"Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στις 6 Οκτωβρίου

Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου "Εμφύλια Πάθη, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο" των Στάθη Ν. Καλύβα και Ν...


Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου "Εμφύλια Πάθη, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο" των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις Μεταίχμιο διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα "Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του", την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στις 19:30, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). 

Ο εμφύλιος πόλεμος παρέμεινε για πολλά χρόνια πηγή εντάσεων, διχόνοιας και παθών. Σήμερα έχουμε πια τη δυνατότητα να τον ξανασκεφτούμε με ψύχραιμο και τεκμηριωμένο τρόπο, όχι απαραίτητα για να εντοπίσουμε ποιος είχε δίκιο και ποιος είχε άδικο, και σίγουρα όχι για να αναπαραγάγουμε τη διχόνοια που μοίρασε απλόχερα, όσο για να ανακαλύψουμε τις ποικιλόμορφες πτυχές και διαστάσεις του έτσι όπως αναδύονται μέσα από δεκάδες πρόσφατες έρευνες. 

Πολλά γράφτηκαν και άλλα τόσα ειπώθηκαν για το βιβλίο των Στάθη Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη από όλες τις πλευρές και τους πολιτικούς χώρους. Οι συγγραφείς, ασχολούμενοι εδώ και είκοσι χρόνια με τον ελληνικό εμφύλιο, επιχείρησαν με συνοπτικό τρόπο και άμεση γραφή μια συνολική ερμηνεία ενός σύνθετου και πολύμορφου γεγονότος που δίχασε έναν λαό και κατέστρεψε μια χώρα, τραυματίζοντας τη συλλογική τους μνήμη και ταυτότητα. Δομημένο σε 23 κεφάλαια-ερωτήσεις, ξεκινά από το τι είναι εμφύλιος πόλεμος και καταλήγει στην κληρονομιά που μας άφησε. Το βιβλίο αποτελεί μια συμβολή στη συλλογική μας αυτογνωσία, στοχεύοντας να αντικαταστήσει τα εμφύλια πάθη με την εμβάθυνση, τη γνώση και τελικά την ωριμότητα. 

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Νίκος Αλιβιζάτος (Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γιάννης Βούλγαρης (Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου), Νίκος Μαραντζίδης (πολιτικός επιστήμονας, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου), Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Χρήστος Χωμενίδης (συγγραφέας). 

Συντονίζει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Παύλος Παπαδόπουλος.

Πληροφορίες 

Γλώσσα: ελληνική  
Διερμηνεία: Όχι 
Υποχρεωτική εγγραφή: Όχι 
Υποχρεωτική κράτηση: Όχι 
Εισιτήριο: Είσοδος ελεύθερη

Related

What's hot? 4990439589210058894

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item