Μουρίνιο και Γιουνάιτεντ μαζί για μια νέα αρχή

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Αυτό που επιθυμούσε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον από το 2013, πήρε εν τέλει σάρκα και οστά χθες! Ο Ζοσέ Μουρί...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Αυτό που επιθυμούσε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον από το 2013, πήρε εν τέλει σάρκα και οστά χθες! Ο Ζοσέ Μουρίνιο υπέγραψε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τρία χρόνια, δίνοντας την εκκίνηση για μια νέα εποχή για τον ίδιο αλλά και για τους "Κόκκινους Διαβόλους"! Μπορεί ο Λουίς Φαν Χάαλ να πίστευε πως με την κατάκτηση του F.A. Cup (δίνοντας τέλος στην ανομβρία τριών ετών) θα... έσωζε την χρονιά, αυτό όμως ουδόλως αρκεί για έναν σύλλογο του διαμετρήματος της Γιουνάιτεντ.

Μιλάμε άλλωστε για μια ομάδα με 20 πρωταθλήματα (τα περισσότερα από κάθε άλλον) στην Αγγλία, όπου επί εποχής Πρέμιερ Λιγκ και με τον Φέργκιουσον στον πάγκο, ποτέ δεν έπεσε κάτω απ' την 3η θέση στην βαθμολογία! Και τα τελευταία χρόνια, με τη φυγή του Σκωτσέζου, παλεύει με τα φαντάσματά της: στην καταστροφική σεζόν -του Μόγιες- "έπεσε" στην 7η, με τον Φαν Χάαλ ανέβηκε πέρυσι στην 4η και φέτος συμβιβάστηκε στην 5η, που οδηγεί τη Μάντσεστερ στο Γιουρόπα Λιγκ της ερχόμενης περιόδου. Με αρκετές μεταγραφές των τελευταίων δυο ετών -τύπου Σνάιντερλεντ, Σβάινστάιγκερ και λοιπών- να μην έχουν αποδώσει ούτε τα μισά των δυνατοτήτων τους, το σίγουρο είναι ότι τους προσεχείς μήνες, ο Μουρίνιο θα έχει πολλή δουλειά να κάνει. Όχι μόνο στο αγόρασε-πούλα, μα και στο κομμάτι της νέας γενιάς του Μάντσεστερ, αφού ο προκάτοχός του του αφήνει μερικά καλά εργαλεία για να δουλέψει: Ράσφορντ, Λίνγκααρντ, Μαρσιάλ κλπ. 

Προσθήκες φυσικά θα γίνουν, διότι στην Αγγλία ήδη ακούγονται διάφορα για το ποιός θα αποχωρήσει (ή και ποιόν δεν θα θέλει ο Πορτογάλος τεχνικός στο 'Ολντ Τράφορντ'), όπως π.χ. ο Μάτα ή ο Ρόχο. Σε ένα μεταβατικό στάδιο πάντως για τον σύλλογο, όπου μετά από πολλά χρόνια δεν θα κουνήσει "σεντόνι" απ' τον Σεπτέμβριο, μπορούν να πιστεύουν πως σταδιακά, με τον Μουρίνιο θα επανέλθουν στα στάνταρντς των παλαιότερων ετών. Τόσο σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και -κυρίως- στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, το οποίο, από το '13 και μετά (όταν το κατέκτησε τελευταία φορά) δεν έχει ουσιαστικά ξαναδιεκδικήσει έκτοτε!

Εξίσου αισιόδοξος μπορεί -και θέλει- να νιώθει ο Ζοζέ, με το νέο του πρότζεκτ. Η περσινή (και καταστροφική) χρονιά στην Τσέλσι προκάλεσε βαρύ πλήγμα στον εγωισμό του και παράλληλα έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς, εντός και εκτός Νησιού, να τον αμφισβητήσουν. Σίγουρα για ό,τι έγινε στους 'Μπλε' τότε δεν φέρει ο Μουρίνιο όλη την ευθύνη, είναι όμως ο προπονητής που σε τέτοιες περιπτώσεις πληρώνει πάντα ακριβά το μάρμαρο. Τώρα, λίγο πιο βορειοδυτικά, θα έχει την ευκαιρία να πάρει το αίμα του πίσω. Ξέρει τις ιδιαιτερότητες του πρωταθλήματος, έχει το know-how του νικητή - αφού έχει κατακτήσει πρωτάθλημα και τίτλους σε όλες του τις ομάδες, σε κάθε θητεία - και πιθανώς και ο ίδιος, μετά τη... ζεστασιά και την ασφάλεία που του παρείχε το αγαπητό περιβάλλον της Τσέλσι (εκεί όπου είχε δουλέψει ξανά), να χρειάζεται μια νέα πρόκληση. Και τι πρόκληση μάλιστα: σε μια Πρέμιερ Λιγκ που θα συναντήσει πάλι τον Πεπ Γκουαρντιόλα (ενθυμούμενος τις "ομηρικές" τους μάχες στην Ισπανία), θα βρεί ξανά μπροστά του τον Γιούργκεν Κλοπ (μετά από τις συναντήσεις της Ρεάλ με την Ντόρτμουντ στο CL) και τον... πολυαγαπημένο του Αρσέν Βενγκέρ! 

Έτοιμος για νέες προκλήσεις, για νέες... κόντρες στους πάγκους, για νέες ξεσηκωτικές δηλώσεις στις συνεντεύξεις τύπου, αλλά και με τους οπαδούς τους Γιουνάιτεντ να τρελαίνονται για πάρτη του: αυτός είναι ο Ζοζέ Μουρίνιο. Και αν αγαπάς το αγγλικό ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα του ποια ομάδα υποστηρίζεις, δε γίνεται να μην χαίρεσαι που επιστρέφει σε ένα top-club στη Γηραιά Αλβιώνα, για να  δώσει έξτρα ποδοσφαιρικό χρώμα.

Χρήστος Γραβιάς

Related

What's hot? 2012987658372227719

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item