Euro 2016: Ε' Όμιλος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Το "Rendez-vous" -όπως το λένε και οι διοργανωτές- πλησιάζει, μπαίνοντας στην τελική πλέον ε...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Το "Rendez-vous" -όπως το λένε και οι διοργανωτές- πλησιάζει, μπαίνοντας στην τελική πλέον ευθεία των παρουσιάσεων των ομίλων. Το Γκρουπ Ε' ασφαλώς τραβάει τα βλέμματα, αφού δεν ενδείκνυται για προβλέψεις: οι ταλαντούχοι Βέλγοι, η φανέλα της Ιταλίας, οι "φασαριόζοι" φίλοι των Ιρλανδών με τις Guinness ανά χείρας και η Σουηδία του Ζλάταν συνθέτουν ένα ωραίο τοπίο!

ΒΕΛΓΙΟ

Μια απ' τις ομάδες που περιμένουμε να δούμε με ανυπομονησία. To ταλέντο που κουβαλά αυτή η φουρνιά των "Κόκκινων Διαβόλων" (μετά από αρκετά χρόνια… ανομβρίας), η πληρότητα σε όλες τις θέσεις και το δείγμα που είχαν δείξει πρόπερσι, όταν έφτασαν στους "8" του Μουντιάλ, αφήνουν μεγάλες υποσχέσεις για φέτος στη Γαλλία.

Πρόκειται άλλωστε για την ομάδα που έφτασε πρόσφατα μέχρι και στο Νo.1 του ranking της FIFA. Έστω και αν θα λείψει το βαρύ όνομα του Βινσέντ Κομπανί λόγω τραυματισμού, το δίδυμο της Τότεναμ Φερτόχεν-Αλντερβάιρελντ μπορεί να αποτελέσει εγγύηση στα μετόπισθεν. Κατά τα άλλα, ελλείψεις ή άλλες απουσίες δεν έχουν. Η μεσοεπιθετική γραμμή ξεχειλίζει από ποιότητα (Ντε Μπράινε, Αζάρ, Καράσκο, και δεν συμμαζεύεται…), φορ "καυτά" υπάρχουν, αξιοπιστία στο τέρμα (με Κουρτουά), όλα καλά δηλαδή. Μόνο ερωτηματικό το αν βγαίνει ολόκληρη διοργάνωση με μόλις τρεις παίκτες (Φελαϊνί, Βίτσελ, Ναϊνγκολάν) για τον άξονα του κέντρου.

Οι Βέλγοι προκρίθηκαν σε Euro μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, τότε -2000- που το συνδιοργάνωναν δηλαδή με τους γείτονες Ολλανδούς. Συνδετικός κρίκος του τότε και του τώρα o coach Μαρκ Βίλμοτς. Δεν δυσκολεύτηκαν να προκριθούν πρώτοι μάλιστα (με μοναδικές απώλειες βαθμούς από τους Ουαλούς, που ωστόσο δεν κόστισαν). Το ότι θα προκριθούν στα νοκ-άουτ είναι σχεδόν δεδομένο, αλλά εκεί καλείται να βγάλει έναν… φαβορίστικο χαρακτήρα που έχει χρόνια να εμφανιστεί στην ομάδα των Βέλγων: πίεση, αλλά και αισιοδοξία υπάρχει…

Η αποστολή των Βέλγων

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Τιμπό Κουρτουά (Τσέλσι), Σιμόν Μινιολέ (Λίβερπουλ), Ζαν-Φρανσουά Ζιλέ (Μαλίν)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Τόμπι Αλντερβάιρλεντ (Τότεναμ), Γιαν Βερτόνγκεν (Τότεναμ), Τόμας Βερμάλεν (Μπαρτσελόνα), Τζέισον Ντεναγιέρ (Γαλατάσαραϊ), Τζέισον Λουκάκου (Οστάνδη), Λοράν Τσιμάν (Μόντρεαλ Ιμπακτ), Τόμας Μουνιέρ (Μπριζ), Κριστιάν Καμπασέλε (Γκενκ)

ΜΕΣΟΙ: Αξελ Βίτσελ (Ζενίτ), Μαρουάν Φελαϊνί (Μαν. Γιουνάιτεντ), Μούσα Ντεμπελέ (Τότεναμ), Ράτζα Ναϊνγκολάν (Ρόμα), Γιανίκ Καράσκο (Ατλέτικο Μαδρίτης), Εντέν Αζάρ (Τσέλσι), Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μαν. Σίτι)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ρομέλου Λουκάκου (Εβερτον), Ντρίες Μέρτενς (Νάπολι), Ντιβόκ Οριζί (Λίβερπουλ), Κριστιάν Μπεντέκε (Λίβερπουλ), Μίτσου Μπατσουαγί (Μαρσέιγ)


ΙΤΑΛΙΑ

Δε θυμίζει σε τίποτα, αν κοιτάξεις προσεκτικά το ρόστερ, την εθνική προηγούμενων ετών. Αλλά ok, είναι τέτοια η φανέλα της "Σκουάντρα Αντζούρα" που δεν επιδέχεται υποτίμησης, και το γνωρίζουν καλά οι αντίπαλοι της.

Και στην προηγούμενη διοργάνωση, το 2012, πήγαινε με χαμηλά το κεφάλι, κατάφερε όμως να φτάσει μέχρι και στον τελικό του Κιέβου. Το "κλειδί" εν προκειμένω θα είναι το σκοράρισμα: μεγάλα ονόματα μπροστά δεν υπάρχουν (διότι τέτοιοι δεν θεωρούνται σίγουρα οι Έντερ, Τζάτζα) που να εξασφαλίζουν το εύκολο γκολ, διότι πίσω, θέμα δεν υπάρχει! Η άμυνα με… γεύση Γιουβέντους (Μπονούτσι-Κιελίνι) και ο Μπουφόν στο τέρμα, δίνουν την αίσθηση ότι όλα τα ματς των γειτόνων θα είναι στην κόψη του... Under!

Σε αντίθεση με τα τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, το Euro οι Ιταλοί το έχουν κατακτήσει μόλις μία φορά, το 1968. Το δύσκολο για αυτούς θα είναι -ως συνήθως- να βγάλουν τους ομίλους: μετά, στα νοκ-άουτ, σε παρατάσεις και πέναλτι ειδικά, ποιος δεν φοβάται την τακτική και την αμυντική τους προσήλωση;

Στους ομίλους πέρασαν -σχετικά δύσκολα- πρώτοι, αφήνοντας πίσω Κροάτες και Νορβηγούς. Με τον Αντόνιο Κόντε να αποχωρεί για την Τσέλσι μετά το τέλος της διοργάνωσης, τη θέση του ομοσπονδιακού αναμένεται να πάρει ο Τζαμπιέρο Βεντούρα.

Η αποστολή των Ιταλών

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Τζανλουίτζι Μπουφόν (Γιουβέντους), Σαλβατόρε Σίριγκου (Παρί Σεν-Ζερμέν), Φεντερίκο Μαρκέτι (Λάτσιο)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Ματία Ντε Σίλιο (Μίλαν), Τζόρτζιο Κιελίνι (Γιουβέντους), Ματέο Νταρμιάν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Αντρέα Μπαρτζάλι (Γιουβέντους), Λεονάρντο Μπονούτσι (Γιουβέντους), Άντζελο Ογκμπόνα (Γουέστ Χαμ)

ΜΕΣΟΙ: Εμανουέλε Μπερναρντέσκι (Φιορεντίνα), Αντόνιο Καντρέβα (Λάτσιο), Αλεσάντρο Φλορέντσι (Ρόμα), Τιάγκο Μοτα (Παρί Σεν-Ζερμέν), Στέφανο Στουράρο (Γιουβέντους), Ντανιέλε Ντε Ρόσι (Ρόμα), Μάρκο Παρόλο (Λάτσιο), Στεφάν Ελ Σαρααουί (Ρόμα), Εμανουέλε Τζακερίνι (Μπολόνια)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Σιμόνε Τζάτζα (Γιουβέντους), Γκρατσιάνο Πελέ (Σαουθάμπτον), Τσίρο Ιμόμπιλε (Τορίνο), Έντερ (Ίντερ), Λορέντσο Ινσίνιε (Νάπολι)


ΙΡΛΑΝΔΙΑ 

Προκρίθηκε για δεύτερη συνεχόμενη -και τρίτη συνολικά, μετά την παρθενική του 1988- φορά σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ελπίζοντας αυτήν τη φορά στην πρόκριση στα νοκ-άουτ. Η αποστολή αυτή φυσικά σε τέτοιο γκρουπ μόνο εύκολη δεν είναι, αλλά με τα δείγματα που έχουν δείξει, είναι ικανοί να πετύχουν μεγάλες "ζημιές"…

Το… παράσημό τους στην προκριματική φάση ήταν η νίκη στο Δουβλίνο κόντρα στους Γερμανούς, ενώ επικύρωσαν τη συμμετοχή τους στο Euro στα μπαράζ, απέναντι στους Βόσνιους. Ακόμα και αν τους λείπει η ποιότητα, το πάθος, η αυταπάρνηση, η "σφιχτή" ομάδα είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα "Τριφύλλια". Οι περισσότεροι -σχεδόν όλοι δηλαδή- έχουν "ψηθεί" σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ (λόγω γειτνίασης), με τους Σέιν Λονγκ της Σαουθάμπτον και Τζόναθαν Γουόλτερς της Στόουκ να ξεχωρίζουν.

Το "παρών" θα δώσει και ο 35άρης (και πρώτος σκόρερ με 67 τέρματα για τους Ιρλανδούς) Ρόμπι Κιν, αλλά και αρκετές χιλιάδες φίλων τους που αναμένεται να βρίσκονται στα γαλλικά γήπεδα.

Η αποστολή των Ιρλανδών

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Κέιρεν Γουέστγουντ (Σέφιλντ Γουένστνεϊ), Σέι Γκίβεν (Στόουκ), Ντάρεν Ράντολφ (Γουέστ Χαμ)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Σίμους Κόουλμαν (Έβερτον), Κίραν Κλαρκ (Άστον Βίλα), Τζον Ο'Σέι (Σάντερλαντ), Ρίτσαρντ Κέοχ (Ντέρμπι Κάουντι), Σέιν Ντάφι (Μπλάκμπερν), Σάιρους Κρίστι (Ντέρμπι Κάουντι), Στέφεν Γουόρντ (Μπέρνλι), Ρόμπι Μπράντι (Νόριτς)

ΜΕΣΟΙ: Γκλεν Γουίλαν (Στόουκ), Έιντεν ΜακΓκίτι (Σέφιλντ Γουένσντεϊ), Τζέιμς ΜακΚάρθι (Έβερτον), Τζέιμς ΜακΚλιν (Γουέστ Μπρομ), Τζεφ Χέντρικ (Ντέρμπι Κάουντι), Τζόναθαν Γουόλτερς (Στόουκ), Ντέιβιντ Μέιλερ (Χαλ), Γουές Χούλαχαν (Νόριτς), Στέφεν Κουίν (Ρέντινγκ)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Σέιν Λονγκ (Σαουθάμπτον), Ρόμπι Κιν (LA Galaxy), Ντάριλ Μέρφι (Ίπσουιτς)


ΣΟΥΗΔΙΑ

Κοινώς, ο Ιμπραΐμοβιτς και η παρέα του! Η παρουσία των Σκανδιναβών θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τα κέφια και τις... ορέξεις του 34χρονου φορ, καθώς δεν υπάρχει κάποιος άλλος να ξεχωρίζει ιδιαίτερα. Ασχέτως το πού θα καταλήξει σε επίπεδο συλλόγων, στην -πιθανώς- τελευταία του μεγάλη διοργάνωση με την εθνική του, θα επιχειρήσει το κάτι παραπάνω (πέραν του να γίνει ο μοναδικός παίκτης που σκοράρει σε τέταρτο διαφορετικό Πανευρωπαϊκό).

Τους Σουηδούς δεν τους λες και κακούς, μάλλον ανισόρροπους βασικά, όπως έδειξαν και στα προκριματικά. Μένοντας πίσω από Αυστρία και Ρωσία, έπρεπε να περάσουν το εμπόδιο των Δανών στα φάση των μπαράζ ώστε να προκριθούν σε ένα ακόμα Euro. Αυτή θα είναι η έκτη τους συμμετοχή στη διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου, και προσδοκούν να είναι στην επόμενη φάση, κάτι που πέτυχαν μόνο το '92 και το 2008. Είναι πάντως ομάδα που παλεύει πολύ τα ματς, ιδίως απέναντι σε αντιπάλους με βαρύτερο όνομα (όπως ήταν χαρακτηριστικά το ατού τους).

Οι Σουηδοί έχουν και "ελληνικό" ενδιαφέρον, αφού σε αυτούς αγωνίζονται οι "δικοί" μας Μάρκους Μπέργκ και Τζίμι Ντουρμάζ.

Η αποστολή των Σουηδών

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ίσακσον (Κασίμπασα), Όλσεν (Κοπεγχάγη), Κάρλγκρεν (ΑΙΚ)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Αουγκούστινσον (Κοπεγχάγη), Γιόχανσον (Κοπεγχαγη), Γιάνσον (Τορίνο), Λίντελοφ (Μπενφίκα), Γκράνκβιστ (Κράσνονταρ), Λούστιγκ (Σέλτικ), Ολσον (Νόριτς)

ΜΕΣΟΙ: Ντουρμάζ (Ολυμπιακός), Εκνταλ (Αμβούργο), Χίλιεμαρκ (Παλέρμο), Σεμπάστιαν Λάρσον (Σάντερλαντ), Βερνμπλουμ (ΤΣΣΑ Μόσχας), Ζενγκίν (Τραμπζονσπόρ), Λεβίτσκι (Μάλμε), Φόρσμπεργκ (Λειψία), Κάλστρομ (Γκρασχόπερς)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μπεργκ (Παναθηναϊκός), Γκουιντέτι (Θέλτα), Ιμπραϊμοβιτς (Παρί Σεν Ζερμέν), Κούγιοβιτς (Νόρκεπινγκ)


ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

- Το 1980, οι διοργανωτές Ιταλοί είχαν βρεθεί στον ίδιο όμιλο με τους Βέλγους. Το μεταξύ τους παιχνίδι έμεινε στο 0-0 και ισοβάθμισαν στην πρώτη θέση. Οι Βέλγοι όμως, με καλύτερη επίθεση, προκρίθηκαν ως πρώτοι στον τελικό, όπου έχασαν 2-1 από τους Δυτικογερμανούς, ενώ οι Ιταλοί ως δεύτεροι έπαιξαν στον μικρό τελικό, χάνοντας την τρίτη θέση από τους Τσεχοσλοβάκους στα πέναλτι.

- Στο Euro 2000 ο όμιλος θύμιζε στα 3/4 τον φετινό. Βέλγιο (διοργανώτρια χώρα), Ιταλία και Σουηδία μαζί! Οι Βέλγοι νίκησαν 2-1 τους Σουηδούς, οι Ιταλοί 2-1 τους Βέλγους και με το ίδιο σκορ και τους Σουηδούς. Μόνο η Ιταλία προκρίθηκε ως πρώτη, φτάνοντας εν τέλει μέχρι και τον τελικό όπου έχασε στην παράταση 2-1 από τους Γάλλους, ενώ οι άλλοι δύο έμειναν πίσω από τους Τούρκους.

- Στο τελευταίο Euro, το 2012, η Ιταλία και Ιρλανδία βρέθηκαν σε κοινό όμιλο, με τη "Σκουάντρα Ατζούρα" να επικρατεί με 2-0. Στην πορεία, έφτασε ξανά στον τελικό, όπου ηττήθηκε με 4-0 από τους Ισπανούς. Οι Ιρλανδοί αποχαιρέτησαν χωρίς καν βαθμό.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η αγωνιστική
13/06, 19:00 Ιρλανδία - Σουηδία
13/06, 22:00 Βέλγιο - Ιταλία

2η αγωνιστική
17/06, 16:00 Ιταλία - Σουηδία
18/06, 16:00 Βέλγιο - Ιρλανδία

3η αγωνιστική
22/06, 22:00 Ιταλία - Ιρλανδία
22/06, 22:00 Σουηδία - Βέλγιο

Related

What's hot? 1615550159701530170

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item