Euro 2016: Όμιλος Α'

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Με το πέρας του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, που σηματοδοτεί ουσιαστικά και το τέλος της αγωνιστικής δρ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Με το πέρας του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, που σηματοδοτεί ουσιαστικά και το τέλος της αγωνιστικής δράσης για τους συλλόγους, ερχόμαστε σε ρυθμούς... Εuro 2016! Αρχής γενομένης σήμερα, με την ανάλυση του Α'Ομίλου (θα ακολουθήσουν μέσα στις μέρες και οι επόμενοι), στο οποίο τοποθετούνται οι διοργανωτές -ως είθισται- Γάλλοι. Για την πρόκριση θα παλέψουν με τους Ελβετούς, τους Ρουμάνους, καθώς και τους "πρωτάρηδες" σε μεγάλη διοργάνωση Αλβανούς. (Σημείωση: πλέον από τους ομίλους προκρίνονται στα νοκ-άουτ και οι τέσσερις καλύτεροι 3οι).

ΓΑΛΛΙΑ 

Παρότι στα πιο πρόσφατα τουρνουά -είτε Ευρωπαϊκά είτε Παγκόσμια- δεν έχουν εντυπωσιάσει, φέτος είναι η ευκαιρία τους για να ξεχωρίσουν. Εκτός απ' το ότι θα παίζουν στη χώρα τους, με τον κόσμο τους μαζί, εκεί όπου είχαν "σηκώσει" τόσο το Euro του '84 όσο και το Μουντιάλ του '98, διαθέτουν πλέον μια πολύ ταλαντούχα (και φυσικά νεανική) ομάδα, με τους Γκριεζμάν, Ματουιντί, Παγέ, Πογκμπά, Κομάν και Καντέ να έχουν κάνει φέτος με τους συλλόγους τους εξαιρετική χρονιά. Ο Ντιντιέ Ντεσάν, αν και δεν επέλεξε τους Ριμπερί και Μπενζεμά (για τους γνωστούς λόγους καθένας), έχει γενικά στα χέρια του ένα πλούσιο και σε βάθος ρόστερ. Μόνο ερωτηματικό ωστόσο το δίδυμο της άμυνας: μετά τον Ραφαέλ Βαράν, τραυματίστηκε και ο Ζερεμί Ματιέ, τη θέση του οποίου πήρε ο Ουμτιτί της Λυών. Ο όμιλός τους πάντως ενδείκνυται για μια άνετη πρόκριση, με στόχο για τους "Τρικολόρ"' να είναι ο τελικός και -γιατί όχι- η κορυφή της Ευρώπης, που έχουν κατακτήσει δις, το 1984 και το 2000.

Η αποστολή των Γάλλων

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ούγκο Γιορίς (Τότεναμ), Στιβ Μανταντά (Μαρσέιγ), Μπενουά Κοστίλ (Ρεν)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Λοράν Κοσιελνί (Άρσεναλ), Ελιακίμ Μανγκαλά (Μάντσεστερ Σίτι), Σαμουελ Ουμτιτί (Λιόν), Πατρίς Εβρά (Γιουβέντους), Μπακαρί Σανιά (Μάντεστερ Σίτι), Λούκας Ντιν (Ρόμα), Κριστόφ Ζαλέτ (Λιόν), Αντίλ Ραμί (Σεβίλη)

ΜΕΣΟΙ: Πολ Πογκμπά (Γιουβέντους), Μπλεζ Ματουϊντί (Παρί Σεν Ζερμέν), Λασανά Ντιαρά (Μαρσέιγ), Ενγκολό Καντέ (Λέστερ), Γιοάν Καμπάιγ (Κρίσταλ Πάλας), Μούσα Σισοκό (Νιούκαστλ)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ντιμίτρι Παγέτ (Γουέστ Χαμ), Αντονί Μαρσιάλ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Κίνγκσλεϊ Κομάν (Μπάγερν), Ολιβιέ Ζιρού (Άρσεναλ), Αντρέ-Πιερ Ζινιάκ (Τίγκρες)

ΕΛΒΕΤΙΑ

Δεν δυσκολεύτηκε να περάσει από τα προκριματικά και να βρεθεί για τέταρτη φορά (μετά το 1996, το 2004 και το 2008) σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει φτιάξει μια αρκετά αξιόλογη ομάδα, στηριζόμενη κυρίως -πέραν των ακαδημιών της- σε πολλά παιδιά μεταναστών δεύτερης ή τρίτης γενιάς, όπως είναι ο Ροντρίγκεζ, ο Τσάκα, ο Ινλέρ, ο Σακίρι. Ο τελευταίος ίσως να μπορεί να θεωρηθεί και ο ηγέτης αυτής της ομάδας, αφού δεν υπάρχει τη δεδομένη στιγμή κάποιο άλλο "ηχηρό" όνομα να ξεχωρίζει, όπως π.χ. ήταν παλιά ο Φράι. Αξίζει επίσης προσοχής ο 19χρονος φορ της Βασιλείας Μπριλ Εμπολό. Πόσο ανταγωνιστικοί μπορούν να φανούν τώρα οι Ελβετοί; Ενώ δεν έχουν προκριθεί ποτέ από ομίλους Euro, πιθανώς να μπορέσουν τώρα να το πετύχουν. Κρίνοντάς τους όμως σε μάχες με μεγαλύτερα ονόματα -με την Αγγλία για παράδειγμα, όπου στα προκριματικά χάσανε και τις δύο φορές σχετικά εύκολα- μάλλον δύσκολα θα μπορέσουν κάτι πολύ παραπάνω.

Η αποστολή των Ελβετών

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Γιαν Ζόμερ (Γκλάντμαχ), Ρομάν Μπουρκί (Ντόρτμουντ), Μάρβιν Χιτς (Άουγκσμπουργκ)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Γιόχαν Τζουρού (Αμβούργο), Νίκο Ελβέντι (Γκλάντμπαχ),Μίκαελ Λανγκ (Βασιλεία), Στέφαν Λιχτστάινερ (Γιουβέντους), Φρανσουά Μουμπαντζέ (Τουλούζ), Ρικάρντο Ροντρίγκεζ (Βόλφσμπουργκ), Φάμπιαν Σαρ (Χοφενχάιμ), Στιβ Βαν Μπέργκεν (Γιούνγκ Μπόις) 

ΜΕΣΟΙ: Βάλον Μπεχράμι (Γουότφορντ), Μπλερίμ Τζεμαΐλι (Τζένοα), Τζέλσον Φερνάντες (Ρεν), Φάμπιαν Φράι (Μάιντς), Τσερντάν Σακίρι (Στόουκ), Σάνι Ταρασάι (Γκρασχόπερ), Γκράνιτ Τσάκα (Γκλάντμπαχ), Ντένις Ζακάρια (Γιούνγκ Μπόις)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Έρεν Ντερντιγιόκ (Κασίμπασα), Μπρέελ Κλοτ (Βασιλεία), Αντμίρ Μεχμέντι (Λεβερκούζεν), Χάρις Σεφέροβιτς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης)

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Πέρασε εύκολα απ' την προκριματική φάση, βρισκόμενη μάλιστα στον όμιλο της δικής μας Εθνικής: ναι μεν σκόραραν με το... σταγονόμετρο -11  γκολ- αλλά η πολύ "σφιχτή" άμυνα (δέχτηκε τα λιγότερα τέρματα στην ευρωπαϊκή ζώνη, μόλις 2) της έδωσαν το εισιτήριο για το Euro μετά από 8 χρόνια απουσίας. Γενικά, η ομάδα του Ανχέλ Ιορντανέσκου δεν είναι κάτι ιδιαίτερο ως σύνολο, απέχει πολύ μάλιστα από τις εκδόσεις της Ρουμανίας που παρουσίαζαν τη δεκαετία του '90, με ποιοτικότατους παίκτες τύπου Χάτζι. Η φουρνιά που έβγαλε την προηγούμενη πενταετία -με Μαξίμ, Τόρζε, Κίρικες, Γκάρντος κλπ- δεν έκανε το βήμα παραπάνω, όσο δηλαδή ήλπιζαν στα Καρπάθια ότι θα μπορούσαν. Έστω και έτσι όμως, σαν κλασσικοί Βαλκάνιοι, θα είναι σκληροί αντίπαλοι και αναμένεται να παλέψουν κάθε παιχνίδι ανεξαρτήτως αντιπάλου.

Η αποστολή των Ρουμάνων

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ταταρουσάνου (Φιορεντίνα), Παντιλίμον (Γουότφορντ), Λουνγκ (Άστρα)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Σαπουνάρου (Παντούρι), Ματέλ (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Κίρικες (Νάπολι), Γκάμαν (Άστρα), Γκριγκόρε (Αλ Σαλίγια), Μότσι (Λουντογκόρετς), Ρατς (Ράγιο Βαγεκάνο), Φίλιπ (Ντιναμό Βουκουρεστίου)

ΜΕΣΟΙ: Πιντίλι, Πόπα, Τσίπτσιου, Στάντσιου (Στεάουα Βουκουρεστίου), Χόμπαν (Χάποελ Μπερ Σεβά), Τόριε (Οσμανλίσπορ), Πρεπελίτα (Λουντογκόρετς), Σανμαρτεάν (Αλ Ιτιχάντ)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Κεσέρου (Λουντογκόρετς), Στάνκου (Γκεντσλερμπιρλιγκί), Αντόνε (Κόρδοβα), Άλιμπεκ (Άστρα)

ΑΛΒΑΝΙΑ

Μια απ' τις "σταχτοπούτες" της διοργάνωσης, αφού το σύστημα πλέον των 24 ομάδων ευνόησε και χώρες από το πιο... κάτω -ποδοσφαιρικό- ράφι να βρίσκονται στο μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού. Με τον Ιταλό Τζιάνι Ντε Μπιάζι στον πάγκο επί τέσσερα χρόνια, η Αλβανία έχει δημιουργήσει ένα δυνατό σύνολο, στηριζόμενο στην καλή ανασταλτική λειτουργία και την ομαδικότητά του. Έτσι κατάφερε να βρεθεί στη Γαλλία, περνόντας πρώτα από ένα προκριματικό γκρουπ-φωτιά με Πορτογαλία, Σερβία και Δανία (τερματίζοντας 2η). Χωρίς ανάλογες εμπειρίες από το υψηλό επίπεδο, θα πάει στο Euro και χωρίς άγχος για ό,τι καλύτερο, κυρίως βέβαια για να συλλέξει εμπειρίες. Ξεχωρίζει ως παίκτης ο αμυντικός και αρχηγός της εθνικής  Λόρικ Τσάνα που αγωνίζεται στη Ναντ.

Η αποστολή των Αλβανών

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ετρίτ Μπερίσα (Λάτσιο), Άλμπαν Χότζα (Παρτιζάνι), Όργκες Σέχι (Σκέντερμπεου)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Ανσί Αγκόλι (Καραμπάγκ), Αρλίντ Αγιέτι (Φροζινόνε), Νασέρ Αλίγι (Βασιλεία), Μεργκίμ Μαβράι (Κολωνία), Λορίκ Τσάνα (Ναντ), Ελσέιντ Χισάι (Νάπολι), Φρεντερίκ Βέσελι (Λουγκάνο)

ΜΕΣΟΙ: Λέντιγιαν Μεμουσάι (Πεσκάρα), Έργκις Κάτσε (ΠΑΟΚ), Άντι Λίλα (ΠΑΣ Γιάννινα), Μίγκιεν Μπάσα (Κόμο), Όντισε Ρόσι (Ριέκα), Μπουρίμ Κουκέλι (Ζυρίχη), Ερμίρ Λενιάνι (Ναντ), Ταλάντ Τσάκα (Βασιλεία), Αμίρ Αμπράσι (Φράιμπουργκ)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μπεκίμ Μπαλάι (Ριέκα), Σοκόλ Τσικαλέσι (Ιστανμπούλσπορ), Αρμάντο Σαντίκου (Βαντούζ), Σκελζέν Γκάσι (Κολοράντο Ράπιντς)

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ

- Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που Γάλλοι και Ρουμάνοι συναντιούνται σε Euro: είχαν προηγηθεί το 1-0 των "Τρικολόρ" στη διοργάνωση του '96 (ακριβώς 20 χρόνια από τη φετινή πρεμιέρα, στις 10/6) και το 0-0 το 2008.

-Επίσης, στο Ευρωπαϊκό του 2004, οι Γάλλοι είχαν κερδίσει με 2-1 τους Ελβετούς, πάλι για τους ομίλους.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Α' ΟΜΙΛΟΥ:

1η αγωνιστική:
10/06, 22:00 Γαλλία - Ρουμανία
11/06, 16:00 Αλβανία - Ελβετία

2η αγωνιστική:
15/06, 19:00 Ρουμανία - Ελβετία
15/06, 22:00 Γαλλία - Αλβανία

3η αγωνιστική:
19/06, 22:00 Ελβετία - Γαλλία
19/06, 22:00 Ρουμαντία - Αλβανία

Related

What's hot? 2453926335790427450

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item