Euro 2016: Δ' Όμιλος
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ Οι μέρες περνάνε και η αναμονή για το εναρκτήριο σφύριγμα της Παρασκευής μεγαλώνει. Πιστό στις παρουσι...
http://www.thecolumnist.gr/2016/06/euro-2016_5.html
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ
Οι μέρες περνάνε και η αναμονή για το εναρκτήριο σφύριγμα της Παρασκευής μεγαλώνει. Πιστό στις παρουσιάσεις του, το "The Columnist" επικεντρώνεται σήμερα στον όμιλο που διαθέτει τέσσερα ξεχωριστά -για την ιστορία του Euro- ονόματα: oι πρωταθλητές Ισπανοί και από πίσω οι... υπόλοιποι με φόντο την 2η θέση (προνομιούχα 3η δύσκολα θα βγάλει αυτός ο όμιλος, αν "φαγωθούν" οι μονομάχοι μεταξύ τους)...
ΙΣΠΑΝΙΑ
Πώς θα εμφανιστεί η φετινή φουρνιά των "Φούριας Ρόχας"; Σίγουρα, πολύ πιο διαφορετική απ' ό,τι την είχαμε συνηθίσει την χρυσή -για τους Ίβηρες- περίοδο μεταξύ 2008 και 2014. Ο κύκλος της γενιάς των Πουγιόλ, Τσάβι, Κασίγιας κλπ έφτασε στο τέλος δύο χρόνια πριν (στο καταστροφικό για την Ισπανία Μουντιάλ), για να έρθει πλέον η κατάλληλη στιγμή να γίνει ένα restart: αυτό ουσιαστικά που δοκίμασε στην προκριματική φάση ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε.
Χάνοντας μόνο από τους Σλοβάκους στην Μπρατισλάβα, δεν δυσκολεύτηκαν να πάρουν την πρόκριση, δοκιμάζοντας παράλληλα και αρκετά νέα πρόσωπα. Η ποιότητα των Ισπανών, ιδίως από το κέντρο και μετά, είναι τέτοια που μπορεί να "σκοτώσει" οποιονδήποτε αντίπαλο ακόμα και σε μέρες με μέτρια απόδοση (κάτι που είναι πάντα αναγκαίο σε τουρνουά με νοκ-άουτ ματς). Είχε μάλιστα τέτοια δεξαμενή παικτών, που έγινε θέμα το ότι δεν κλήθηκαν στην αποστολή για το Euro οι Τόρρες, Κόστα και Μάτα! Ίσως όμως ο πρώτος -σε συνδυασμό με τον Σαούλ της Ατλέτικο- να έπρεπε να είναι φέτος παρόντες στη Γαλλία…
Η Ισπανία, υπερασπιζόμενη τον τίτλο που κρατά από το 2008 (η μόνη μάλιστα με δύο σερί κατακτήσεις), είναι το αφεντικό στον Δ' όμιλο. Αρκετά ζόρικος μεν, που μπορεί όμως να την "ζεστάνει" δυναμικά για την συνέχεια.
Η αποστολή των Ισπανών
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Κασίγιας (Πόρτο), Ντε Χέα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ρίκο (Σεβίλλη)
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης), Πικέ (Μπαρτσελόνα), Άλμπα (Μπαρτσελόνα), Μπάρτρα (Μπαρτσελόνα), Σαν Χοσέ (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Χουανφράν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Μπεγερίν (Άρσεναλ), Αθπιλικουέτα (Τσέλσι)
ΜΕΣΟΙ: Μπουσκέτς (Μπαρτσελόνα), Ινιέστα (Μπαρτσελόνα), Μπρούνο (Βιγιαρεάλ), Πέδρο (Τσέλσι), Σεσκ Φάμπρεγας (Τσέλσι), Κόκε (Ατλέτικο Μαδρίτης), Τιάγκο (Μπάγερν Μονάχου)
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Νολίτο (Θέλτα), Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), Βάθκεθ (Ρεάλ Μαδρίτης), Αντούριθ (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Μοράτα (Γιουβέντους)
ΚΡΟΑΤΙΑ
Αποτελούν την δυνατότερη εκπρόσωπο των Βαλκανίων στο επερχόμενο Euro. Oι Κροάτες ανέκαθεν έβγαζαν ποιοτικές ομάδες, κάτι που δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε τώρα: Ράκιτιτς, Μόντρις, Πέρισιτς Σρνα είναι μόνο μερικοί από τα βασικά της στελέχη, συνδυάζοντας εμπειρία με ταχύτητα και μπόλικη τεχνική κατάρτιση. Και από τα... νιάτα ξεχωρίζουν οι μέσοι Κόβατσιτς και Πιάτσα.
Στην άκρη του πάγκου βρίσκεται πλέον ο Άντε Κάτσιτς, οδηγώντας τη "Χρβάτσκα" για πέμπτη φορά στην ιστορία της σε τελικά Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Μπορεί οι περισσότεροι να την μνημονεύουν για εκείνη την πορεία στα ημιτελικά του Μουντιάλ το '98 -όπου βγήκαν 3οι- όμως και στα Euro έχουν να λένε πως έφτασαν στα προημιτελικά της διοργάνωσης τόσο το 1996 όσο και το 2008 (τις άλλες δύο, το 2004 και το 2012, περιορίστηκαν στους ομίλους).
Ο όμιλος ευνοεί για μεγάλες μάχες, αφού η 2η θέση -λογικά πίσω από τους Ισπανούς- θα κριθεί πιθανώς στο τέλος. Όπως όμως έχουν δείξει οι Κροάτες, εκτός από το να ντύνονται όμορφα (ποιος δεν αγαπά την ερυθρόλευκη σκακιέρα τους;), ξέρουν και από ποδοσφαιρικές μάχες, με όπλο την επίθεση: μπορεί το "βαρύ" φορ να είναι ο Μάντζουκιτς αλλά ο πλουραλισμός στο σκοράρισμα δεν θα λείπει!
Η αποστολή των Κροατών
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ντάνιελ Σούμπασιτς (Μονακό), Λοβρ Κάλινιτς (Χάιντουκ), Ιβάν Βάργκιτς (Ριέκα)
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Ντάριο Σρνα (Σαχτάρ), Βέντραν Τσόρλουκα (Λοκομοτίβ), Ντομάγκοϊ Βίντα (Ντ. Κιέβου), Ιβάν Στρίνιτς (Νάπολι), Γκόρντον Σίλντενφελντ (Ντ. Ζάγκρεμπ), Σίμε Βρσάλικο (Σασουόλο), Τιν Γεντβάι (Λεβερκούζεν)
ΜΕΣΟΙ: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ), Ιβάν Ράκιτιτς (Μπαρτσελόνα), Ιβάν Πέρισιτς (Ιντερ), Ματέο Κόβατσιτς (Ρεάλ), Μίλαν Μπαντέλι (Φιορεντίνα), Μαρσέλο Μπρόζοβιτς (Ιντερ), Μάρκο Ρογκ (Ντ. Ζάγκρεμπ), Άντε Τσόριτς (Ντ. Ζάγκρεμπ)
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μάριο Μάντζουκιτς (Γιουβέντους), Νίκολα Κάλινιτς (Φιορεντίνα), Αντρέι Κράμαριτς (Χοφενχάιμ), Μάρκο Πιάτσα (Ντ. Ζάγκρεμπ), Ντούγε Τσοπ (Μάλαγα)
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παρά το άσχημο ξεκίνημα στην προκριματική φάση, με δύο σερί ήττες (σε όμιλο με Ισλανδία, Ολλανδία, Τσεχία), ένα καλό ντεμεράζ στο κλείσιμο τής έδωσαν το εισιτήριο για τη Γαλλία απ' το... παραθυράκι! Προκρίθηκε -με 19 βαθμούς- ως η καλύτερη 3η των ομίλων, και σίγουρα δεν έρχεται στη Γαλλία μόνο για τουρισμό.
Το ότι οι περισσότεροι παίκτες προέρχονται από το "δίπολο" Φενέρ-Γαλατά, δίνει έναν τόνο ομοιογένειας στο σύνολο του Φατίχ Τερίμ, ο οποίος μάλιστα ήταν ομοσπονδιακός προπονητής στο πρώτο Euro της Τουρκίας, το '96. Από τις τρεις παρουσίες τους πάντως ξεχωρίζει αναμφίβολα αυτή του 2008, όπου βρέθηκε στα ημιτελικά (και έχασε δύσκολα με 3-2 από τους Γερμανούς).
Με τον Χακάν Τσαλχάνογλου να αποτελεί το μεγάλο "βιολί" των Τούρκων, αρκετές προσπάθειες θα περάσουν από τα πόδια του και τις εξαιρετικές εκτελέσεις σε στημένες φάσεις! Δυνατοί γαρ στο ψηλό παιχνίδι, ενώ ο Τερίμ περιμένει από τους Σαχίν και Τουράν να βγάλουν τον καλό τους εαυτό σε σχέση με ό,τι έδειξαν φέτος στους συλλόγους τους.
Η αποστολή των Τούρκων
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Χαρούν Τεκίν (Μπούρσασπορ), Ονούρ Κιβράκ (Τράμπζονσπορ), Βολκάν Μπαμπατσάν (Μπασακχεσίρ)
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μεχμέτ Τοπάλ (Φενερμπαχτσέ), Γκιοκχάν Γκιονούλ (Φενερμπαχτσέ), Τσανέρ Ερκίν (Φενερμπαχτσέ), Σενέρ Οζμπαϊρακλί (Μπεσίκτας), Αχμέτ Τσαλίκ (Γκεντσλερμπιρλιγκί), Χακάν Μπαλτά (Γαλατασαράι), Σεμίχ Καγιά (Γαλατασαράι), Ισμαΐλ Κοϊμπάσι (Μπεσίκτας)
ΜΕΣΟΙ: Εμρέ Μορ (Νόρτζελαντ), Βολκάν Σεν (Φενερμπαχτσέ), Χακάν Τσαλχάνογλου (Λεβερκούζεν), Αρντά Τουράν (Μπαρτσελόνα), Νούρι Σαχίν (Ντόρτμουντ), Ογκιουζάν Οζιακούπ (Μπεσίκτας), Οζάν Τουφάν (Φενερμπαχτσέ), Σελτζούκ Ινάν (Γαλατασαράι), Ολτσάι Σαχάν (Μπεσίκτας)
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μπουράκ Γιλμάζ (Μπεϊτζίνγκ Γκουοάν), Γιουνούς Μάλι (Μάιντς), Τζενκ Τοσούν (Μπεσίκτας)
ΤΣΕΧΙΑ
Μπορεί τον μοναδικό ευρωπαϊκό της τίτλο να τον σήκωσε το 1976 ως -τότε- Τσεχοσλοβακία, αλλά στα τελικά της διοργάνωσης πάντα εμφανίζεται ανταγωνιστική. Μετά το 1992 και τη διάσπαση, δίνει ανελλιπώς το "παρών" σε Euro, με πιο εμφατική παρουσία αυτή του '96, όταν έφτασε μέχρι τον τελικό.
Σπανίως δεν προχωρά από τους ομίλους, αφού αποκλείστηκε νωρίς-νωρίς μόνο το 2000, αν και τώρα το έργο της διάκρισης φαντάζει εξίσου δύσκολο. Φαίνεται ήδη από τις στοιχηματικές εταιρίες μια... υποτίμηση των Τσέχων, κάπως λογικό αν έχεις στο νου την ομάδα της προηγούμενης δεκαετίας, του Νέντβεντ, του Κόλερ, του Πομπόρσκι.
Ο coach Πάβελ Βρμπα -αναμορφωτής της Βικτόρια Πλζεν τα τελευταία χρόνια- έχει φτιάξει ένα καλοδουλεμένο, νεανικό σύνολο (με βάση από την Σπάρτα Πράγας), το οποίο ωστόσο υστερεί εμφανώς σε μεγάλες παραστάσεις και εμπειρίες. Σε αυτό υπολογίζει αρκετά στους "γερόλυκους" Τσεχ, Ροζίτσκι, Πλάσιλ. Αν φτάνει αυτό για να συνεχίσει και μετά τους ομίλους, κομματάκι δύσκολο…
Εξασφάλισε την πρόκριση ως 1η από τον προκριματικό όμιλο, μπροστά από Ισλανδούς και Τούρκους, καπαρώνοντας οριστικά την κορυφή την τελευταία αγωνιστική με το μεγάλο διπλό (2-3) επί των Ολλανδών στο Άμστερνταμ.
Η αποστολή των Τσέχων
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Πετρ Τσεχ (Άρσεναλ), Τόμας Βάτσλικ (Βασιλεία), Τόμας Κούμπεκ (Σλόβαν Λίμπερετς)
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μίχαλ Κάντλετς (Φενερμπαχτσέ), Τόμας Σίβοκ (Μπούρσασπορ), Νταβίντ Λιμπέρσκι (Βικτόρια Πλζεν), Θίοντρο Γκέμπρε Σελασιέ (Βέρντερ), Ντάνιελ Πούντιλ (Σέφιλντ Γουένσντεϊ), Μάρεκ Σουχί (Βασιλεία), Ρόμαν Χούμπνικ (Βικτόρια Πλζεν), Πάβελ Καντεράμπεκ (Χόφενχαϊμ)
ΜΕΣΟΙ: Τόμας Ροσίτσκι (Άρσεναλ), Γιάροσλαβ Πλάζιλ (Μπορντό), Βλάντιμιρ Νταρίντα (Χέρτα), Ντάνιελ Κόλαρ (Βικτόρια Πλζεν), Μπόρεκ Ντότσκαλ (Σπάρτα Πράγας), Λάντισλαβ Κρέιτσι (Σπάρτα Πράγας), Γιόσεφ Σούραλ (Σπάρτα Πράγας), Γίρι Σκαλάκ (Μπράιτον), Νταβίντ Παβέλκα (Κασίμπασα)
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ντάβιντ Λάφατα (Σπάρτα Πράγας), Τόμας Νέτσιντ (Μπούρσασπορ), Μίλαν Σκόντα (Σλάβια Πράγας)
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
- Μοιρασμένη ανάμεσα σε Κροάτες και Τούρκους: ενώ οι πρώτοι κέρδισαν -το 1996- στους ομίλους με 1-0, οι δεύτεροι τους το... φύλαγαν, στα προημιτελικά του 2008 (1-1 παράταση, 3-1 πεν.)!
- Πριν φτάσουν στον ημιτελικό της Βασιλείας το '08, οι Τούρκοι είχαν κερδίσει, με ανατροπή μάλιστα (από 0-2 σε 3-2) τους Τσέχους στην πρώτη φάση.
- Επίσης, στο δρόμο για το τρόπαιο του 2012, η Ισπανία επικράτησε πολύ δύσκολα (0-1) της Κροατίας, για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1η αγωνιστική
12/06, 16:00 Τουρκία - Κροατία
13/06, 16:00 Ισπανία - Τσεχία
2η αγωνιστική
17/06, 19:00 Τσεχία - Κροατία
17/06, 22:00 Ισπανία - Τουρκία
3η αγωνιστική
21/06, 22:00 Τσεχία - Τουρκία
21/06, 22:00 Κροατία- Ισπανία