Πλήρης οδηγός για τη φετινή Ευρωλίγκα (μέρος πρώτο)
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΟΥΣΑΡΗΣ Η πιο απαιτητική κι ανταγωνιστική Ευρωλίγκα όλων των εποχών αρχίζει. Πριν το αυριανό τζάμπολ, το The C...
http://www.thecolumnist.gr/2016/10/blog-post.html
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΟΥΣΑΡΗΣ
Η πιο απαιτητική κι ανταγωνιστική Ευρωλίγκα όλων των εποχών αρχίζει. Πριν το αυριανό τζάμπολ, το The Columnist παρουσιάζει όλες τις ομάδες της διοργάνωσης. Οι μεταγραφές των ομάδων, οι προπονητές, τα αστέρια αλλά και οι «αχίλλειες πτέρνες». Η Ευρωλίγκα πέρασε σε μία νέα εποχή, θυμίζει πλέον όσο ποτέ ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και το επίπεδο έχει φτάσει πολύ ψηλά.
Η σεζόν… ανοίγει «αυλαία» αύριο με το παιχνίδι μια ελληνικής ομάδας σε μια πολύ δύσκολη έδρα μια παραδοσιακής δύναμης του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο δρόμος μέχρι το Final Four της Κωνσταντινούπολης στις 19-21 Μαΐου αναμένεται μακρύς και συναρπαστικός, γεμάτος δυνατές συγκινήσεις και μεγάλες «μάχες» Η νέα δομή της διοργάνωσης έχει ως στόχο να αναδείξει τον καλύτερο μέσα από πολλούς αγώνες και συνεχόμενες δοκιμασίες.Από αύριο μέχρι και τις 6-7 Απριλίου κάθε ομάδα θα δώσει 30 αγώνες μόνο για την κανονική περίοδο, ενώ θα ακολουθήσουν τα play offs που θα χαρίσουν τα τέσσερα πολυπόθητα εισιτήρια για την Πόλη.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν μια… «ακτινογραφία» των ομάδων που θα συμμετέχουν στην φετινή διοργάνωση.
1) ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Ξεκινάμε φυσικά με την περσινή πρωταθλήτρια της διοργάνωσης. Η ομάδα της Μόσχας «ξόρκισε» τις αποτυχίες σε final four τα τελευταία χρόνια και κατάφερε να κερδίσει το τρόπαιο αν και στον τελικό, για ακόμα φορά, έδειξε… αυτοκτονικές τάσεις. Επιστρέφει στην φετινή διοργάνωση έχοντας όχι μόνο κρατήσει όλα τα αστέρια της, αλλά μάλιστα ενισχυμένη με πολύ προσεκτικές και ποιοτικές προσθήκες. Το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη ξεκινά άλλη μια σεζόν ως ένα από τα ισχυρότερα φαβορί έχοντας μάλιστα τον «αέρα» του νικητή.
Αστέρι: Είναι πολύ δύσκολο σε μια τόσο πλήρη ομάδα να ξεχωρίσεις ένα παίχτη ως αστέρι, όμως ο γνωστός μας Μίλος Τεόντοσιτς είναι ο «μαέστρος» αυτής της αρμάδας και θέλει με την βοήθεια των συμπαιχτών του να την οδηγήσει και πάλι στην κορυφή.
Προπονητής: Δημήτρης Ιτούδης
Αφίξεις: Τζέιμς Όγκουστιν (Χίμκι), Τζεφ Έιρς (Ντιφέντερς), Σέμεν Αντόνοφ (Νίζνι)
Αποχώρησαν: Ντεμέτρις Νίκολς (Παναθηναϊκός).
Δύναμη: Η πληρότητα σε όλες τις θέσεις, η σχεδόν «απόρθητη» έδρα της αν και συχνά είναι άδεια και ο πολύ καλός και φιλόδοξος Έλληνας προπονητής της.
Αδυναμία: Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει κάποια αδυναμία.
2) Ολυμπιακός
Οι πρωταθλητές Ελλάδας μετά την περσινή τους αποτυχία στην Euroleague, είναι αποφασισμένοι να επιστρέψουν στον δρόμο των επιτυχιών που μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια και γιατί όχι να ξαναζήσουν στιγμές ανάλογες με εκείνες στην Πόλη το 2012. Κάνοντας πολύ λίγες αλλαγές σε σχέση με την περσινή σεζόν με σκοπό να ενισχύσει την χημεία και την ομοιογένεια της ομάδας, ο Ολυμπιακός εμπλούτισε το δυναμικό του ουσιαστικά με δύο παίκτες, τον Γκριν και τον Μπιρτς, που ελπίζεινα του δώσουν το κάτι παραπάνω.
Αστέρι: Η απάντηση αυτή είναι δύσκολη, καθώς Βασίλης Σπανούλης και Γιώργος Πρίντεζης αποτελούν αμφότεροι τους ηγέτες και τα βαρόμετρα του παιχνιδιού της ομάδας. Ελαφρύ προβάδισμα στον «V-Span» λόγω εμπειρίας.
Προπονητής: Γιάννης Σφαιρόπουλος
Αφίξεις: Έρικ Γκριν (Τζαζ), Κεμ Μπιρτς (Ουσάκ), Νίκος Αρσενόπουλος (Ακαδημία Αθηνών), Πάρης Μαραγκός (κολέγιο American).
Αποχώρησαν: Ντι Τζέι Στρόμπερι (Μπεσίκτας), Ντάριους Τζόνσον-Όντομ (Σάσαρι), Οθέλο Χάντερ (Ρεάλ Μαδρίτης), Τσαϊρέλης (Άρης), Βασίλης Μουράτος (δανεικός στο Ψυχικό).
Δύναμη: Η ομοιογένεια του Ολυμπιακού αποτελεί το μεγάλο του όπλο. Οι περισσότεροι παίχτες παίζουν πολλά χρόνια μαζί και μπορύν να βρεθούν στο παρκέ με μεγάλη ευκολία.Επιπλέον, το «καυτό» ΣΕΦ είναι μια από τις πιο δύσκολες έδρες της Ευρώπης και σίγουρα οι αντίπαλοι των «ερυθρολεύκων» θα περάσουν δύσκολα βράδια εκεί.
Αδυναμία: Το καλοκαίρι γράφτηκαν πολλά για το αν ο Ολυμπιακός έπρεπε ή όχι να αποκτήσει ακόμα έναν πάουερ φόργουορντ. Οι Πειραιώτες επέλεξαν να δείξουν εμπιστοσύνη στον Δημήτρη Αγραβάνη και στον Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίοι καλούνται σε μικρή ηλικία να αντικαταστήσουν επάξια τον Γιώργο Πρίντεζη όταν βγαίνει από το παρκέ. Επιπλέον, ο Αμερικανός σέντερ Πάτρικ Γιανγκ μετά τη δεκάμηνη απραξία του δεν είναι ακόμη έτοιμος να προσφέρει στο επίπεδο που περιμένουν οι «ερυθρόλευκοι», ο οποίοι ελπίζουν να «ξορκίσουν» πια την κατάρα των τραυματισμών των ψηλών τους.
3) Παναθηναϊκός
Μετά από αρκετά χρόνια μακριά από τα Final Four, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει την φετινή χρονιά με στόχο την κορυφή. Βέβαια, αυτή η φιλοδοξία συμβαδίζει με ένα τέλος εποχής, καθώς αποσύρθηκε ο άνθρωπος που στιγμάτισε την ιστορία του «υπογράφοντας» εννιά πρωταθλήματα, δέκα Κύπελλα και τρεις Ευρωλίγκας σε δώδεκα χρόνια, ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Ο Αργύρης Πεδουλάκης επέστρεψε στον πάγκο της ομάδας μετά την αποπομπή του Τζόρτζεβιτς, η διοίκηση συνέχισε να τον στηρίζει παρά το χαμένο πρωτάθλημα και έφερε πέντε παίκτες μεγάλης ποιότητας. Έτσι «χτίστηκε» μια ομάδα με υλικά από το πρώτο ράφι, όπου παρά την αποχώρηση του αρχηγού της, του Δημήτρη Διαμαντίδη, έγιναν σημαντικές προσθήκες να μπορέσει να φτιαχτεί ένα σύνολο που θα κυνηγήσει την επιστροφή στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Αστέρι: Ο Γιάννης Μπουρούσης αποτέλεσε την «βόμβα» του καλοκαιριού, εξαιτίας της παλιάς του θητείας στον Ολυμπιακό. Με το πολυδιάστατο και πλήρες παιχνίδι του, ο καλύτερος σέντερ της περσινής Ευρωλίγκα θα πάρει το ρόλο του ηγέτη και θα προσπαθήσει να οδηγήσει την ομάδα στο final four.
Προπονητής: Αργύρης Πεδουλάκης
Αφίξεις: Κρις Σίνγκλετον (ΛοκομοτίβΚουμπάν), Μάικ Τζέιμς, Γιάννης Μπουρούσης (Λαμποράλ Κούτσα), Κέι Σι Ρίβερς (Ρεάλ Μαδρίτης), Ντιμίτρις Νίκολς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Πατ Καλάθης (Αστάνα).
Αποχώρησαν: Δημήτρης Διαμαντίδης (αποσύρθηκε), Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (Μιλάνο), Έλιοτ Γουίλιαμς (Γουόριορς), Μαρκίζ Χέινς (Βενέτσια), Βλάντο Γιάνκοβιτς (Βαλένθια), Γιώργος Παπαγιάννης (Κινγκς), Βινς Χάντερ (Γκρίζλις), Αντώνης Κόνιαρης (ΠΑΟΚ).
Δύναμη: Η αθλητικότητα, τα γρήγορα πόδια και το μακρινό σουτ. Σε αντίθεση με την περσινή ομάδα που υστερούσε στα δύο αυτά κομμάτια, φέτος οι «πράσινοι» διαθέτουν ένα σούπερ αθλητικό ρόστερ, που μπορεί να παίξει γρήγορο, θεαματικό αλλά κυρίως σύγχρονο και ουσιαστικό μπάσκετ. Το πλεονέκτημα, δε, του καλού μακρινού σουτ από όλους τους παίκτες είναι μοναδικό στοιχείο καθώς μέχρι και οι ψηλοί της ομάδας μπορούν να «χτυπήσουν» από μακριά τις αντίπαλες άμυνες.
Αδυναμία: Με την αποχώρηση του Διαμαντίδη, ο Παναθηναϊκός χάνει ένα σημείο αναφοράς ετών, έναν ηγέτη, αλλά και τον άνθρωπο που καθόριζε το παιχνίδι της ομάδας. Ο τραυματισμός του Μάικ Τζέιμς λίγο πριν την αρχή της σεζόν ανέτρεψε τα πλάνα και πρόσθεσε πολλά λεπτά συμμετοχής στους γκαρντ της ομάδας, οι οποίοι πρέπει να φανούν πανέτοιμοι ώστε η ομάδα να μην αντιμετωπίσει προβλήματα.
4) Μπαρτσελόνα
Οι «μπλαουγράνα» την προηγούμενη διετία απέτυχαν να βρεθούν στο Final-4 και ασφαλώς μεγάλος στόχος είναι η επιστροφή στο κορυφαίο επίπεδο της Euroleague, έχοντας σημαντικές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό. Σημαντικοί παίχτες αποχώρησαν και ο Τσάβι Πασκουάλ έφυγε μετά από θητεία οχτώ χρόνων για να πάρει την θέση του ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος εξαργύρωσε την απίστευτη χρονιά που έκανε πέρυσι με την Λοκομοτίβ Κουμπάν. Επιπλέον, πρόκειται για μια ομάδα που έχει… γαλανόλευκη «απόχρωση» , καθώς πέραν του Μπαρτζώκα και του άμεσου συνεργάτη του, Χρήστου Παππά στον πάγκο, στο ρόστερ υπάρχει ο Στράτος Περπέρογλου, αλλά και ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ.
Αστέρι: Ο Ταϊρίς Ράις μετά το περσινό πέρασμά του από τη Χίμκι, επιστρέφει στο κορυφαίο επίπεδο και θα κληθεί να ηγηθεί στην Μπαρτσελόνα από μια θέση που πέρσι η ομάδα «υπέφερε», αυτή του πλέιμέικερ.
Προπονητής: Γιώργος Μπαρτζώκας
Αφίξεις: Γιώργος Μπαρτζώκας/προπονητής (ΛοκομοτίβΚουμπάν), Βίκτορ Κλαβέρ (ΛοκομοτίβΚουμπάν), ΤαϊρίςΡάις (Χίμκι), ΠέτεριΚόπονεν (Χίμκι).
Αποχώρησαν: Τσάβι Πασκουάλ/προπονητής (ελεύθερος), Τόμας Σατοράνσκι (ΓουάσινγκτονΓουίζαρντς), ΆλεξΑμπρίνες (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ), Κάρλος Αρόγιο (ελεύθερος), ΣαμάρντοΣάμιουελς (ΤζιανγκσούΝτράγκονς), Μούσα Ντιανιέ (Φουενλαμπράδα).
Δύναμη: Παρά τις αποχωρήσεις Σατοράνσκι και Αμπρίνες έγιναν καλές κινήσεις και η ποιότητα του ρόστερ σίγουρα αναβαθμίστηκε, ενώ ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει δείξει ότι είναι ικανός να βρίσκει την απαιτούμενη χημεία.
Αδυναμία: Μια αλλαγή προπονητή μετά από οκτώ χρόνια αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, ένα τέλος εποχής. Θα χρειαστεί, ίσως, κάποιος καιρός για να γίνει η μετάβαση από τη φιλοσοφία του Τσάβι Πασκουάλ σε αυτή του νέου προπονητή.
5) Ρεάλ Μαδρίτης
Η απουσία από το Final Four πλήγωσε τη «βασίλισσα» και παρά την κατάκτηση του εγχώριου νταμπλ αποφασίστηκε να ενισχυθεί σημαντικά. Ράντολφ και Χάντερ ανεβάζουν επίπεδο τη frontline της Ρεάλ, αλλά είναι αμφίβολο αν ο Ντρέιπερ αρκεί για να καλυφθεί το τεράστιο κενό από τη φυγή του ΣέρχιοΡοντρίγκεθ για τους Σίξερς. Το σίγουρο πάντως με τη Ρεάλ είναι πως.... δεν θα πλήξουμε, αφού παίζουν κατ' εξοχήν γρήγορο μπάσκετ, κάτι το οποίο τους βοηθά να κερδίζουν ματς μέσω της επίθεσης, όπως έκαναν και προ ολίγων ημερών με «θύμα» τους Οκλαχόμα Θάντερ στη Μαδρίτη!
Αστέρι: Ο ΣέρχιοΓιουλ είναι ξεκάθαρα το σημείο αναφοράς της Ρεάλ. Βρίσκεται σε οργιώδη κατάσταση από την αρχή της σεζόν και μοιάζει έτοιμος να ηγηθεί της «βασίλισσας» με το μακρινό σουτ, την διεισδυτικότητα και την τεράστια ευστοχία του στις δύσκολες στιγμές που η μπάλα ζυγίζει… 100 κιλά!
Προπονητής: Πάμπλο Λάσο
Αφίξεις: Άντονι Ράντολφ (ΛοκομοτίβΚουμπάν), Οθέλο Χάντερ (Ολυμπιακός), Ντοντέι Ντρέιπερ (Λοκομοτίβ Κουμπάν).
Αποχώρησαν: Κέι Σι Ρίβερς (Παναθηναϊκός), ΣέρχιοΡοντρίγκεθ (Φιλαδέλφεια 76ερς), Γουίλι Ερνανγκόμεθ (Νιου Γιορκ Νικς), Αουγκούστο Λίμα (Ζαλγκίρις).
Δύναμη: Η πληρότητα σε όλες τις θέσεις, το γρήγορο μπάσκετ και η «βαριά» φανέλα της. Ενισχυμένη και πολύ δυνατή και φέτος, θα παλέψει για το δέκατο (!) τρόπαιο στην ιστορία της στην Ευρωλίγκα.
Αδυναμία: Δίχως καμία αμφιβολία, η απώλεια του Σέρχιο Ροντρίγκεθ είναι δυσαναπλήρωτη. Επομένως, η έλλειψη πλέιμέικερ πρώτης γραμμής μπορεί φανεί καθοριστική, καθώς το νέο απόκτημα, Ντρέιπερ δεν είναι Ροντρίγκεθ και δεν υπάρχει κάποιος άλλος να κάνει την εγκεφαλική δουλειά του Ισπανού.
6) Φενερμπαχτσέ
Έφτασε μια ανάσα από την κορυφή της Ευρώπης και φέτος είναι αποφασισμένη να την κατακτήσει. Η Φενέρμπαχτσε υπέστη τις λιγότερες αλλαγές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας. Ο ΖέλικοΟμπράντοβιτς κράτησε όλα τα βαριά χαρτιά της ομάδας και με την προθήκη του Νάναλι μόνο καλύτερη μπορεί να γίνει η Φενέρ. Φέτος, ο τελικός θα γίνει στην χώρα της και οι Τούρκοι μοιάζουν πιο έτοιμοι από ποτέ δείχνοντας «ψυχωμένοι» να ανέβουν στην κορυφή.
Αστέρι: Ο υγιής Γιαν Βέσελι είναι ο καλύτερος ψηλός στην Ευρωλίγκα. Ειδικά όταν περιβάλλεται από εξαιρετικούς συμπαίκτες που ξέρουν να τον αξιοποιήσουν. Η Φενέρ καλείται να τον εκμεταλλευτεί γιατί ίσως του χρόνου μετακομίσει προς Αμερική μεριά.
Προπονητής: Ζέλικο Ομπράντοβιτς
Αφίξεις: Τζέιμς Νάναλι (Αβελίνο), Αχμέτ Ντουβερίογλου (ΑναντολούΕφές).
Αποχώρησαν: Ρίκι Χίκμαν (Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο), Κενάν Σιπάχι (Καρσίγιακα).
Δύναμη: Ο συμπαγής κορμός, το κράμα εμπειρίας και ταλέντου, καθώς και η τεχνική καθοδήγηση του «άρχοντα των δαχτυλιδιών» Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι συνδυασμός που μπορεί να… σκοτώσει οποιονδήποτε αντίπαλο.
Αδυναμία: Ουσιαστικά, δεν αποδυναμώθηκε σε κανέναν τομέα του παιχνιδιού ή του ρόστερ της. Το βάρος της… υποχρέωσης να κατακτηθεί η Ευρωλίγκα ίσως να είναι δυσβάσταχτο για τη Φενέρ. Η διοίκηση έχει ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια και η πρώτη θέση είναι περίπου… μονόδρομος, με όση πίεση συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την ομάδα και τους παίκτες.
7) Μακάμπι Τελ Αβίβ
Η περσινή σεζόν ήταν καταστροφική για την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η «ομάδα του λαού» έμεινε εκτός συνέχειας στην Eυρωλίγκα από την πρώτη φάση των ομίλων, ενώ δεν κατάφερε να κατακτήσει ούτε το πρωτάθλημα στο Ισραήλ για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες για την Μακάμπι, που έδωσε τα ηνία της ομάδας στον Ερέζ Έντελσταϊν και κινήθηκε πολύ δυνατά στο μεταγραφικό παζάρι. Οι προσδοκίες έχουν ανέβει αρκετά για την Μακάμπι, η οποία θέλει να επιστρέψει στην ελίτ του ευρωπαικού μπάσκετ. Μένει να φανεί αν ο άπειρος σε αυτό το επίπεδο νέος προπονητής της, Ερέζ Έντελσταϊν, καταφέρει να αξιοποιήσει στο μέγιστο το πλούσιο διαθέσιμο ταλέντο.
Αστέρι: Το όνομα αυτού Σόνι Γουίμς. Με εμπειρία από το ΝΒΑ αλλά και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Αμερικανός αποτελεί ένα υπερόπλο που με το χάρισμα του στο σκοράρισμα ανεβάζει το επίπεδο όλης της ισραηλίτικης ομάδας.
Προπονητής: Ερέζ Έντελσταϊν
Αφίξεις: Ερέζ Έντελσταϊν/προπονητής (εθνική Ισραήλ), Κουίνσι Μίλερ (Ερυθρός Αστέρας), ΜάικΤσίρμπες (Ερυθρός Αστέρας), Άντριου Γκάουντλοκ (Χιούστον Ρόκετς), Βίκτορ Ραντ (Νίζνι), Ντι Τζέι Σίλεϊ (Γκραν Κανάρια), Σόνι Γουίμς (Φιλαδέλφεια 76ερς), Τζο Αλεξάντερ (Σάσαρι), Κόλτον Άιβερσον (Καρσίγιακα).
Αποχώρησαν: Ζαν Τάμπακ/προπονητής (Σεβίλλη), Τρέβορ Εμπάκουε (ελεύθερος), Τέιλορ Ρότσεστι (ελεύθερος), Ντράγκαν Μπέντερ (ΦίνιξΣανς), Ρίτσαρντ Χέντριξ (Γκραν Κανάρια).
Δύναμη: Το ολικό «λίφτινγκ» του ρόστερ έχει ανεβάσει κατακόρυφα την ποιότητα της ομάδας. Ταλέντο και αθλητικότητα έχουν αναμιχθεί και αν βρεθούν σαφείς ρόλοι, η Μακάμπι μπορεί να φτάσει ξανά πολύ ψηλά, εκεί που παραδοσιακά ανήκει.
Αδυναμία: Ο Ερέζ Έντελσταϊν δεν έχει να επιδείξει κάτι σπουδαίο στην προπονητική του καριέρα. Κλήθηκε να κουμαντάρει ένα ευρωπαϊκό μπασκετικό μεγαθήριο και να βρει σε μικρό χρονικό διάστημα χημεία σε μια ομάδα με πολλούς νέους παίκτες προσδίδοντάς της σταθερότητα και διάρκεια. Είναι αμφίβολο το αν θα τα καταφέρει αλλά μένει να το δούμε στην πράξη.
8) Μπασκόνια
Η μοίρα της είναι γνωστή… Αναδεικνύει παίκτες, εκτοξεύει τα κασέ τους και μετά εκείνοι φεύγουν. Μπουρούσης, Τζέιμς, Άνταμς, Πλάνινιτς, Μπέρτανς, Κοζέρ, αλλά και ο κόουτς Περάσοβιτς έφυγαν για άλλες πολιτείες, η Λαμποράλ Κούτσα έγινε Μπασκόνια (όπως είναι το «βαπτιστικό» της όνομα) και αναδομήθηκε πλήρως. Ο φέρελπις κόουτς Σίτο Αλόνσο έχει δύσκολο έργο, αλλά έγιναν καλές κινήσεις ενίσχυσης, με πιο ηχηρή αυτή του Αντρέα Μπαρνιάνι που μετά από δέκα χρόνια στο ΝΒΑ επιστρέφει στην Ευρώπη.
Αστέρι: Το πάλαι ποτέ νούμερο ένα του ντραφτ στο ΝΒΑ Αντρέα Μπαρνιάνι επιστρέφει μετά από δέκα χρόνια στην Ευρωπή για να προσθέσει εμπειρία, ποιότητα και να οδηγήσει για μια ακόμα χρονιά την Μπασκόνια σε μια καλή πορεία.
Προπονητής: Σίτο Αλόνσο
Αφίξεις: Σίτο Αλόνσο/προπονητής (Μπιλμπάο), Αντρέα Μπαρνιάνι (Μπρούκλιν Νετς), Σέιν Λάρκιν (Μπρούκλιν Νετς), Ροντρίγκ Μπομπουά (Στρασβούργο), Ράφαελ Λους (Φλαμένγκο), Γιοχάνες Φόιγκτμαν (Σκαϊλάινερς Φρανκφούρτης), Τάντας Σεντεκέρσκις (Ουέσκα), Τζος Ακονιόν (Σάσαρι), Τρέβορ Κούνεϊ (Syracuse).
Αποχώρησαν: Βέλιμιρ Περάσοβιτς/προπονητής (Αναντολού Εφές), Γιάννης Μπουρούσης (Παναθηναϊκός), Μάικ Τζέιμς (Παναθηναϊκός),Ντάριους Άνταμς (Ξιντζιάνγκ Φλάινγκ Τάιγκερς), Ντάρκο Πλάνινιτς (Γκραν Κανάρια), Ντάβις Μπέρτανς (Σαν Αντόνιο Σπερς), Φαμπιάν Κοζέρ (Μπάμπεργκ), Μαμαντού Ντιόπ (Μέλκο Ιέπερ), Αλμπέρτο Κορμπάτσο (Ομπραντόιρο).
Δύναμη: Η «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» είναι πάντα μια από τις καλύτερες έδρες στην Ευρώπη και αποτελεί πανίσχυρο όπλο για τους Ισπανούς.
Αδυναμία: Δεν είναι εύκολο να αρχίζεις περίπου από το μηδέν κάθε χρόνο. Η Μπασκόνια είναι μια σχεδόν ολοκαίνουρια ομάδα και ακόμη κι αν της βγουν όλες οι επιλογές, θα χρειαστεί χρόνο για να γίνει ομάδα αξιώσεων. Το μεγάλο στοίχημα είναι σε ποιο βαθμό και πόσο γρήγορα θα βρεθεί χημεία μεταξύ των νέων παικτών, υπό τις οδηγίες νέου προπονητή, με τον Σίτο Αλόνσο να έχει πολύ δύσκολο έργο.
Αύριο θα ακολουθήσει και το δεύτερο μέρος του αφιερώματος με τις υπόλοιπες ομάδες