Προτάσεις για άμεση συνταγματική αναθεώρηση από Μητσοτάκη, Γεννηματά και Καμίνη

  ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η τελετή παρουσίασης του βιβλίου των Ξενοφώντα Κοντιάδη και Αλκμήνης Φω...


 ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η τελετή παρουσίασης του βιβλίου των Ξενοφώντα Κοντιάδη και Αλκμήνης Φωτειάδου με τίτλο "Είναι ανθεκτικό το Σύνταγμα και τί πρέπει να αλλάξει", που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θ. και Δημ. Τσάτσου το απόγευμα της Δευτέρας (28/03) στο Ινστιτούτο Goethe. 

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αθανάσιος Ράντος, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και ο κοινωνιολόγος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου και πρώην υπουργός Επικρατείας με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Το ζήτημα που κυριάρχησε αφορούσε το ενδεχόμενο άμεσης συνταγματικής αναθεώρησης με τον κ. Μητσοτάκη και την κα. Γεννηματά (κατά σειρά εισήγησης) να εκφράζουν εκατέρωθεν τις προσωπικές τους απόψεις πάνω σε αυτό.

Αρχικά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε την ανάγκη για μία γενναία αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι θα πρεπει να υπάρχει ένα Σύνταγμα λιτό και σαφές, το οποιο να αναβαθμίζει το ρόλο της Βουλής, ούτως ώστε να απεμπλακεί από δικαστικές λειτουργίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη να καταργηθεί το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Βουλή δεν μπορεί άλλο να υποκαθιστά τη δικαιοσύνη. "Η Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα", ήταν το μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τη μεριά της, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε την άμεση έναρξη αναθεωρητικής διαδικασίας από τη Βουλή. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξε ότι οι νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν σε διεθνές επίπεδο εξ αιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, οδήγησαν σε μια βαθιά πολιτική και ηθική κρίση, που κάνει επιτακτική την ανάγκη ενός νέου "πολιτικού συμβολαίου". Η κα. Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της μη κατάργησης του άρθρου 86, αλλά και στη ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση της πολύ ενισχυμένης αναλογικής, μείωση του μπόνους εδρών (από 50 σε 30) και σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.


Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος επεσήμανε ότι για να πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα πρέπει να προηγηθούν τέσσερις μεγάλες νομοθετικές ρυθμίσεις: α) ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιότητας υπουργού και βουλευτή, β) μείωση του αριθμού των βουλευτών, γ) αύξηση του αριθμού των εκλογικών περιφερειών και εκλογές με λίστα και δ) απογαλακτισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση.

Related

goethe 630335610708719005

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item