Euro 2016: Ανοίγει η αυλαία της προημιτελικής φάσης

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ  Η ανατροπή των προγνωστικών σε αρκετά σημεία της φάσης των ομίλων του Euro 2016 διαμόρφωσε μία αρκετά ενδιαφέρ...


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ 

Η ανατροπή των προγνωστικών σε αρκετά σημεία της φάσης των ομίλων του Euro 2016 διαμόρφωσε μία αρκετά ενδιαφέρουσα κατάσταση στους νοκ-άουτ γύρους, καθώς ομάδες που δεν μπορούσε κανείς να βάλει και το χέρι του στη φωτιά ότι θα πάνε μακριά, έχουν διανύσει ήδη μία εξαιρετική πορεία και μπορούν να φτάσουν ακόμη και μέχρι τον τελικό.

Εδώ που έχουμε φτάσει, πλέον, το να υποτιμήσεις την αξία οποιασδήποτε ομάδος θα ήταν τεράστιο λάθος, καθώς και οι οκτώ της προημιτελικής φάσης έχουν αποδείξει ότι δικαίως βρίσκονται εκεί και μπορούν να έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Ο καθένας στο δικό του, αν και, μόλις τρία βήματα πριν την κούπα, δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε κανέναν να έχει την κατάκτηση τουλάχιστον στο πίσω μέρος του μυαλού του σαν σενάριο.

Η αυλαία των προημιτελικών ανοίγει σήμερα, στις 22:00, με τους Πολωνούς να αντιμετωπίζουν τους Πορτογάλους για πρώτη φορά στα χρονικά σε τελική φάση Euro. Με "όπλο" την άμυνά τους, καθώς το απίθανο γκολ του Σακίρι ήταν το πρώτο και το μοναδικό που δέχθηκαν σε αυτό το Πανευρωπαϊκό (!), οι Πολωνοί θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της παρέας του Κριστιάνο Ρονάλντο, που στα χαρτιά παίρνει βάσει μονάδων τον τίτλο του φαβορί. Και εκείνοι όμως δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αμυντική συνοχή, γνωστός προσανατολισμός του Φερνάντο Σάντος, και το παιχνίδι σίγουρα θα έχει αρκετό ενδιαφέρον. Και οι δύο προέρχονται από 120 λεπτά "μάχης", με τους Πολωνούς να παίζουν και πέναλτι για να αποκλείσουν τους Ελβετούς, σε αντίθεση με τους Πορτογάλους που βρήκαν το "χρυσό" τέρμα στην παράταση κόντρα στους Κροάτες.

Ο νικητής του ζευγαριού θα αντιμετωπίσει ή τους Ουαλούς ή τους Βέλγους, που "διασταυρώνουν τα ξίφη τους" αύριο το βράδυ. Οι μοναδικοί πλέον εκπρόσωποι της Μεγάλης Βρετανίας μετά τα... Brexit Άγγλων, Ιρλανδών και Βορειοϊρλανδών, έχουν σαφώς εντυπωσιάσει με την παρουσία τους στη διοργάνωση και δικαίως βρίσκονται στους "8". Η ψυχολογία τους είναι στα ύψη, η πορεία τους θεωρείται ήδη επιτυχημένη και σίγουρα παίζουν πιο απελευθερωμένα πλέον, κάτι που ήδη γινόταν από την αρχή. Στον αντίποδα, οι Βέλγοι με το υλικό που διαθέτουν έχουν (έστω άθελά τους) δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες σε όλο το ευρωπαϊκό φίλαθλο κοινό, κάτι που βαραίνει τα πόδια τους και αυτό φαίνεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Σε περίπτωση που το αποβάλουν, μπορούν να φτάσουν ακόμη και στην κούπα. Κυνηγούν εξάλλου την πρώτη διάκριση της χώρας μετά το Euro του 1980.

Το Σάββατο ακολουθεί εν πολλοίς το κορυφαίο παιχνίδι της προημιτελικής φάσης. Οι Γερμανοί βρίσκουν ξανά στο διάβα τους τούς Ιταλούς. Τον χειρότερο δαίμονά τους, μία ομάδα που ουδέποτε έχουν καταφέρει να νικήσουν σε επίσημο παιχνίδι. Και η "Σκουάντρα Ατζούρα" δείχνει να μην αστειεύεται ούτε φέτος, που αμφισβητήθηκε όσο καμιά πριν την έναρξη του Euro. Το ρόστερ της είναι αντικειμενικά από τα λιγότερο ποιοτικά στην ιστορία της, ωστόσο ό,τι της λείπει από ταλέντο το έχει καλύψει με πάθος και μέταλλο νικητή, το οποίο την έφερε δικαιότατα στους "8". Οι Γερμανοί σημείωσαν επαγγελματικές νίκες και ουσιαστικά στο ρελαντί έφτασαν έως εδώ και πλέον καλούνται να βάλουν τη γνωστή μηχανή τους μπροστά για να φτάσουν στο πολυπόθητο τρόπαιο. Για να το κάνουν όμως αυτό, πρέπει να ξορκίσουν πρώτα τον ιταλικό δαίμονα και μετά βλέπουμε. Εξάλλου, το ματς αυτό καμία σχέση δεν θα έχει με τη φιλική νίκη των "πάντσερ" με 4-1 τον περασμένο Μάρτιο (την πρώτη μετά από 20 χρόνια).

Ο κύκλος των προημιτελικών θα κλείσει την Κυριακή, με τους διοργανωτές Γάλλους να αντιμετωπίζουν τη μεγάλη έκπληξη του φετινού Euro, την Ισλανδία. Στη θεωρία και τα χαρτιά, είναι δεδομένο ότι οι "τρικολόρ" έχουν αρκετούς λόγους να θεωρούνται φαβορί. Το βάρος όμως της διοργανώτριας, σε συνδυασμό με την ποιότητα του ρόστερ, έχουν δημιουργήσει πρόσθετο άγχος και νευρικότητα στην ομάδα, κάτι που έχει φανεί και στα τέσσερα μέχρι τώρα παιχνίδια τους στο θεσμό. Και ειδικά όταν αγωνίζεσαι κόντρα σε μία ενθουσιώδη και ήδη επιτυχημένη ομάδα που δεν έχει τίποτα να χάσει κι απλά διασκεδάζει τη συμμετοχή της, τόσο πιο δύσκολη μπορεί να γίνει η αποστολή σου. Οι Ισλανδοί είναι μία τέτοια ομάδα και, αν υποτιμηθεί, οι Γάλλοι την έβαψαν. Η λογική λέει όμως ότι οι γηπεδούχοι θα φανούν σοβαροί.

Μία εκ των Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ουαλίας και Βελγίου θα είναι σίγουρα στον τελικό. Ομάδες που σίγουρα δεν εντάσσονταν στο πρώτο ράφι των φαβορί για να φτάσουν ως εκεί και αυτό είναι κάτι που σαφώς γοητεύει τους ρομαντικούς του αθλήματος. Από κει και πέρα, αν η Ισλανδία δεν συνεχίσει τις τρέλες, τότε το μεγάλο όνομα δεν θα λείπει από τον τελικό του Σαιντ-Ντενί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, δεν πρέπει να χάσουμε στιγμή από την επερχόμενη ποδοσφαιρική πανδαισία.

Μάριος Μάντζος

Related

What's hot? 4073826406972746337

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item