Euro 2016: ΣΤ' Όμιλος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού των 24 ευρωπαϊκών χωρών που πήραν το "εισιτήριο" για τα τελικ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού των 24 ευρωπαϊκών χωρών που πήραν το "εισιτήριο" για τα τελικά ξεκινά αύριο το βράδυ και ήδη αισθανόμαστε όλοι τον παλμό. Η παρουσίαση των ομίλων από το "The Columnist" ολοκληρώνεται σήμερα με το έκτο και τελευταίο κατά σειρά γκρουπ, όπου υπάρχει η Πορτογαλία που είναι το φαβορί, με τις Αυστρία και Ισλανδία να ακολουθούν με στόχο πρωτίστως τη 2η θέση και τους Ούγγρους να πηγαίνουν θεωρητικά ως αουτσάιντερ στη Γαλλία.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Παραδοσιακά μία υπολογίσιμη δύναμη στο συγκεκριμένο θεσμό. Έπαιξαν πρώτη φορά σε αυτόν το 1984, φτάνοντας έως τα ημιτελικά. Ξανάπαιξαν το 1996 και από τότε δεν έχουν λείψει ποτέ ξανά. Δεν υπάρχει μάλιστα συμμετοχή στην οποία να μην πέρασε τους ομίλους. Φτάνει συχνά κοντά στην πηγή αλλά νερό δεν πίνει, με αποκορύφωμα το Euro που διοργάνωσε η ίδια το 2004 και το έχασε σε εκείνον τον αλησμόνητο τελικό της 4ης Ιουλίου από την Ελλάδα.

Το ρόστερ της είναι ελαφρώς διαφοροποιημένο και σαφέστατα βελτιωμένο, συγκριτικά με εκείνο που σημείωσε παταγώδη αποτυχία το καλοκαίρι του 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας. Σημαντικότερη αλλαγή όμως είναι εκείνη του προπονητή, με τον "δικό μας" Φερνάντο Σάντος να διαδέχεται τον Πάουλο Μπέντο. Από το κέντρο και μπροστά υπάρχει μεγάλη ποιότητα, με κορυφαίο φυσικά τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ενώ και πίσω τα πράγματα είναι πολύ καλά. Θα παίξει λογικά ισορροπημένο ποδόσφαιρο, αν λάβουμε υπόψη μας τη γνωστή σε όλους τους Έλληνες φιλοσοφία του Φερνάντο Σάντος.

Στα προκριματικά, υπέστη σοκ στην πρεμιέρα χάνοντας στο Αβέιρο από τους Αλβανούς με 0-1, ενώ λίγο έλειψε να στραβοπατήσει στην Κοπεγχάγη με τους Δανούς, αλλά το γκολ του Ρονάλντο στο 95' έδωσε τη νίκη. Έκτοτε, οι Πορτογάλοι δεν ξανάχασαν βαθμούς. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν περνούσαν κι εύκολα στα παιχνίδια τους, καθώς αντιμετώπισαν πολλά ζόρια και δεν "καθάρισαν" ούτε ένα ματς. Κατάφεραν πάντως με το 7/8 να βγουν από νωρίς πρώτοι και να πάρουν την πρόκριση μπροστά από Αλβανία (στο -7!) και Δανία (στο -9).

Σε αυτόν τον όμιλο δύσκολα θα έχει πρόβλημα. Από κει και πέρα, στα νοκ-άουτ, κανείς δεν μπορεί να της απαγορεύσει να ονειρεύεται. Εξάλλου, ο Σάντος έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν πως γνωρίζει πολύ καλά το πώς να παίρνει αποτελέσματα.

Η αποστολή των Πορτογάλων

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ρουί Πατρίσιο (Σπόρτινγκ), Άντονι Λόπες (Λιόν), Εντουάρντο (Ντίναμο Ζάγκρεμπ)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Βιεϊρίνια (Βόλφσμπουργκ), Σέντρικ (Σαουθάμπτον), Ραφαέλ Γκερέιρο (Λοριάν), Ελιζέου (Μπενφίκα), Πέπε (Ρεάλ), Ζοζέ Φόντε (Σαουθάμπτον), Ρικάρντο Καρβάλιο (Μονακό), Μπρούνο Άλβες (Φενέρμπαχτσε)

ΜΕΣΟΙ: Ζοάο Μοουτίνιο (Μονακό), Ζοάο Μάριο (Σπόρτινγκ), Ντανίλο Περέιρα (Πόρτο), Ουίλιαμ Καρβάλιο (Σπόρτινγκ), Άντριεν Σίλβα (Σπόρτινγκ), Ρενάτο Σάντσες (Μπενφίκα), Αντρέ Γκόμες (Βαλένθια)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ), Νανί (Φενέρμπαχτσε), Ράφα Σίλβα (Μπράγκα), Ρικάρντο Κουαρέσμα (Μπεσίκτας), Έντερ (Λιλ)


ΑΥΣΤΡΙΑ

Το ποδοσφαιρικό όνομά της ουδέποτε προκαλούσε δέος. Και πώς να προκαλέσει όταν μετρά μόλις μία συμμετοχή σε τελικά Euro και αυτή το 2008 επειδή ήταν η (συν)διοργανώτρια; Αυτή η γενιά όμως των Αυστριακών φαίνεται να έχει κάτι καλό να επιδείξει. Από εκεί που ήταν... τριτοτέταρτη στις προκριματικές φάσεις, αυτήν τη φορά έκανε μία ξέφρενη πορεία σε όμιλο με Ρώσους, Σουηδούς και Μαυροβούνιους, τερμάτισε πρώτη και αήττητη (!) με μόλις μία ισοπαλία στην πρεμιέρα με τους Σκανδιναβούς και εννέα νίκες σε δέκα αγώνες. +8 από τη δεύτερη θέση!

Αναμφίβολα, ο Μαρσέλ Κόλερ έχει στη διάθεσή του το πιο ποιοτικό ρόστερ στην ιστορία της Εθνικής Αυστρίας. Ο ίδιος εξάλλου, όντας στο πόστο του από το 2011, έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην αναμόρφωση της ομάδας και γνωρίζει πολύ καλά να διαχειρίζεται σωστά το υλικό της. Με κύριο "γρανάζι" τον Νταβίντ Αλάμπα σε ρόλο χαφ (κι όχι μπακ όπως χρησιμοποιείται στην Μπάγερν), με τον Μάρκο Αρναούτοβιτς που είχε εξαιρετική σεζόν στην Αγγλία με τη Στόουκ και με τα υπόλοιπα παιδιά όπως ο Γιουνούζοβιτς και ο Χάρνικ, η Αυστρία θα κυνηγήσει σε πρώτη φάση τη 2η θέση, για την κατάληψη της οποίας έχει ένα λόγο παραπάνω.

Το να προκριθεί σε πρώτη φάση είναι ο μεγάλος της στόχος. Από κει και πέρα, οι διασταυρώσεις θα κρίνουν και τις πιθανότητές της για να προχωρήσει κι άλλο. Διότι, έχει μεν ένα εξαιρετικό σύνολο, δύσκολο είναι όμως να μπορέσει να κοντράρει στα ίσια τους μεγάλους του θεσμού. Είναι όμως μία υπολογίσιμη δύναμη που μπορεί να φανεί ανταγωνιστική.

Η αποστολή των Αυστριακών

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ρόμπερτ Άλμερ (Αούστρια Βιέννης), Χάιντς Λίντνερ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Ραμαζάν Εζτζάν (Ίνγκολσταντ)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Κρίστιαν Φουκς (Λέστερ), Σεμπάστιαν Πρεντλ (Γουότφορντ),, Αλεκσάνταρ Ντράγκοβιτς (Ντινάμο Κιέβου), Γκιόργκι Γκάρικς (Ντάρμστατ), Φλόριαν Κλάιν (Στουτγκάρδη), Μάρκους Ζούτνερ (Ίνγκολστατ), Μάρτιν Χίντερεγκερ (Γκλάντμπαχ), Κέβιν Βίμερ (Τότεναμ)

ΜΕΣΟΙ: Νταβίντ Αλάμπα (Μπάγερν), Μάρτιν Χάρνικ (Στουτγκάρδη), Μάρκο Αρναούτοβιτς (Στόουκ), Ζλάτκο Γιουνούζοβιτς (Βέρντερ), Γιούλιαν Μπάουμγκαρτλινγκερ (Μάιντς), Γιάκομπ Γιάντσερ (Λουκέρνη), Μάρσελ Ζάμπιτσερ (Λειψία), Στέφαν Ίλσανκερ (Λειψία), Αλεσάντρο Σεπφ (Σάλκε)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μαρκ Γιάνκο (Βασιλεία), Ρούμπιν Οκότιε (Μόναχο 1860). Λούκας Χίντερσερ (Ίνγκολσταντ)


ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Καλούς παίκτες έβγαζε κατά καιρούς. Ουδέποτε όμως είχε καταφέρει να φτιάξει ένα σύνολο αντάξιο να πάρει μία πρόκριση σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης. Τα τελευταία χρόνια, όμως η κατάσταση βελτιώθηκε. Στα μπαράζ χάθηκε από τους Κροάτες η πρόκριση για το Μουντιάλ της Βραζιλίας, για να έρθει μία εκπληκτική πορεία σε έναν όμιλο υψηλότατης δυσκολίας να της χαρίσει το "εισιτήριο" για το πρώτο μεγάλο ραντεβού της ποδοσφαιρικής ιστορίας της.

Η Ισλανδία πανηγυρίζει την παρθενική της συμμετοχή σε Euro (κι όχι μόνο). Ξεκίνησε με ένα εκπληκτικό 3 στα 3, με νίκες εναντίον των Τούρκων και των Ολλανδών, που της έδωσε την απαιτούμενη ψυχολογία για τη συνέχεια. Ολοκλήρωσε τα προκριματικά όντας στη 2η θέση, δύο πόντους πίσω από τους Τσέχους, αφήνοντας 3ους τους Τούρκους και 4ους τους Ολλανδούς που σόκαραν μένοντας εκτός! Αποκορύφωμα της πορείας, το μεγάλο διπλό στο Άμστερνταμ (0-1) στις 3 Σεπτεμβρίου.

Τα βήματα προόδου των Ισλανδών είναι σαφή. Με τους Λαρς Λάγκερμπακ και Χάμιλ Χάλγκριμσον να πορεύονται μαζί εδώ και 4,5 χρόνια στον πάγκο, η Εθνική Ομάδα της χώρας έχει "δέσει" σαν σύνολο και είναι δικαίως επικίνδυνη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα παίξει και λίγο απελευθερωμένα καθώς τίποτα δεν έχει να χάσει. Η συμπαγής και καλή άμυνα και παραγωγική επίθεση (17-6 ο συντελεστής στα προκριματικά) είναι τα ατού της. Ο Γκίλφι Σίγκουρντσον είναι ο κεντρικός της "μοχλός", από τα πόδια του οποίου κρίνονται πολλά, όπως ακριβώς έγινε και στην προκριματική φάση. Στην αποστολή είναι και ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν, ο οποίος βέβαια δεν θυμίζει τον παλιό καλό εαυτό του και θα έχει συμπληρωματικό ρόλο στην ομάδα.

Η αποστολή των Ισλανδών

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Χάνες Χάλντορσον (Μπόντο Γκλιμτ),  Έγκμουντουρ Κρίστινσον (Χάμαρμπι),  Ίνγκβαρ Γιόνσον (Σάντεφιορντ)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μπίρκιρ Σίβαρσον (Χάμαρμπι),  Χάουκουρ Χέινταρ Χάουκσον (ΑΙΚ Στοκχόλμης), Χέρτουρ Χέρμανσον (Γκέτεμποργκ),  Σβέριρ Ίνγκασον (Λόκερεν), Ράγκναρ Σίγκουρτσον (Κρασνοντάρ),  Κάρι Άρνασον (Μάλμε), Χέρντουρ Μάγκνουσον (Τσεζένα),  Άρι Σκούλασον (Οντένσε)

ΜΕΣΟΙ: Γιόχαν Γκούντμουνσον (Τσάρλτον),  Μπίρκιρ Μπιάρνασον (Βασιλεία),  Γκίλφι Σίγκουρτσον (Σουόνσι), Ρούναρ Σιγκούριονσον (Σούντσβαλ),  Άρον Γκούναρσον (Κάρντιφ), Τέοντορ Μπιάρνασον (Όρχους),  Έμιλ Χάλφρεντσον (Ουντινέζε),  Άρνορ Τράουστασον (Νόρκεπινγκ)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Κόλμπεϊν Σίγκτορσον (Ναντ),  Άλφρεντ Φινμπόγκασον (Άουγκσμπουργκ), Γιον Μπέντβαρσον (Κάιζερσλάουτερν),  Έιντουρ Γκούντγιονσεν (Μόλντε)


ΟΥΓΓΑΡΙΑ

"Μαύρα" μάτια έκανε η Ευρώπη να ξαναδεί τους Ούγγρους σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Η χώρα είχε να πανηγυρίσει κάτι τέτοιο από το Παγκόσμιο του 1986, ενώ σε Euro επιστρέφει 44 ολόκληρα χρόνια μετά. Ήταν το μακρινό τότε 1972, ενώ είχε προηγηθεί άλλη μία συμμετοχή, το 1964. Αυτή θα είναι η τρίτη της.

Στην προκριματική φάση, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την κατάρρευση της Ελλάδας και την αύξηση του αριθμού των ομάδων και "χώθηκε" στην 3η θέση σε έναν όμιλο πίσω από Βόρειο Ιρλανδία και Ρουμανία και μπροστά από εμάς, τα Φερόε και τη Φιλανδία, για να τα παίξει όλα για όλα στα μπαράζ με τους Νορβηγούς, παίρνοντας μισή πρόκριση με το μεγάλο διπλό στο πρώτο ματς στο Όσλο (0-1) και ολοκληρώνοντας τη δουλειά στη Βουδαπέστη (2-1).

Δεν εντυπωσίασε πάντως με την απόδοσή της και ούτε το υλικό της μπορείς να το χαρακτηρίσεις πρωτοκλασάτο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν παίκτες μέσα αρκετά ικανοί και καλού επιπέδου όπως ο Μπάλαz Τζούτζακ και ο Άνταμ Σαλάι. Θεωρητικά, το συγκρότημα του Μπερντ Στορκ (που αντικατέστησε εν μέσω των προκριματικών τον Παλ Ντάρνταϊ) είναι το πρώτο φαβορί για αποκλεισμό. Στο ποδόσφαιρο όμως τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι και η 3η θέση είναι ικανή να στείλει στην επόμενη φάση μία ομάδα. Οπότε, έστω και γι' αυτήν, οι Μαγυάροι θα προσπαθήσουν να παλέψουν.

Η αποστολή των Ούγγρων

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Γκάμπορ Κίραλι (Χάλαντας), Ντένες Ντίμπουζ (Φερεντσβάρος), Πέτερ Γκιουλάτσι (Λειψία)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Ατίλα Φιόλα (Ακαδημία Πούσκας), Μπαρναμπάς Μπέσε (ΜΤΚ Βουδαπέστης), Ρίτσανρτ Γκούζμιτς (Βίσλα Κρακοβίας), Ρόλαντ Γιουχάζ (Βιντεότον), Ανταμ Λανγκ (Βιντεότον), Ταμάς Καντάρ (Λεχ Πόζναν), Μιχάλι Κορχούτ (Ντέμπρετσεν)

ΜΕΣΟΙ: Ακος Ελεκ (Ντιόσγκιορι), Ανταμ Πίντερ (Φερεντσβάρος), Ζόλταν Γκέρα (Φερεντσβάρος), Ανταμ Νάγκι (Φερεντσβάρος), Λάζλο Κλαϊνχάισλερ (Βέρντερ Βρέμης), Γκέργκο Λόβρεντσιτς (Λεχ Πόζναν), Ζόλταν Στίμπερ (Νυρεμβέργη)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μπάλaζ Τζούτζακ (Μπουρσασπόρ), Ανταμ Ζάλαϊ (Ανόβερο), Κρίστιαν Νέμεθ (Αλ-Γκαράφα), Νεμάνια Νίκολιτς (Λέγκια Βαρσοβίας), Ταμάς Πρίσκιν (Σλόβαν Μπρατισλάβα), Ντάνιελ Μπέντε (Φερεντσβάρος)


ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

- Μηδενική. Ουδέποτε έχουν διασταυρωθεί σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μεταξύ τους οι ομάδες του Ε' Ομίλου.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η αγωνιστική
14/06, 19:00 Αυστρία - Ουγγαρία
14/06, 22:00 Πορτογαλία - Ισλανδία

2η αγωνιστική
18/06, 19:00 Ισλανδία - Ουγγαρία
18/06, 22:00 Πορτογαλία - Αυστρία

3η αγωνιστική
22/06, 19:00 Ισλανδία - Αυστρία
22/06, 19:00 Ουγγαρία - Πορτογαλία

Related

What's hot? 5521273687670933639

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item