Λιτός, απέριττος και ουσιαστικός...

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Η γραμμή μεταξύ της ουσίας και της "φλυαρίας" ή του αποπροσανατολισμού είναι πραγματικά πολύ λ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Η γραμμή μεταξύ της ουσίας και της "φλυαρίας" ή του αποπροσανατολισμού είναι πραγματικά πολύ λεπτή, όταν ένας καλλιτέχνης βγαίνει πάνω στη σκηνή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στη μανιώδη προσπάθειά τους να δώσουν έμφαση στη σκηνική τους παρουσία και να φορέσουν τον μανδύα του μουσικού star, χάνουν την ουσία, η οποία, σε τελική ανάλυση, σε μία συναυλία είναι τα τραγούδια και το πώς τα ερμηνεύει ο άνθρωπος που καλείται να τα πει.

Η φωνή του Sivert Hoyem είναι στο live ακριβώς όπως την ακούς στις ηχογραφήσεις. Το ίδιο μαγευτική, το ίδιο τρυφερή, το ίδιο μελαγχολική και παράλληλα ρομαντική, το ίδιο καθαρή και βαθειά. Το διάβαζα, το πίστευα αλλά περίμενα να το διαπιστώσω και μόνος μου. Ο Νορβηγός το Σάββατο το βράδυ μού το επιβεβαίωσε στο Piraeus Academy.

Βγήκε στη σκηνή ακριβώς στην ώρα που έλεγε το πρόγραμμα, χωρίς να "παίξει" με τα επί μονίμου βάσεως τεταμμένα νεύρα του Έλληνα. Τραγούδησε για κάτι παραπάνω από μιάμιση ώρα με ταπεινότητα και προσήλωση σε αυτό που κάνει. Δεν έδωσε βάση στα "φρου-φρου κι αρώματα", ερμηνεύοντας τα κομμάτια του μπροστά σε ένα απλό background που με ελάχιστες πινελιές και αλλαγές έκανε την βραδιά πιο ατμοσφαιρική. Δεν ξέχασε ποιος είναι και τι κάνει: ότι είναι τραγουδιστής που βγήκε στη σκηνή πρωτίστως για να πει με όλες του τις δυνάμεις τα τραγούδια του και όχι για να κάνει κάτι άλλο ή να υποδυθεί κάτι.

Όσον αφορά τη setlist, αυτή δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο, ούτε εκείνους που αγάπησαν τον Hoyem πρώτα ως τη φωνή των Madrugada ούτε εκείνους που τον γνώρισαν μέσα από τη solo καριέρα του. Μία διαδρομή που έπιασε όλη του την μετα-Madrudaga πορεία του, από το νέο Lioness μέχρι και το Moon Landing, με πινελιές από το παρελθόν που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Whats' On Your Mind, HoneyBee, Majesty και Elecrtic συγκίνησαν το κοινό, ενώ στο The Kids Are On High Street, ο Sivert βούτηξε με άνεση στο πλήθος και τραγούδησε μαζί του, σε μία επίδειξη της απλότητας που τον διακρίνει.

Ο Νορβηγός δίδαξε για πρώτη φορά μπροστά στα δικά μου μάτια ότι αυτό που τελικά χρειάζεται για να πεις ότι ένα live είναι πραγματικά πλήρες και αυτό που απαιτείται για να μην μπορέσεις να κάνεις κάποιο αρνητικό σχόλιο, είναι η ουσία. Και η ουσία είναι να μην ξεχνάς το ποιος είσαι, το τι κάνεις στη σκηνή και το να σέβεσαι τον κόσμο που πλήρωσε από το υστέρημά του για να σε δει. Ο αποπροσανατολισμός είναι το πιο εύκολο πράγμα για κάποιον που βρίσκεται στην κορυφή. Όταν όμως παραμένεις ταπεινός και διαχειρίζεσαι τέλεια αυτό που είσαι, είσαι άξιος συγχαρητηρίων και ο κόσμος θα είναι εκεί και στο επόμενο live σου.

Και ο Sivert Hoyem είναι ένας πραγματικά μεγάλος καλλιτέχνης. Και το διαχειρίζεται υπέροχα. Γι' αυτό και την επόμενη φορά που θα επιλέξει να μας επισκεφθεί, θα είμαι και πάλι στο πλήθος για να τον ακούσω. Και όχι μόνο εγώ...

Μάριος Μάντζος

Related

What's hot? 2452766837138372020

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item