Euro 2016: Γ' Όμιλος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Συνεχίζουμε το preview του επερχόμενου Euro και ξετυλίγουμε το κουβάρι του Γ' ομίλου. Εκεί όπου υπά...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Συνεχίζουμε το preview του επερχόμενου Euro και ξετυλίγουμε το κουβάρι του Γ' ομίλου. Εκεί όπου υπάρχει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρόκριση και δη την κατάκτηση της πρώτης θέσης, που είναι η Γερμανία, η οποία θα πλαισιώνεται από Ουκρανούς, Πολωνούς και Βορειοϊρλανδούς, που αναμένεται να "σκοτωθούν" για δεύτερη (κυρίως) και τρίτη θέση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του 2014 είναι δεδομένο ότι "παίζουν" ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση του φετινού Euro. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσαν να συμβιβαστούν εύκολα με κάτι άλλο πέραν της πρώτης θέσης στον όμιλο. Αυτός είναι ο στόχος τους, καθώς αντικειμενικά το επίπεδο και η ποιότητά τους είναι ένα σκαλί (για να μην πούμε αρκετά) πιο πάνω από τους άλλους τρεις του γ' γκρουπ.

Ένα Euro εξάλλου αποτελεί πρόκληση για τα "πάντσερ", καθώς μετά την κατάκτηση του τροπαίου το 1996 με το "χρυσό" γκολ του Μπίρχοφ, ακολούθησαν δύο απογοητευτικές παρουσίες, ένας χαμένος τελικός και ένας αποκλεισμός τα ημιτελικά του θεσμού. Για το δικό τους επίπεδο, η κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Και αυτό που έχουν να κάνουν σε πρώτη φάση είναι να περάσουν τον όμιλο, με τον Γιόακιμ Λεβ στον πάγκο για δέκατη χρονιά.

Στα προκριματικά δεν είχαν και εύκολο έργο, καθώς ειδικά με τους Ιρλανδούς τα βρήκαν πολύ σκούρα, ενώ έχασαν και από τους Πολωνούς, τους οποίους ξαναβρίσκουν στα τελικά. Κατάφεραν πάντως, κουτσά-στραβά, να βγουν πρώτοι. Είναι σαφές ότι θα παρουσιαστούν πιο σοβαροί εδώ. Μοναδική μεγάλη απώλεια ο Μάρκο Ρόις, επιλογή του Λεβ που προκάλεσε έκπληξη.

Από το 1972 και μετά, η Γερμανία δεν έχει λείψει ποτέ από τελική φάση Euro!

Η αποστολή των Γερμανών

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Νόιερ (Μπάγερν Μ.), Τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα), Λένο (Λεβερκούζεν)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Mπόατενγκ (Μπάγερν Μ.), Χέκτορ (Κολωνία), Χούμελς (Ντόρτμουντ), Χόβεντες (Σάλκε), Μουστάφι (Βαλένθια), Καν (Λίβερπουλ), Ρούντι (Χόφενχαϊμ), Ρούντιγκερ (Ρόμα)

ΜΕΣΟΙ: Κεντίρα (Γιουβέντους), Κρόος (Ρεάλ Μ.), Οζίλ (Άρσεναλ), Ντράξλερ (Βόλφσμπουργκ), Μπελαράμπι (Λεβερκούζεν), Σβάινστάιγκερ (Μάν. Γιουνάιτεντ), Κίμιχ (Μπάγερν Μ.), Μπραντ (Λεβερκούζεν), Βάιγκλ (Ντόρτμουντ), Σανέ (Σάλκε)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ποντόλσκι (Γαλατασαράι), Μίλερ (Μπάγερν Μ.), Γκόμεζ (Μπεσίκτας), Γκέτσε (Μπάγερν Μ.), Σίρλε (Βόλφσμπουργκ)


ΠΟΛΩΝΙΑ

Καλόμαθαν οι Πολωνοί σε τελικά Euro. Εκεί που μέχρι και το 2004 δεν είχαν καταφέρει να περάσουν ποτέ τον προκριματικό γύρο, ήρθε η παρθενική τους εμφάνιση το 2008 και η συνδιοργάνωση με την Ουκρανία του Euro 2012, για να ξαναπεράσουν φέτος στους ομίλους, συμμετέχοντας έτσι σε τελική φάση Πανευρωπαϊκού για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Κατάφεραν να προκριθούν απευθείας από έναν πολύ απαιτητικό με Γερμανούς και Ιρλανδούς, τερματίζοντας δεύτεροι και γενικότερα εντυπωσιάζοντας με την εικόνα και την αποτελεσματικότητά τους και καλούνται να κυνηγήσουν το εισιτήριο για τους "16" του θεσμού, έχοντας σαφώς αξιώσεις.

Ο Άνταμ Ναβάλκα έχει την τύχη να μην απουσιάζει κανένα μεγάλο όνομα από τη λίστα και είναι δεδομένο ότι ποντάρει πολλά στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος θα χρειαστεί να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα ώστε να μπορέσουν οι Πολωνοί να προχωρήσουν. Απέναντι σε Ουκρανία και Βόρειο Ιρλανδία, που δεν συνιστούν μεγαθήρια, μπορούν να πιστεύουν πρόκριση, κάτι που θα τους δώσει ακόμη μεγαλύτερη ψυχολογική ώθηση να παλέψουν γι' αυτήν. 

Η αποστολή των Πολωνών

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Mπόρουκ (Μπόρνμουθ), Φαμπιάνσκι (Σουόνσι), Στζέζνι (Ρόμα), Τίτον (Στουτγκάρδη)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Κιόνεκ (Παλέρμο), Νταβίντοβιτς (Μπενφίκα), Γκλικ (Τορίνο), Γεντρζεζίκ (Λέγκια), Πάζνταν (Λέγκια), Πίστσεκ (Ντόρτμουντ), Ρίμπους (Τέρεκ Γκρόζνι), Σάλαμον (Κάλιαρι) Βαβρζίνιακ (Λέχια Γκντάνσκ)

ΜΕΣΟΙ: Mπλαστσικόφσκι (Φιορεντίνα), Γκροσίτσκι (Ρεν), Γιαντλόβιεκ (Λέγκια), Καπούστκα (Κρακοβία), Κριτσόβιακ (Σεβίλλη), Λινέτι (Λεχ Πόζναν), Ματζίνσκι (Βίσλα), Πέσζκο (Λέχια Γκντανσκ), Σταρζίνσκι (Ζαγκλέμπιε), Βσζόλεκ (Βερόνα), Ζιελίνσκι (Έμπολι)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Λεβαντόφσκι (Μπάγερν), Μίλικ (Άγιαξ), Σόμπιεχ (Αννόβερο), Στεπίνσκι (Ρουχ Χορζόφ)


ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Ιστορική στιγμή για τους Βορειοϊρλανδούς, οι οποίοι γιορτάζουν την πρώτη τους παρουσία σε τελική φάση Euro και την επανεμφάνισή τους σε μεγάλη διοργάνωση 30 ολόκληρα χρόνια μετά το Παγκόσμιο του 1986 στο Μεξικό.

Τα νέα δεδομένα στο Πανευρωπαϊκό και η αύξηση των ομάδων σε 24 έδωσε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες χαμηλότερου βεληνεκούς το δικαίωμα να πιστέψουν στο όνειρο και η Βόρειος Ιρλανδία είναι μία από αυτές. Η ξέφρενη πορεία τους ξεκίνησε με μία μαγική ανατροπή επί των Ούγγρων στα τελευταία λεπτά στη Βουδαπέστη και απογειώθηκε με το μεγάλο διπλό στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" επί της Ελλάδας. Τερμάτισαν πρώτοι, αφήνοντας πίσω Ρουμάνους και Ούγγρους, σημειώνοντας μόλις μία ήττα στο Βουκουρέστι.

Το συγκρότημα του Μάικλ Ο' Νιλ δεν έχει τίποτα να χάσει και αναμένεται να παρουσιαστεί χωρίς άγχος και με διάθεση να χαρεί τη συμμετοχή του. Είναι παράλληλα μία σκληροτράχηλη ομάδα που δεν παραδίδει τα όπλα και ο συνδυασμός όλων την καθιστούν αρκετά επικίνδυνη. Εάν κάποιος την υποτιμήσει, πιθανότατα θα έχει πρόβλημα. Σε πρώτη φάση πάντως, το έργο της για πρόκριση είναι δύσκολο. Ξεχωρίζει ο φορ της Νόρις, Κάιλ Λάφερτι, ο οποίος βέβαια ταλαιπωρήθηκε τον τελευταίο καιρό από τραυματισμούς.

Η αποστολή των Βορειοϊρλανδών

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Kάρολ (Νοτς Κάουντι), Μακ Γκάβερν (Χάμιλτον), Μακ Μάνους (Σεντ Τζόνστον)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Κάθκαρτ (Γουότφορντ), Έβανς (Γουέστ προμ), Μακ Όλι (Γουέστ Μπρομ), Μακ Κάλαχ (Ντονκάστερ), Μακ Λάφιν (Φλίτγουντ), Χιουζ (Μέλμπουρν Σίτι), Λάφερτι (Μπέρνλι), Σμιθ (Πιτέρμπορο), Χόντσον (ΜΚ Ντονς), Μπερντ (Ντέρμπι), Μακ Νερ (Μάν. Γιουνάιτεντ)

ΜΕΣΟΙ: Nτέιβις (Σαουθάμπτον), Νόργουντ (Ρέντινγκ), Έβανς (Μπλάκμπερν), Γουόρντ (Νότιγχαμ Φ.), Ντάλας (Λιντς), Μακ Γκιν (Αμπερντίν) Φέργκιουσον (Μίλγουολ), Ριβς (ΜΚ Ντονς)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Γκριγκ (Γουίγκαν), Λάφερτι (Νόριτς), Ουάσινγκτον (ΚΠΡ), Μακ Κέι (Νταντί Γ.), Μπόις (Ρος Κάουντι), Μαγκένις (Κιλμάρνοκ)


ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι Ουκρανοί κέρδισαν για πρώτη φορά το "εισιτήριο" για τα τελικά μέσω των προκριματικών από τότε που διασπάστηκε η Σοβιετική Ένωση, καθώς η πρώτη της εμφάνιση το 2012 έγινε λόγω του ότι συνδιοργάνωνε το Πανευρωπαϊκό μαζί με τους Πολωνούς. Με Άγγλους και Γάλλους τότε στον ίδιο όμιλο, δεν κατάφερε να πάει παρακάτω.

Σε αυτόν τον όμιλο όμως, μπορεί να ελπίζει στην πρόκριση από τη στιγμή που, με εξαίρεση τους Γερμανούς, οι άλλοι δύο δεν είναι ομάδες μακριά από τα μέτρα τους, ενώ και η τρίτη θέση είναι ικανή να τη στείλει για τους "16".

Μέσα στην πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία το τελευταίο διάστημα, η εθνική ομάδα της χώρας κατάφερε να επιβιώσει (όπως κάνουν και αρκετοί σύλλογοί της στα ευρωπαϊκά κύπελλα). Βγήκε τρίτη πίσω από Ισπανούς και Σλοβάκους και απέκλεισε τους Σλοβένους στα μπαράζ.

Ο Μιχαήλ Φομένκο αποφάσισε τελικά την ύστατη ώρα να δώσει θέση στην αποστολή σε παίκτη που έπαιξε στο πρωτάθλημα της Ρωσίας, τον Ζίντσενκο  της Ουφά, ενώ σε πρώτη φάση τους είχε αφήσει όλους εκτός για λόγους καθαρά πολιτικούς.

Σφιχτή αμυντική λειτουργία για τους Ουκρανούς (5 μόλις γκολ παθητικό σε 12 ματς προκριματικών) με Γιαρμολένκο και Κονοπλιάνκα μπροστά, που μπορούν να προκαλέσουν πολλές απειλητικές καταστάσεις στις αντίπαλες άμυνες. Θα κυνηγήσουν την πρόκριση με αξιώσεις, με πρώτο στόχο τη δεύτερη θέση.

Η αποστολή των Ουκρανών

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Πιατόφ (Σαχτάρ), Μπόικο (Μπεσίκτας), Σεβτσένκο (Ζόρια)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Φεντέτσκι (Ντνίπρο), Καμενιούκα (Ζόρια), Σεβτσούκ (Σαχτάρ), Κούσερ (Σαχτάρ), Ρακίτσκι (Σαχτάρ), Κακερίδι (Ντιναμό Κ.)

ΜΕΣΟΙ: Τίμοστσουκ (Καϊράτ Αλμάτι), Καραβάεφ (Ζόρια), Πέτριακ (Ζόρια), Γκούσεφ (Ντιναμό Κ.), Γιαρμολένκο (Ντιναμό Κ.), Γκαρμάς (Ντιναμό Κ.), Σίντορτσουκ (Ντιναμό Κ.), Ριμπάλκα (Ντιναμό Κ.), Στεπανένκο (Σαχτάρ), Κοβαλένκο (Σαχτάρ), Μαλίσεφ (Σαχτάρ), Σακόφ (Ντνίπρο), Ροτάν (Ντνίπρο), Κονοπλιάνκα (Σεβίλλη)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Κράβετς (Στουτγκάρδη), Μπουντκόβσκι (Ζόρια), Ζοζούλια (Ντνίπρο)


ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Μονάχα οι Γερμανοί με τους Πολωνούς έχουν βρεθεί σε κοινό όμιλο τελικής φάσης. Στο Euro 2008, τα "πάντσερ" είχαν επικρατήσει την 1η αγωνιστική με 2-0 χάρη σε δύο γκολ του Ποντόλσκι. Εκείνοι έφτασαν μέχρι και τον τελικό όπου ηττήθηκαν από τους Ισπανούς, ενώ οι Πολωνοί αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση ως τελευταίοι στον όμιλο, στην παρθενική τους συμμετοχή σε τελικά Euro.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η αγωνιστική
12/06, 19:00 Πολωνία - Βόρειος Ιρλανδία
12/06, 22:00 Γερμανία - Ουκρανία

2η αγωνιστική
16/06, 19:00 Ουκρανία - Βόρειος Ιρλανδία

16/06, 22:00 Γερμανία - Πολωνία

3η αγωνιστική
21/06, 19:00 Ουκρανία - Πολωνία
21/06, 19:00 Βόρειος Ιρλανδία - Γερμανία

Related

What's hot? 614989685774142438

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item