Τα "κολαστήρια" του φετινού NBA

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΟΥΣΑΡΗΣ Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι το ΝΒΑ και η "ηλεκτρισμένη" ατμόσφαιρα είναι δύο έννοιε...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΟΥΣΑΡΗΣ

Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι το ΝΒΑ και η "ηλεκτρισμένη" ατμόσφαιρα είναι δύο έννοιες που δεν συμπίπτουν. Λάθος! Στις ΗΠΑ υπάρχουν ήσυχες έδρες, υπάρχουν όμως και γήπεδα στα οποία θα περάσεις ένα δύσκολο βράδυ αν είσαι αντίπαλος ή ένα πολύ όμορφο, έντονο βράδυ αν υποστηρίζεις τη γηπεδούχο ομάδα. Σύμφωνοι, στο Milwaukee, τη Philadelphia και το Brooklyn θα πιεις τη ποτό σου και θα παρακολουθήσεις με ησυχία το παιχνίδι της ομάδας σου. Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Με λιγότερο από ένα μήνα να απομένει για το ξεκίνημα των playoffs, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τις 10 έδρες του φετινού ΝΒΑ που πραγματικά οι αντίπαλοι δεν θέλουν να επισκεφτούν. 

10. United Center (Chicago Bulls) Χωρητικότητα: 20.917 θεατές


Γήπεδο, που αν μπορείς, πρέπει να επισκεφθείς μία φορά στη ζωή σου. Για την ατμόσφαιρά του. Για την αύρα του Michael Jordan, του Scottie Pippen, του Dennis Rodman, του Phil Jackson, της ομάδας που θεωρείται η κορυφαία στην ιστορία του αθλήματος. Άνοιξε τις πόρτες του άνοιξε στις 18 Αυγούστου του 1994. Η ομάδα που επιμελείται τις video παραγωγές κάνει πάντα τη διαφορά, ο εκφωνητής δίνει έναν ξεχωριστό τόνο. Δεν βρίσκεται σε καλή περιοχή, μιας και γύρω του υπάρχουν ελάχιστα πράγματα, όμως από τη στιγμή που θα μπεις, μέχρι τη στιγμή που θα βγεις, θα περάσεις υπέροχα και θα ζήσεις μια εμπειρία που θα θυμάσαι σε όλη σου τη ζωή. Τα χρόνια έχουν αλλάξει, ο Michael Jordan δεν περιφέρεται πια στο Chicago, η έδρα των Bulls παραμένει όμως μία από τις πλέον σκληρές που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο ΝΒΑ. Στα καλά και στα δύσκολα χρόνια, στις νίκες και στις ήττες, το United Center έχει πάντοτε παλμό, θόρυβο. Διαθέτει επίσης και τον πιο διαχρονικό ύμνο που ακούστηκε ποτέ στην παρουσίαση των παικτών, το κομμάτι Sirius. Η ομάδα φέτος δεν πάει και πολύ καλά και βρίσκεται οριακά στην ζώνη των playoffs. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παλέψει μέχρι τέλους. Με σύμμαχο το μέταλλο, την εμπειρία αλλά και τον θερμόαιμο κόσμο τους, οι Bulls έχουν αφήσει το δικό τους ξεχωριστό «σημάδι» στην ιστορία του ΝΒΑ και σίγουρα όσες ομάδες ταξιδέψουν στο Chicago θα έχουν πολύ δύσκολο έργο. 

9. American Airlines Arena (Miami Heat) Χωρητικότητα 19.600 θεατές


Ένα γήπεδο στολίδι, το οποίο βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Αμερικής, δίπλα στην θάλασσα. Τα εγκαίνια του έγιναν στις 31 Δεκεμβρίου του 1999 και από τότε αποτελούν το "φρούριο" των Μiami Heat. Παραδοσιακά η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι φαντασμαγορική δυσκολεύοντας πολύ τους αντιπάλους. Τα χρόνια που το Miami είχε πανίσχυρη ομάδα με το τρίο Lebron James, Dwayne Wade και Chris Bosh να είναι πρωτομάστορες , οι οπαδοί της ομάδας είχαν την τύχη να δουν την ομάδα τους να φτάνει σε τέσσερις συνεχόμενους τελικούς ΝΒΑ με δύο κατακτήσεις (2012,2013) και ισάριθμες ανεπιτυχείς προσπάθειες (2011,2014). Οι φλόγες που ξεπετάγονται στο παρκέ πριν την έναρξη του κάθε αγώνα δημιουργούν καυτή ατμόσφαιρα που σε συνδυασμό με την ζέστη που επικρατεί στο Miami δημιουργούν πολύ θερμό κλίμα. Οι Heat έχουν φετινό ρεκόρ στην έδρα τους 25-13 και σίγουρα η American Airlines Arena θα αποτελέσει όπλο για την συνέχεια της ομάδας στα playoffs. 

8. Vivint Smart Home Arena (Utah Jazz) Χωρητικότητα: 19.911 θεατές


Με φετινό εντός έδρας ρεκόρ 23-13 , οι Utah Jazz αποτελούν μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής σεζόν. Ένας από τους βασικούς λόγους της εξαιρετικής φετινής τους πορείας αποτελεί αυτό το πολύ όμορφο γήπεδο, που άνοιξε τις πόρτες του στις 4 Οκτωβρίου 1991. Το κοινό των Jazz είναι από τα πλέον "ιδιαίτερα" στο ΝΒΑ και από τα ελάχιστα που θα προσπαθήσει να σε ρεζιλέψει αν είσαι αντίπαλος και είσαι λίγο περισσότερο προκλητικός απ' όσο θα έπρεπε. Οι οπαδοί της ομάδας της Utah δεν μοιάζουν με κανέναν. Τρομερή φασαρία, ακόμη και στις εποχές που οι ήττες διαδέχονταν η μία την άλλη. Τα χρόνια που η ομάδα έκανε εξαιρετικές πορείες φτάνοντας σε διαδοχικούς τελικούς στα τέλη της δεκαετίας του ’90, παρά το γεγονός ότι δεν πήρε πρωτάθλημα, σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι το γήπεδο «γκρεμιζόταν» από τις ιαχές των πιστών μέχρι... παρεξηγήσεως οπαδών. Είναι δεδομένο πως αν η ομάδα της Utah καταφέρει να μπει στα playoffs, η ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί θα δώσει μεγάλη ψυχολογία στους παίχτες της ομάδας συνθέτοντας «εχθρικό» κλίμα στους φιλοξενούμενους. Αν σε προβληματίζει η φασαρία, μην ανησυχείς, στην είσοδο του γηπέδου θα πάρεις ένα καλό ζευγάρι ωτοασπίδες. 

7. Moda Center (Portland Trail Blazers) Χωρητικότητα: 19.441 θεατές


Στην αρχή της φετινής χρονιάς αποχώρισαν από την ομάδα μεγάλα ονόματα όπως ο Aldridge, o Matthews και ο Batum. Όλοι πίστεψαν ότι οι νεανικοί πλέον Blazers δεν θα κατάφερναν απολύτως τίποτα και θα κατρακυλούσαν στον πάτο της Δυτικής Περιφέρειας. Όμως η ομάδα αυτή διέψευσε τους πάντες, βρίσκεται σε τροχιά playoffs και με ισχυρό όπλο το Moda Center (άνοιξε στις 10 Οκτωβρίου 1995) , στο οποίο έχει μέχρι τώρα ρεκόρ 24-12 έχει μετατραπεί σε μια υπολογίσιμη δύναμη που θα διεκδικήσει μέχρι τέλους ό, τι της αντιστοιχεί. Μπασκετική πόλη, μπασκετικό κοινό μιας και δεν υπάρχει στο Portland άλλη μεγάλη ομάδα σε κάποιο από τα ευρέως διαδεδομένα σπορ (baseball, NFL, NHL). Οι Blazers τιμούν το παρελθόν τους, ο κόσμος αγκαλιάζει την παρέα του Damian Lillard και του McCollum με τρόπο που θα ζήλευαν πολλοί. Σκληροτράχηλοι- «ροκ» οπαδοί, με την πόλη να... παραλύει στη διάρκεια των αγώνων. Ακόμη κι αν δεν πατήσεις ποτέ το πόδι σου στο θρυλικό Rose Garden (μετονομάστηκε σε Μοda Center) , σίγουρα θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό και θα ζηλέψεις βλέποντας από την τηλεόραση τις αντιδράσεις του κοινού στη διάρκεια μιας αναμέτρησης. 

6. TD Garden (Boston Celtics) Xωρητικότητα: 18.624 θεατές


Μια παραδοσιακά δυνατή έδρα του ΝΒΑ που άνοιξε τις πύλες της στις 30 Σεπτεμβρίου του 1995. Πρόκειται για την ομάδα με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία του πρωταθλήματος. Η ιστορία είναι πλούσια καθώς μεγάλες προσωπικότητες έχουν φορέσει την πράσινη φανέλα. Παραδοσιακά αποτελεί μία από τις δύσκολες και.. ροκ έδρες στο ΝΒΑ. Τόσο δύσκολες που το 2002 άρχισε να αποκαλείται και "ζούγκλα" για την ατμόσφαιρα που δημιουργεί εκεί μέσα το κοινό της Βοστώνης. Ο, τι κι αν πει κανείς για τη δυναμική της έδρας αυτής θα είναι λίγο. Ο κόσμος είναι πάντα στο πλευρό των Celtics , γνωρίζει μπάσκετ, ξέρει την ιστορία του αθλήματος, σέβεται τον αντίπαλο, αλλά θα κάνει τα πάντα για να του δυσκολέψει τη ζωή. Η αύρα από τα λάβαρα των πρωταθλημάτων και τις φανέλες που έχουν αποσυρθεί προκαλούν ανατριχίλα. Η ανακαίνιση του 2014 κόστισε 70 εκατομμύρια δολάρια. Η φετινή ομάδα έχει εντός έδρας ρεκόρ 25-12 και αποτελεί ένα πολύ σκληροτράχηλο σύνολο. Με μπροστάρη τον κοντό αλλά δαιμόνιο Isiah Thomas, αλλά και με τον ταλαντούχο παρά το νεαρό της ηλικίας του προπονητή Stevens, σίγουρα θα αποτελέσουν ικανό αντίπαλο για την συνέχεια των playoffs. 

5. Air Canada Center (Toronto Raptors) Χωρητικότητα: 19.800 θεατές


Το μοναδικό γήπεδο, από τα δέκα της λίστας, που δεν βρίσκεται στην Αμερική αλλά στον Καναδά. Πρόκειται για μια έδρα-στολίδι στον Βορρά, που σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι των Raptors γεμίζει ασφυκτικά. Η παρέα των Lowry, Derozan και Valanciunas παίζει φέτος γρήγορο και εντυπωσιακό μπάσκετ έχοντας ουσιαστικά εξασφαλίζει την δεύτερη θέση στην Ανατολική Περιφέρεια. Σε κάθε κατοχή των αντιπάλων εκκωφαντικά σφυρίγματα "σκίζουν" την ατμόσφαιρα και ωθούν την ομάδα να παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για την νίκη. Η φράση "WE ARE THE NORTH", δηλαδή «ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΒΟΡΡΑΣ» βρίσκεται γραμμένη σε κάθε σημείο της αρένας προκαλώντας φόβο στους φιλοξενούμενους. Είναι δεδομένο ότι οι σκληροτράχηλοι Raptors είναι ένα σύνολο με όλα τα φόντα για διάκριση και καλή πορεία. Ειδικά όταν αγωνίζονται εντός των πυλών του Air Canada Center. Εκεί πια γίνονται πραγματικοί "Δεινόσαυροι"! 

4. Quicken Loans Arena (Cleveland Cavaliers) Xωρητικότητα: 20.562 θεατές


Πρόκειται για μια από τις πιο μεγάλες σε χωρητικότητα έδρες στο ΝΒΑ. Άνοιξε τις πύλες της στις 17 Οκτωβρίου του 1994. Είναι μια αρένα πολλαπλών χρήσεων στο κέντρο του Κλίβελαντ, στην πολιτεία Οχάιο των Η.Π.Α. Μέχρι τον Αύγουστο του 2005, ήταν γνωστή ως Gund Arena, προς τιμήν του Γκόρντον Γκαντ, πρώην ιδιοκτήτη των Cleveland Cavaliers , o οποίος κατέβαλε χρήματα για την απόκτηση των δικαιωμάτων ονοματοδότησης. Η ομάδα δεν είχε μεγάλες επιτυχίες στο παρελθόν. Μέχρι τη στιγμή που το 2003 στις τάξεις της προστέθηκε ο Lebron James. O ταλαντούχος φόργουορντ έκανε τα πάντα μέσα στο γήπεδο και κατάφερε με το πέρασμα των χρόνων να μετατρέψει την ομάδα σε υπολογίσιμη δύναμη παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ακόμα το πρωτάθλημα καθώς μετρά ισάριθμες ήττες σε τελικούς από Σπερς και Γουόριορς το 2007 και πέρυσι αντίστοιχα. Ο James είναι το άτομο που έχει αγαπηθεί και μισηθεί ταυτόχρονα όσο κανένας από το κοινό της ομάδας. Και αυτό γιατί αποφάσισε το 2011 να συνεχίσει την καριέρα του στους Miami Heat με τους οποίους μάλιστα κατέκτησε και δύο δαχτυλίδια (2012,2013). Οι φανέλες του κάηκαν και το όνομα του εθεωρείτο απαγορευμένη λέξη. Μέχρι πέρυσι που αποφάσισε να επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του. Το κοινό κατάλαβε πόσο ανάγκη έχει αυτόν τον παίχτη και πλέον επιδίδεται σε πράξεις λατρείας προς το πρόσωπό του. Έκτοτε το γήπεδο είναι πάντα γεμάτο καθώς οι Cavaliers αποτελούν από τα μεγαλύτερα φαβορί για την κατάκτηση ενός πολυπόθητου πρωταθλήματος. Το φετινό 30-7 που έχει η ομάδα εντός έδρας αποτελεί την σφραγίδα της μεγάλης επιρροής που ασκεί η υποστήριξη των θεατών στο παιχνίδι της ομάδας. 

3. Chesapeake Arena (Oklahoma City Thunder) Χωρητικότητα: 18.203 θεατές


Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η χαρακτηριστική περίπτωση της πόλης που ζει για την ομάδα. Στην κυριολεξία. Την αγκάλιασε από τη μέρα που μετακόμισε από το Seattle στις 8 Ιουνίου του 2000 και την υποστηρίζει με κάθε τρόπο. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να ακούσεις αποδοκιμασία, γιουχάρισμα ή γκρίνια. Θα δεις τον κόσμο να στέκεται όρθιος , στο πλευρό της ομάδας από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης. Η ανοδική πορεία των Thunder τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο δέσιμο των παιχτών της ομάδας με την κοινότητα, γεγονός που τους κάνει να φαίνονται σαν μια μεγάλη οικογένεια. Οι θερμοί οπαδοί δημιουργούν ένα τεράστιο μπλε κύμα (το χρώμα της ομάδας) που είναι έτοιμο να «κατασπαράξει» και να βυθίσει τον αντίπαλο. Σε κάθε μαγική ενέργεια των υπεράνθρωπων Westbrook και Durant η αρένα σείεται από ιαχές επευφημιών. Το φετινό ρεκόρ της ομάδας στην Chesapeake είναι 30-9 και αυτό επιβεβαιώνει την δυναμικότητα αυτής της έδρας , που θα αποτελέσει όπλο των Thunder ενόψει playoffs. Πριν από τρία χρόνια, όταν μετρήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής μετάδοσης ο θόρυβος που έκαναν οι οπαδοί των Thunder, ο αριθμός που εμφανίστηκε δεν προκάλεσε έκπληξη: 109 ντεσιμπέλ (!) Τόσος είναι περίπου και ο θόρυβος που προκαλείται στο αυτί κάποιου που στέκεται στην πρώτη σειρά μιας ροκ συναυλίας! Μπορεί το γήπεδο να μην είναι το πιο όμορφο στο ΝΒΑ, είναι όμως το πιο "ζεστό" και φιλόξενο σπίτι που θα βρεις στις ΗΠΑ. 

2. AT&T Center (San Antonio Spurs) Xωρητικότητα: 18.418 θεατές


Κατά γενική ομολογία, ένα από τα κορυφαία γήπεδα στις ΗΠΑ. Άνοιξε τις πόρτες τους στις 18 Οκτωβρίου του 2002. Εξαιρετικά προσβάσιμο, πολύ καλή διάταξη των εξεδρών και μικρό κόστος στις διάφορες παροχές. Συνδυάζει την τεχνολογία με τις λογικές τιμές εκτός παρκέ. Γιατί εντός του αγωνιστικού χώρου, το μπάσκετ που παίζει η ομάδα των Spurs είναι πραγματική απόλαυση. Με πρωτομάστορα τον "μαέστρο" Πόποβιτς στην άκρη του πάγκου και την αγέραστη και διαχρονική τριάδα των Duncan, Parker, Ginobily να μεγαλουργεί και να εμπνέει σιγουριά και εμπειρία. Με Leonard και Aldridge πρώτα βιολιά στο σκοράρισμα και σε συνδυασμό με τις πολύ σημαντικές προσθήκες που έγιναν το καλοκαίρι αλλά και μέσα στην κανονική περίοδο, οι «Τεξανοί» είναι ένα δεμένο ποιοτικό σύνολο που προκαλεί φόβο και τρόμο σε κάθε αντίπαλο. Δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα έχει φετινό εντός έδρας ρεκόρ 38-0 (το καλύτερο στην ιστορία του ΝΒΑ) και βαδίζει ολοταχώς για τα playoffs, εκεί που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει. Το απόρθητο φέτος ΑΤ&Τ θεωρείται ευτυχισμένο γήπεδο. Και αυτό γιατί είναι το σπίτι μιας ομάδας που κάνει σταθερά πρωταθλητισμό εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες δημιουργώντας παράλληλα ένα κοινό που ξέρει τι θα δει, πως θα διαχειριστεί τις καταστάσεις και τι θα κάνει για να "σπρώξει" τους San Antonio Spurs όταν δείχνουν να "κολλάνε". 

1.Oracle Arena (Golden State Warriors) Xωρητικότητα: 19.596 θεατές


Παλιό γήπεδο, καθώς άνοιξε στις 9 Νοεμβρίου του μακρινού 1966. Μετά από αρκετά χρόνια χλιαρών εμφανίσεων της ομάδας, το γήπεδο που ζει αυτή την εποχή μέρες δόξας. Ο κόσμος γεμίζει κάθε γωνιά του στα παιχνίδια των Warriors. Η φασαρία που γίνεται δεν έχει προηγούμενο, οι προπονητές και οι αντίπαλοι παίκτες γκρινιάζουν για τα ντεσιμπέλ, ο Steph Curry και η παρέα του εκμεταλλεύεται τη βοήθεια από το κοινό και υπάρχουν στιγμές που νομίζεις πως ο φιλοξενούμενος «διαλύεται» μέσα στο παρκέ. Οι περσινοί πρωταθλητές είναι αήττητοι φέτος εντός έδρας και με συνολικό ρεκόρ 67-7 και βρίσκονται πολύ κοντά στο να σπάσουν το ρεκόρ των Chicago Bulls (72-10) που κρατάει από το 1996 για τις περισσότερες νίκες στην κανονική περίοδο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όσο κι αν "στραβώσει" ένα ματς, στο τέλος θα βρεθεί τρόπος για να σωθεί η παρτίδα όταν η ομάδα αγωνίζεται εντός Oracle. Επιστήμονες έκαναν έλεγχο στα επίπεδα του ήχου, ώστε να σιγουρευτούν πως δεν υπάρχει κίνδυνος ζημιάς για τους αθλητές, ενώ στην είσοδο προσφέρονται ωτοασπίδες. Mε θερμόαιμους οπαδούς στο πλευρό τους, ανέκαθεν γινόταν... χαλασμός Κυρίου στην Oracle Arena, φέτος όμως το κοινό των Warriors μάλλον ξεπερνά κάθε προσδοκία με τη στήριξή του. Ο θόρυβος είναι εκκωφαντικός, συνεχής, η ατμόσφαιρα φανταστική και οι «Πολεμιστές» από το Oakland έχουν βάλει πλώρη για την “back to back” κατάκτηση του δαχτυλιδιού. 

Υ.Γ.: Η ξεχωριστή περίπτωση της Arco Arena Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί το πιο θορυβώδες κοινό στην ιστορία των playoffs, αυτό της Arco Arena. Οι φίλαθλοι των Kings ήταν σταθερά οι πρώτοι στο ΝΒΑ (με τη βοήθεια και εκείνων των τεράστιων κουδούνων (!) που επιστράτευαν για μάξιμουμ ήχο, τα χρόνια που η ομάδα τους πρωταγωνιστούσε στη Δύση, ωστόσο σε έναν αγώνα του 2006 έδωσαν άλλη διάσταση στη λέξη "θόρυβος"... Στο συγκεκριμένο παιχνίδι με τους Pistons οι οπαδοί των Kings έφτασαν τα 130 ντεσιμπέλ (περίπου όσο θόρυβο προκαλεί η απογείωση ενός τζετ σε απόσταση 30 μέτρων), μπαίνοντας στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Οι παλιές δόξες έχουν περάσει, η ομάδα δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά, όμως ο κόσμος παραμένει πάντα στο πλευρό της, έχει πάντα όρεξη να κάνει φασαρία. Ένα από τα πιο μικρά γήπεδα που θα συναντήσεις, μέχρι τη μετακόμιση στο υπερπολυτελές νέο που βρίσκεται υπό κατασκευή. Οι ιδιοκτήτες κράτησαν την ομάδα στο Sacramento χάρη στην επιμονή του κόσμου και αναμένονται κινήσεις που θα φέρουν τους Kings ξανά στην ελίτ της λίγκας. Αγωνιστικά. Γιατί εξωαγωνιστικά βρίσκονται ήδη εκεί. 


(Πρέπει να τονιστεί ότι παραδοσιακά καυτές και ιστορικές έδρες του ΝΒΑ, όπως το Madison Square Garden των Knicks και το Staples Center των Lakers δεν συμπεριλήφθηκαν στη λίστα επειδή η φετινή εικόνα των ομάδων γενικά αλλά και στα εντός έδρας παιχνίδια είναι πολύ κακή).

Related

What's hot? 4744469728061673029

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item