρονιά, για το αν όμως θα "χτυπήσει" τετράδα βάσει των δηλώσεων του Χίντινκ θα το δούμε εν καιρώ.

Χρήστος Γραβιάς

Related

Πρέμιερ Λιγκ 5362293646584956178

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item