Γκουαρντιόλα - Σίτι: Το deal, τα ρίσκα και οι προσδοκίες

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Δύο μήνες πριν, όταν και ανακοινώθηκε επισήμως από την Μπάγερν ότι οι δρόμοι της γερμανικής ομάδας και ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Δύο μήνες πριν, όταν και ανακοινώθηκε επισήμως από την Μπάγερν ότι οι δρόμοι της γερμανικής ομάδας και του Πεπ Γκουαρντιόλα θα χωρίζονταν τελικώς το καλοκαίρι, η φημολογία για τους πάγκους των "μεγάλων" της Αγγλίας φούντωσε έντονα. Η Τσέλσι και οι δυο του Μάντσεστερ, με τα δικά τους όπλα και επιχειρήματα η καθεμία, έδωσαν από την αρχή το στίγμα πως ήθελαν τον Ισπανό στον πάγκο τους από τη νέα σεζόν και μετά. Και παρότι η Σίτι μπορεί να μην λογίζεται ως το ίδιο μέγεθος -σαν ευρωπαϊκό top club- με τους άλλους δύο, ήταν αυτή που εν τέλει "τράβηξε" τον 45χρονο στο δικό της στρατόπεδο.

Στην Αγγλία κάνουν λόγο για τριετή συμφωνία (έως το 2019) με τις απολαβές να φτάνουν συνολικά τα 45 εκατομμύρια λίρες! Αναμφίβολα, η Μάντσεστερ Σίτι δεν θα είχε πρόβλημα να καλύψει τις οικονομικές απαιτήσεις του Πεπ, όπως και να διαθέσει ένα μεγάλο μπάτζετ ώστε να ενισχυθεί αναλόγως από το καλοκαίρι και μετά η ομάδα. Το πορτοφόλι των Σεΐχηδων, σε συνδυασμό με την παρουσία του Τσίκι Μπεγκιριστάιν ως τεχνικού διευθυντή στο Μάντσεστερ -έχει συνεργαστεί με τον Πεπ και στην Μπάρτσα- μέτρησαν αρκετά στο να αποσπαστεί το "ναι" του Ισπανού προπονητή. Μια τέτοια επιλογή προφανώς δεν θα μπορούσε να μην χαροποιεί τους φίλους των "γαλάζιων" του Μάντσεστερ. Φαίνεται πλέον να... μετράει αρκετά το όνομα του συλλόγου, ώστε να μπορεί να έρθει ένα τέτοιο "βαρύ" χαρτί στον πάγκο, ενώ πιθανώς και ο Γκουαρντιόλα -σαν προπονητής αλλά και σαν προσωπικότητα- είναι ικανός να θέλξει μεγάλους αστέρες προσθέτοντάς τους στο δυναμικό της νέας του ομάδας.

Λογικά θα ακολουθήσουν και αρκετές αλλαγές μέσα στους επόμενους μήνες. Τόσο από πλευράς ρόστερ (ο μάνατζερ του Τουρέ π.χ. άφησε να εννοηθεί πως ο Ιβοριανός θα αποχωρήσει το καλοκαίρι) όσο και στη γενικότερη φιλοσοφία του συλλόγου. Όταν μιλάμε για Αγγλία, μόνο εύκολο δεν είναι κάτι τέτοιο. Ο Ισπανός κόουτς, πέρα απ' το γεγονός ότι θα προσπαθήσει να φέρει το δικό του στυλ παιχνιδιού στη Σίτι, έχει μάθει να δουλεύει πολύ και με τους "μικρούς", δίνοντάς τους αρκετά συχνά ευκαιρίες. Παίκτες όπως ο Ιενάτσο ή ο Γκουιντέτι για παράδειγμα θα βρουν (έστω και συγκεκριμένους στην αρχή) ρόλους, ενώ οι "Πολίτες" θα μπαίνουν σταδιακά στη φιλοσοφία του να βγάζουν -εκτός από το να αγοράζουν μόνο- παίκτες. Είναι και μια καλή ευκαιρία να δικαιολογηθούν τόσα χρήματα που έχουν πέσει από τους Άραβες για τα προπονητικά κέντρα και τις ολοκαίνουριες εγκαταστάσεις.

Για τον Γκουαρντιόλα, ο τρόπος που αγωνίζεται η ομάδα, το "τίκι-τάκα" και οι αυτοματισμοί που βγάζει στο χορτάρι, θα πρέπει να συνδυαστούν με τις απαιτήσεις του κλαμπ. Μην ξεχνάμε πως η Μάντσεστερ Σίτι είναι πλέον, στα μάτια του φίλαθλου κόσμου, μια βασική διεκδικήτρια της Πρέμιερ Λιγκ. Μετράει δύο πρωταθλήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχει αξιώσεις να πάρει άλλο ένα φέτος μέσα από το... τρελό κυνήγι της Λέστερ και ακολούθως της Άρσεναλ. Αυτό βέβαια θα κριθεί και από τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί ο Μανουέλ Πελεγκρίνι μία περίεργη για εκείνον συγκυρία, καθώς γνωρίζει ήδη από την αρχή της χρονιάς ότι στο τέλος αυτής θα αποτελέσει παρελθόν από τον πάγκο της Σίτι. Γεγονός που σαφώς δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την ομάδα όσο τρέχει η σεζόν.

Το μεγάλο βήμα βέβαια για το σύλλογο παραμένει η ευρωπαϊκή καταξίωση και το Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί όπου οι "Πολίτες" σε πέντε -από το 2011 και έπειτα- συνεχείς παρουσίες έχουν φτάσει δις μέχρι τους "16", και τώρα το μέγεθος της Ντινάμο Κιέβου τους επιτρέπει να βλέπουν τουλάχιστον την οκτάδα. Για να γίνει η υπέρβαση σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος (και επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων). Ο Πεπ ωστόσο έχει παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο και μπορεί εν καιρώ να φέρει τη Σίτι στο κλειστό κλαμπ των διεκδικητριών της μεγάλης κούπας. Αν νομίζετε ότι είναι εύκολο, μπορείτε αντίστοιχα να δείτε και το παράδειγμα της Παρί, που είναι, τι ξοδεύει, και τι (θα) κάνει και φέτος.

Σε αντίθεση με την ασφάλεια των γνωστών λημεριών της Μπαρτσελόνα και την παντοκρατορία της Μπάγερν στη Γερμανία, ο τρίτος κατά σειρά προπονητικός προορισμός του Γκουαρντίολα είναι μεγάλη (για τον ίδιο) πρόκληση, ένα στοίχημα για την ανέλιξη ενός ανερχόμενου κλαμπ και  παράλληλα ένα ωραίο story που θα απασχολήσει πολύ τους ποδοσφαιρόφιλους στους ερχόμενους μήνες.

Υ.Γ.: Ας φανταστόυμε μόνο για λίγο τι χαμός έχει να γίνει στην Πρέμιερ του χρόνου. Με Πεπ στη Σίτι, με Κλοπ να ετοιμάζει –ουσιαστικά ο ίδιος τώρα– τη Λίβερπουλ, την Τσέλσι με πιθανώς νέο προπονητή και, διόλου απίθανο, τον Μουρίνιο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τρέλα...

Χρήστος Γραβιάς

Related

Σίτι 4316944430011192658

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item